Art

Uwaga na kleszcze

03.10.2016
Uwaga na kleszcze

Temat kleszczy na wiosnę pojawia się co roku, są groźne i mogą wywołać różne choroby. Dlatego tak ważne jest przestrzeganie kilku zasad, które mogą uratować twoje zdrowie. O czy warto pamiętać?

 

Ubieraj się w jasne kolory i zadbaj o szczegóły

Wychodząc do lasu pamiętaj, że jasne kolory odstraszają kleszcze. Warto mieć to na uwadze, tym bardziej, że na jasnych ubraniach o wiele łatwiej możesz dostrzec czarne robaczki.

Ponadto noś ubrania przylegające do ciała. Legginsy, obcisłe spodnie, skarpety. Im mniej odsłoniętej powierzchni ciała tym lepiej. Zawracaj na to uwagę kiedy jesteś w lesie, to bardzo istotne.

 

Używaj środków odstraszających

Szczególnie w terenach, gdzie występuje dużo kleszczy. Preparat rozpylaj na skórze i na ubraniach, a także na włosach. Postaw na skuteczny środek, który będzie działał dłużej.

 

Unikaj miejsc gdzie jest najwięcej kleszczy

Kleszcze szczególnie lubią wilgotne, zacienione i zalesiona tereny. Jest ich najwięcej na drzewach liściastych. Wiedząc to unikaj takich terenów, dzięki temu, możesz uchronić się przed spotkaniem tych owadów.

O wiele bezpieczniejsze miejsca to nasłonecznione łąki i otwarte przestrzenie.

 

Po każdej wizycie w lesie dokładnie obejrzyj ciało.

Zwłaszcza nogi i pachwiny, gdzie wbijają się w skórę najczęściej. Najłatwiej zauważyć je kiedy się myjemy.

Kleszcze nie wskakują, ani nie wlatują na człowieka, wchodzą w ciało w czasie bezpośredniego kontaktu np. z gałęzią czy krzewem. Najczęściej na poziomie nóg.

 

Im szybciej wyjmiesz kleszcza tym lepiej, ryzyko zakażenia będzie mniejsze. Każde zgrubienie na skórze powinno być dokładnie sprawdzone. Kiedy znajdziesz kleszcza nie panikuj. Postaraj się wyjąć po pęsetą, a kiedy nie jest to możliwe poproś kogoś o pomoc. Najlepiej złapać kleszcz tuz przy skórze i wyjąć go tak jakbyśmy chcieli go wykręcić. Kleszcza należy wyjąć w całości,a ranę po nim dokładnie odkazić. Zawsze obserwuj skórę, a kiedy pojawi się niepokojący rumień udaj się do lekarza. Nie zawsze musi to oznaczać zakażenie, ale lepiej się upewnić.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Te produkty zdecydowanie ułatwią utrzymanie diety

02.10.2016
Te produkty zdecydowanie ułatwią utrzymanie diety

Dieta powinna być przyjemnością, bo prowadzi do uzyskania wymarzonej sylwetki. Myślenie tylko o wyrzeczeniach nie jest dobrym pomysłem. Istnieją różne sposoby, na to żeby odwrócić uwagę od niezdrowych przekąsek i utrzymać apetyt na wodzy. Co warto jeść i zawsze mieć w domu?

 

Pełne ziarna

Zdrowe kasze, makarony, a nawet pieczywo na zakwasie z dobrej jakości mąki to dobre źródło zdrowych węglowodanów. Są wskazane w diecie, nawet odchudzającej. Pełnoziarniste produkty sycą na długo i zapewniają energię. Dzięki zawartości błonnika dają uczucie sytości i pobudzają metabolizm. Zacznij dzień od owsianki czy jaglanki, nie bój się też pieczywa.

