Art

Witamina C - co warto o niej wiedzieć?

10.11.2016
Witamina C - co warto o niej wiedzieć?

Witamina C jest dobrze znana i szczególnie często zażywana w okresie jesienno- zimowym. Wzmacnia odporność, chroni przed przeziębieniem, a kiedy już zachorujemy pozwala złagodzić objawy. Przyjmując ją warto pamiętać o kilku istotnych informacjach, które pomogą w pełni skorzystać z jej właściwości.

Można spotkać ją pod nazwą Acidum ascorbisum lub kwas askorbinowy. Organizm ludzki nie może wytwarzać jej sam, dlatego musi być dostarczana. Najlepiej przyswajalna jest witamina C z pożywienia.

 

Jak działa witamina C?

Pomaga utrzymać układ odpornościowy w dobrej kondycji, ale też uczestniczy w produkcji kolagenu, uszczelnia naczynia krwionośne, jest niezbędna dla zachowanie zdrowych kości, chrząstek i zębów. Witamin C jest niezbędna dla przyswajania żelaza.

Wspomaga pracę układu nerwowego. Jest też jednym z silniejszych antyoksydantów, działa korzystnie stosowana od środka, jak i na skórę. Kosmetyki z zawartością witaminy C działają rozjaśniająco i odmładzająco na skórę.

 

Zapotrzebowanie organizmu na witaminę C

U osób zdrowych dzienna dawka powinna wynosić około 80 mg. Zapotrzebowanie zwiększa się u osób aktywnych fizycznie, chorych, starszych, chorujących na choroby układu krążeniowego, a także poddane na długotrwałe działanie stresu.

 

Najlepsze źródła witaminy C

Zanim kupimy suplement warto przejrzeć się swojej diecie i zastanowić się jak można ją wzbogacić i ten składnik. Witaminy C warto szukać szczególnie w świeżych warzywach i owocach. Najwięcej witaminy C nie znajdziemy w cytrynie, są o wiele lepsze źródła np. czarna porzeczka, truskawki, natka pietruszki, czerwona papryka, kiszonki, owoce jagodowe i oczywiście cytrusy. Zimą warto pić więcej świeżo wyciskanych soków zawłaszcza z cytrusów. Dobrym pomysłem jest też włączenie zielonych koktajli do diety nawet 2-3 razy w tygodniu. Spróbuj zmiksować pomarańcze, jabłko i natkę pietruszki z odrobiną wody. Możliwości i połączeń jest bardzo dużo, na pewno znajdziesz coś co będzie co smakowało.

Najlepsze są świeżo wyciskane soki, pasteryzowane kupione w sklepie tracą większośc swoich właściwości.

 

Daria Występek

 

 

 

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Gula java

08.11.2016
Gula java

Zdrowe zastępniki cukru to bardzo popularny temat. Producenci takich produktów zacierają ręce i ciągle wprowadzają nowe produkty. Trzeba być uważnym i pamiętać, że część z nich jest tylko o wiele droższa, a wcale nie jest zdrowsza od cukru.

 

Wystrzegaj się sztucznych słodzików i cukru, ale kiedy odczuwasz potrzebą słodkiego smaku postaw na jedną z naturalnych alternatyw. Może być to np. stewia wyhodowana w doniczce w domu. Niestety cukier biały czy trzcinowy nie dostarczają żadnych składników odżywczych poza pustymi kaloriami. Mimo, że korzenie trzciny cukrowej są bardzo wartościowe, w procesie przetwarzania tracą wszystkie wartości i cenne minerały. Cukier nie tylko dostarcza pustych kalorii, ale też wypłukuje w organizmu wiele cennych składników.

 

Słyszałeś o Gula Java?

Pojawiła się u nas niedawno. To cukier a jawy, czyli słodzik pozyskiwany z nektaru kwiatów palmy kokosowej. Palma kokosowa to drzewo, które dostarcza wszystkiego co jest nam potrzebne do życia. Określa się je mianem drzewa życia i drzewa tysiąca zastosowań, a także lekarstwem na wszystko.

