Art

Witamina D - musisz to wiedzieć!

16.08.2015
Witamina D - musisz to wiedzieć!

Witamina D różni się od innych witamin. Właściwie można powiedzieć, że jest hormonem produkowanym z cholesterolu, podczas ekspozycji skóry na słońce.  Wystarczy 15-20 minut na słońcu, by dostarczyć sobie zalecanej, dziennej dawki. Jednak wysokie filtry, które stosujemy wiosną i latem blokują nam dostęp do tej „słonecznej” witaminy.

Natomiast w okresie jesienno-zimowym proces produkcji wit. D jest niewystarczający… Jakie znaczenie dla naszego zdrowia ma witamina D? Jakie są symptomy jej niedoboru? W których produktach spożywczych jej szukać, by uzupełnić braki? Przygotowaliśmy dla Was garść informacji w postaci infografiki! 

Witamina D

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Życie z alergią – czy to możliwe?

15.08.2015
Życie z alergią – czy to możliwe?

Alergia jest bardzo powszechnym schorzeniem, którego częstotliwość występowania zwiększa się z każdym rokiem. Niegdyś z problemem tym borykały się dzieci w wieku około 5 lat. Teraz rodzice roczniaków zmuszeni są do regularnych wizyt u alergologa. Jak z tym żyć? Czy to możliwe? Wydaje się nieprawdopodobne, ale prawdziwe. Z alergią można żyć i można ją też pokonać.

Maluchy najczęściej reagują na alergeny w powietrzu oraz pokarmach. W przypadku tych pierwszych najsilniej uczulają pyłki brzozy, traw oraz roztocza w kurzu, który tak naprawdę jest wszędzie. Często rodzice są zdziwieni, że ich dziecko, dotąd nie mające problemów ze zdrowiem, zmaga się z lejącym, bezbarwnym katarem lub duszącym kaszlem. Rozwiązanie jest proste. Maluchy przeżywające drugą wiosnę w swoim życiu, reagują alergicznie na drobinki w powietrzu, które przy pierwszym z nimi zetknięciu, organizm zarejestrował, jako wrogów. Nie należy bagatelizować takich objawów i najlepiej udać się do dobrego alergologa dziecięcego, który doradzi, jakie leki powinien przyjmować nasz dziedzic. Im szybciej zadziałamy, tym lepsze rezultaty przyniesie leczenie i być może uda się uniknąć powikłać, np. astmy.

Jedzenie, któż go nie potrzebuje? Co zrobić, gdy szkodzi? Najczęściej zalecanym działaniem w przypadku alergii pokarmowej jest czasowe odstawienie alergenu i jego powtórne wprowadzenie do jadłospisu po określonym przez lekarza czasie (najczęściej 4-6 tygodni). Ważne jest, aby w tym okresie obserwować małego pacjenta, by wychwycić ewentualne niepożądane reakcje jego organizmu. Jeśli takowe wystąpią, alergen należy wykluczyć po raz kolejny. Takie działanie będzie miało miejsce do momentu, aż mały organizm zacznie tolerować dany składnik. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że tak się stanie, choć nie zawsze. Do najczęściej uczulających pokarmów należą: mleko i jego przetwory, jaja, pszenica, ryż, ryby, orzeszki arachidowe, słonecznik, banany, brzoskwinie, czereśnie, gruszki, jabłka, marchew, pomidor, seler oraz ziemniak. Niestety coraz częściej zdarza się, że dzieci uczulają się na wszystkie z wymienionych. Co wtedy? Przecież to podstawa naszej polskiej kuchni? Nie należy załamywać rąk. W takich sytuacjach z pomocą śpieszy kasza jaglana, amarantus, dynia, cukinia, topinambur, kalarepka i wiele innych, tak często niedocenianych i pomijanych w codziennej diecie.

Alergia to nie wyrok. Często odbiera nadzieję na lepsze jutro. W takich sytuacjach poświęćmy chwilę na poszukiwania pomysłów w internecie. Rozbudźmy wyobraźnię i zmysł kulinarny. Wtedy niemożliwe staje się możliwe. Nawet upieczenie chleba bez glutenu i drożdży.  Bo rodzic dla dziecka zrobi wszystko.

 

Autorka: Matvijewna Grządkowska

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Co jeść po treningu?

11.08.2015
Co jeść po treningu?

Nieodpowiedni posiłek po treningowy może zniweczyć nasze starania, dlatego tak ważny jest odpowiedni dobór składników odżywczych. Posiłek po treningu jest konieczny z kilku względów. Wysiłek fizyczny przede wszystkim determinuje zwiększone zapotrzebowanie na wodę, dostarczenie energii dla pracujących mięśni, ale także i odpowiednią regenerację po wysiłku, która powinna być nieodłączną częścią wysiłku fizycznego.

W trakcie wysiłku fizycznego, z potem tracimy wodę, a razem z nią sód i potas. To niezbędne pierwiastki, które odpowiadają za skurcz mięśni i odpowiednią przewodność elektryczną impulsów przez włókna nerwowe. Stąd nazwa elektrolity. W czasie treningu niezbędne są także węglowodany, które czerpane są z zapasów glikogenu mięśniowego. Dopiero kiedy zużyjemy to „paliwo” rozpoczyna się proces spalania tkanki tłuszczowej.

Po treningu koniczne jest uzupełnienie strat elektrolitów oraz węglowodanów. Niewielki posiłek należy spożyć do pół godziny po zakończonym treningu. Można wspomóc się napojem izotonicznym, najlepiej domowej roboty. Gotowe napoje mają bardzo często za dużo cukru w składzie. Odpowiedni posiłek bogaty w węglowodany pomoże podnieść poziom glukozy we krwi. Dzięki temu uzupełniamy zapasy glikogenu zużytego w trakcje wysiłku, gwarantuje to prawidłową regenerację tkanki mięśniowej po wysiłku.

Warto sięgać po produkty o wysokim indeksie gimnicznym, które stymulują tak zwana superkompensacje glikogenowa, czyli zwiększają zapasy glikogenu w mięśniach. W wyniku superkompenscji glikogenowej możemy wydłużać czas wysiłku fizycznego.

Oprócz węglowodanów do regeneracji mięśnie potrzebują także białka. Jest ono niezbędne dla odbudowania białkowych struktur mięśnia. Jest to szczególnie ważne dla osób na diecie redukcyjnej (odchudzającej).

Bezpośrednio po treningu nie zaleca się jedzenie tłuszczy i produktów słodzonych, mogą one zaprzepaścić to co wypracowaliśmy w czasie treningu. Wartościowy i odżywczy posiłek pomaga szybciej zregenerować się zmęczonemu organizmowi, sprawia że kolejne treningi są o wiele przyjemniejsze.

Bardzo ważne jest także uzupełnianie płynów. Warto sięgać po nie w trakcie treningu i pić wodę niewielkimi porcjami. Po treningu należy zawsze uzupełnić płyny, najlepiej małymi porcjami, ale często.

 

Autorka: Daria Występek

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się