 

Owoce i warzywa

Owoce warto dorzucać do śniadania, zapewnią witaminy i pomogą rozkręcić metabolizm. Szczególnie te z dużą zawartością pektyn- jabłka, morele, śliwki, pomarańcze. Warzywa możesz jeść bezkarnie w dużych ilościach przez cały dzień. Zapewniają dużo witamin i błonnika, a przy tym bardzo niewiele kalorii. Warzywa jedz jako dodatek o obiadu i kolacji. Świetnie sprawdzą się grillowane czy pieczone warzywa. Najlepiej bez dodatków tłustych sosów. Dzięki temu nie zwiększysz za bardzo ich kaloryczności. Warzywa możesz traktować też jako zdrową przekąskę, chrup marchewkę, paprykę, ogórki. Możesz przygotować do nich zdrowe dipy np. guacamole na bazie awokado, albo hummus z ciecierzycy.

Warzywa to zdecydowanie najlepszy sposób na zapewnienie sobie dużej objętości posiłku, a jednocześnie niewielkiej ilości kalorii. Nie bój się warzyw, których wcześniej nie próbowałeś. Warto odkrywać nowe smaki.

 

Zdrowe tłuszcze

Tłuszcz nie powinien być zakazany w czasie diety odchudzającej. Wybieraj tłuszcze, które dostarczają też ważnych dla zdrowia składników. Nie używaj olejów rafinowanych i unikaj smażenia. Dodaj łyżkę oliwy do sałaty, jedz zdrowe awokado, orzechy, ale nie więcej niż garść dziennie. Orzechy są kaloryczne, ale warto jeść codziennie kilka sztuk. Jedz je zamiennie, żeby dostarczać sobie różnorodnych witamin i składników odżywczych.

 

Dieta może być przyjemna jeśli nie będziesz ciągle głodna. Najważniejsza jest zmiana niezdrowych nawyków. Dzięki temu osiągniesz trwały i długoterminowy efekt.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Goitrogeny

01.10.2016
Goitrogeny

Jedząc i gotując warzywa trzeba znać pewne zasady, które pozwolą przygotować je w jak najzdrowszy dla nas sposób. Są substancje, które nazywa się anty odżywczymi, są to takie składniki, które utrudniają lub nawet uniemożliwiają wchłanianie składników odżywczych z jedzenia. Warto wiedzieć więcej na ich temat, żeby czerpać jak najwięcej korzyści z gotowanych potraw.

 

Goitrogeny to naturalnie występujące w jedzeniu związki anty odżywcze. Ich duże stężenie w diecie prowadzi do stopniowego spowolnienia przemiany materii, a w rezultacie do tycie i nawet otyłości. To substancje, które utrudniają przyswajanie jodu z posiłków.  Jod jest ważnym dla nas pierwiastkiem. Jego niedobór osłabia organizm i wpływa negatywnie na pracę tarczycy.

 

Niedoczynność tarczycy

To poważna choroba, która objawia się wrażliwością na zimno, często zimnymi częściami dygitalnymi- dłonie i stopy, opuchnięciem oczu, chronicznym przemęczeniem, zaburzeniami miesiączkowania, obniżeniem odporności organizmu u spowolnieniem tempa przemiany materii, pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci. Niedoczynność tarczyc prowadzi także do podwyższenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów, co może prowadzić do chorób serca i problemów z układem krążenia. Zbyt niskie stężanie hormonów tarczycy może mieć poważne zdrowotne konsekwencje, dlatego jeśli pojawią się podejrzenia, natychmiast trzeba sprawdzić poziom hormonów.

 

Goitrogeny występują w kilku bardzo popularnych warzywach – kalafiorze, brokułach i brukselce, a także w soi. W procesie gotowania można pozbyć się tych substancji. Warzywa i soję należy w tym celu gotować bez przykrycia przez pierwszych kilka minut. Dzięki temu szkodliwe składniki będą mogły się uwolnić. Osoby mające problemy z tarczycą powinny jeść te warzywa sporadycznie i zawsze przygotowywać je w odpowiedni sposób.

 

Warto znać też inna zasady dotyczące podawania tych produktów. Nie powinno się łączyć wspomnianych wcześniej warzyw i soi z produktami bogatymi w jod jak np. owoce morza i ryby.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się