Art

Właściwości zdrowotne aronii

13.03.2015
Właściwości zdrowotne aronii

Aronia jest popularnym owocem występującym w Polsce, nie jest jednak doceniona i powszechnie stosowana. Szkoda, bo dzięki dużej zawartości witamin i składników odżywczych polecana jest jako naturalny środek wzmacniający organizm. Owoce aronii są bogate w związki roślinne, które wspomagają odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami. Mimo, że pochodzi z Ameryki północnej bardzo dobrze owocuje w Polsce. Świeże owoce są cierpkie i nie podaje się ich na surowo. Najczęściej aronię można spotkać w postaci soku lub syropu. Warto też przygotować suszoną aronię, z której można zrobić zdrową i smaczną herbatę. Nadaje się również do przygotowywania dżemów i konfitur.   Owoce aronii zawierają wiele witamin głównie- C, PP, B2, B9 oraz E. Witaminy C i E to silne antyoksydanty, które wspomagają odporność organizmu i chronią przed wolnymi rodnikami. To zabezpiecza przed powstawaniem komórek nowotworowych i opóźnia procesy starzenia organizmu. Dodatkowo aronia jest źródłem bioflawonoidów czyli substancji fitochemicznych występujących w roślinach. To barwniki roślinne, które chronią przed wirusami, bakteriami i grzybami. W aronii występują liczne flawonoidy-rutyna i kwercetyna, katechiny, antocyjany i leukocyjany. Kolejnymi składnikami mineralnymi w jaki znajdziemy w tym sennym owocu są wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan jod i bor potrzebne do tego, by prawidłowo przebiegały rozmaite procesy w organizmie. Bioflawonoidy w aronii, głównie rutyna i antocyjany, wykazują dobre działanie na naczynia krwionośne. Wzmacniają je dzięki czemu są bardziej szczelne i elastyczne. Przyczyniają się do obniżenia ciśnienia i usprawniają krążenie w drobnych naczyniach krwionośnych. Antocyjany ograniczają także utlenianie lipidów, dzięki czemu obniżają poziom złego cholesterolu LDL, podwyższają natomiast dobry cholesterol HDL. Sok z aronii jest też polecany osobom z zaćmą, jaskrą oraz degradacją plamki żółtej w siatkówce. Antocyjany regenerują rodopsynę, barwnik na siatkówce wpływający na jakość widzenia. Warto korzystać ze zdrowotnych właściwości aronii, tym bardziej że jest to owoc lokalny i łatwo dostępny. Żeby korzystać ze wszystkich korzyści zdrowotnych najlepiej pić sok lub napary z aronii regularnie. Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Kalendarz badań profilaktycznych dla kobiet

08.03.2015
Kalendarz badań profilaktycznych dla kobiet

Wszystkim kobietom z okazji ich święta życzymy przede wszystkim dużo zdrowia. Na Dzień Kobiet przygotowaliśmy dla Was kalendarz badań profilaktycznych. Dowiedz się, jakie badania powinny wykonywać kobiety w zależności od grupy wiekowej. Badania profilaktyczne to jedne z najważniejszych badań, jakie każdy pacjent powinien wykonywać bez względu na wiek czy aktualny stan zdrowia. Utrzymując regularność badań oraz profilaktykę, jesteśmy w stanie uchronić się przed większością chorób. Niestety większa część naszego społeczeństwa korzysta z konsultacji lekarskiej dopiero wówczas, kiedy poczuje się źle, kiedy zaczyna coś boleć, kiedy nie mija kaszel czy też ogólne samopoczucie pogarsza się i nie ma to związku ze zmianą pogody. Nie jest to dobra postawa, bowiem często taka wizyta jest już zbyt późno i pacjenci trafiają do gabinetu lekarskiego w zaawansowanym stadium poważnej choroby. Dlatego każdy z nas powinien pamiętać o badaniach profilaktycznych przeznaczonych dla swojej grupy wiekowej. 

Kalendarz badań profilaktycznych dla kobiet

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Źródła pokarmowe witamin i minerałów.

03.03.2015
Źródła pokarmowe witamin i minerałów.

Jak łączyć produkty, by przyswajać ich jak najwięcej? Aby być zdrowym i zachować dobre samopoczucie powinno się zadbać o właściwą dietę. A co znaczy właściwa? To ta, która jest zasobna w takie wartości jak witaminy i minerały. Jest to niezwykle ważne z tego względu, że nasz organizm nie potrafi ich sam wytwarzać, jednocześnie potrzebując jako budulca lub substancji wspomagających budowę, regenerację i prawidłowe funkcjonowanie. Na początku warto zaznajomić się z rolą jaką odgrywają poszczególne z nich oraz produktami, w których występują. Większość omawialiśmy jeszcze w szkole na lekcjach biologii, jednak niestety nie oznacza to, że je pamiętamy. Na szczęście obecnie możemy znaleźć w internecie wiele precyzyjnych tabeli zawierających wszelkie potrzebne nam informacje. Znaczy to, że bez problemu zawsze możemy sprawdzić jaki produkt zawiera pożądane witaminy i minerały i w jaki sposób wpłynie on na nasz organizm. Co powinniśmy wiedzieć w następnej kolejności, to z jakimi substancjami przyswajamy konkretne związki. Jeśli zwrócimy uwagę na podział witamin ze względu na ich rozpuszczalność w organizmie (w wodzie lub w tłuszczach), mamy już dużą wskazówkę. Np. robiąc na śniadanie owsiankę dla lepszego przyswojenia z płatków owsianych witaminy E wystarczy, że dodamy choć odrobinę masła. Podobnie jest z witaminą A w marchewce. Tak często ulegamy reklamom produktów beztłuszczowych, podczas gdy jest on niezwykle potrzebny. Częstym zagrożeniem wielu diet eliminujących tłuszcze jest awitaminoza, czyli choroba związana z niedoborem lub brakiem witamin. Wynika to stąd, iż pomimo codziennego spożywania warzyw i owoców możemy mieć problem z ich przyswojeniem. To samo tyczy się minerałów. Ze względu na zapotrzebowanie ich dzielimy je na makroelementy oraz tzw.“pierwiastki śladowe”. Choć żelazo należy do tych drugich, czyli mikroelementów, a do prawidłowego funkcjonowania potrzebujemy zaledwie 15 mg na dobę, sprawa komplikuje się nieco przez jego słabe przyswajanie. Nasz organizm wykorzysta zaledwie 10% spożytego przez nas żelaza. Jednak można wspomóc ten proces komponując posiłki wzbogacone o witaminę C, której jest mnóstwo w pietruszce, soku z cytrusów, a także w ziemniakach. Spożywając produkty zasobne w żelazo powinniśmy wyeliminować lub przynajmniej zmniejszyć ilość serwowanych obok produktów takich jak mleko, herbata oraz napoje typu cola, które zaburzają wchłanianie tego pierwiastka. Komponując posiłki warto zajrzeć na kilka stron internetowych, by dowiedzieć się nieco więcej o właściwościach witamin i minerałów oraz ich wchłanialności. Może to nam dać nowe spojrzenie na to co jemy, a przy okazji pomoże odkryć ciekawe potrawy. Wszystko to z pewnością przyczyni się do naszego zdrowia!   Autorka: Clementine Górnacka

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się