Witamina C - co warto o niej wiedzieć?
Witamina C jest dobrze znana i szczególnie często zażywana w okresie jesienno- zimowym. Wzmacnia odporność, chroni przed przeziębieniem, a kiedy już zachorujemy pozwala złagodzić objawy. Przyjmując ją warto pamiętać o kilku istotnych informacjach, które pomogą w pełni skorzystać z jej właściwości.
Można spotkać ją pod nazwą Acidum ascorbisum lub kwas askorbinowy. Organizm ludzki nie może wytwarzać jej sam, dlatego musi być dostarczana. Najlepiej przyswajalna jest witamina C z pożywienia.
Jak działa witamina C?
Pomaga utrzymać układ odpornościowy w dobrej kondycji, ale też uczestniczy w produkcji kolagenu, uszczelnia naczynia krwionośne, jest niezbędna dla zachowanie zdrowych kości, chrząstek i zębów. Witamin C jest niezbędna dla przyswajania żelaza.
Wspomaga pracę układu nerwowego. Jest też jednym z silniejszych antyoksydantów, działa korzystnie stosowana od środka, jak i na skórę. Kosmetyki z zawartością witaminy C działają rozjaśniająco i odmładzająco na skórę.
Zapotrzebowanie organizmu na witaminę C
U osób zdrowych dzienna dawka powinna wynosić około 80 mg. Zapotrzebowanie zwiększa się u osób aktywnych fizycznie, chorych, starszych, chorujących na choroby układu krążeniowego, a także poddane na długotrwałe działanie stresu.
Najlepsze źródła witaminy C
Zanim kupimy suplement warto przejrzeć się swojej diecie i zastanowić się jak można ją wzbogacić i ten składnik. Witaminy C warto szukać szczególnie w świeżych warzywach i owocach. Najwięcej witaminy C nie znajdziemy w cytrynie, są o wiele lepsze źródła np. czarna porzeczka, truskawki, natka pietruszki, czerwona papryka, kiszonki, owoce jagodowe i oczywiście cytrusy. Zimą warto pić więcej świeżo wyciskanych soków zawłaszcza z cytrusów. Dobrym pomysłem jest też włączenie zielonych koktajli do diety nawet 2-3 razy w tygodniu. Spróbuj zmiksować pomarańcze, jabłko i natkę pietruszki z odrobiną wody. Możliwości i połączeń jest bardzo dużo, na pewno znajdziesz coś co będzie co smakowało.
Najlepsze są świeżo wyciskane soki, pasteryzowane kupione w sklepie tracą większośc swoich właściwości.
Daria Występek
Komentarzy: 0