 

Cukier z palmy kokosowej jest nierafinowany i bogaty w wiele składników odżywczych. Ma słodki i lekko karmelowy smak. Dodatkowo posiada niski indeks IG (35) i nie powoduje dużych wahań poziomu cukru we krwi. Mimo to, nie jest zalecany dla diabetyków. Jest polecany jaki jeden z najlepszych słodzików, który dodatkowo dostarcza wiele minerałów, jest dobry źródłem potasu. Mimo wszystko nie należy przeceniać jego właściwości odżywczych. Są o wiele lepsze źródła, w których należy szukać witamin i składników odżywczych korzystnych dla zdrowia. Nie wiej jednak wybierając słodzik, warto szukać alternatyw dla białego cukru.

 

W jakiej postaci można kupić cukier kokosowy hula jawa?

  • cukier, który można stosować tak samo jak cukier trzcinowy. Nadaje się do herbaty, kawy, wypieków. Wygląda podobnie do cukru trzcinowego, ma lekko kokosowy posmak.
  • cukier puder, dobry do dekoracji i najczęściej wykorzystywany w wypiekach.
  • napoje, szczególnie te rekomendowane dla osób aktywnych i sportowców. Często maja w sobie suplementy, które pomagają zregenerować się po ciężkim i wymagającym wysiłku.

 

 

 

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Zwichnięcie stawu kolanowego

06.11.2016
Zwichnięcie stawu kolanowego

Staw kolanowy to jeden z największych i najbardziej skomplikowanych stawów w organizmie człowieka. Do jego urazu może dochodzić w przypadku wypadków, ale też na skutek nadwagi, lub uprawiania sportu i eksploatację stawu. Najczęściej urazowi ulegają więzadła, które mają za zadanie utrzymywać staw stabilnie. W stawie kolanowym jest sporo więzadeł, są także chrząstki i łąkotki.

 

Najczęściej dochodzi do zerwania więzadeł i uszkodzenia łąkotki, takie kontuzje często dotyczą sportowców, szczególnie piłkarzy, narciarzy i biegaczy. Staw kolanowy jest mocny i nie tak łatwo go uszkodzić. Kości stawu są idealnie dopasowane do siebie, maja też dobrą amortyzację. Z czasem struktury zużywają się i tracą swoje możliwości amortyzujące. U każdego proces ma inne tempo, zależy od wielu czynników. Nie zawsze sport sprawia, że stawy są bardziej podatne na kontuzje. Równie niebezpieczny jest bezruch, który z czasem powoduje osteoporozę. Nie da się jednak ukryć, że niektóre sporty, zwłaszcza te które mocno obciążają kolana mogą predysponować do kontuzji i bolesności.

 

Zwichnięcie stawu kolanowego

Nie dochodzi do niego zbyt często, jego przyczyną jest uszkodzenie obu więzadeł krzyżowych. W takim wypadku konieczne jest natychmiastowe unieruchomienie kończyny. Leczenie operacyjne daje najlepsze rezultaty i szybki powrót do formy. Jeśli dodatkowo dojdzie do złamania kości rzepki, lekarze zazwyczaj decydują się na zespolenie tzw, pręgiem Wabera. 

W przypadku leczenia zachowawczego opatrunek gipsowy założony zostaje na prawie cła nogę. Od połowy uda do kostki.

 

Czy da się przed tym uchronić?

Ważne jest wzmacnianie mięśni. Jeśli trenujesz bieganie czy narciarstwo nie zapominaj o regularnym wzmacnianiu mięśni. Ważna jest też rozgrzewka przed treningiem i porządne rozciąganie po zakończonych ćwiczeniach. Przy uprawianiu sportu na zewnątrz warto zmieniać podłoże i nie trenować tylko na twardym asfalcie. Dbanie o prawidłowy zakres ruchomości w stawach i pamiętanie o regeneracji jest bardzo istotne. Jeden dzień w tygodniu warto przeznaczyć na odpoczynek od ćwiczeń.

 

Daria Występek

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się