Art

Zaburzenia hormonalne

26.10.2016
Zaburzenia hormonalne

Hormony kontrolują procesy chemiczne, które zachodzą w każdej komórce organizmu. Są wydzielana przez gruczoły dokrewne, z których przedostają się bezpośrednio do krwi. Zaburzenia w ich wydzielaniu, zarówno niedobór jak i nadmiar powoduje zaburzania homeostazy i prowadzi do licznych chorób czy schorzeń.

 

Zaburzenia hormonalne dotyczą głównie kobiet i przydają najczęściej na okres rozrodczy i menopauzy. Niewielkie zmiany w ich wydzielaniu mogą objawiać się bólem brzucha czy bólem głowy. Wiele kobiet w ogóle nie odczuwa objawów.

Najczęściej do diagnozy dochodzi kiedy wykryta zostaje niepłodność. W około 40 % przypadków jest ona spowodowana zaburzeniami hormonalnymi.

 

Jakie inne objawy mogą dawać zaburzenia w wydzielaniu hormonów?

 

Wahania masy ciała

Jeśli mimo racjonalnego sposobu odżywiania ciągle przybierasz na wadze, lub drastycznie chudniesz, zazwyczaj odpowiadają za to hormony. Podłożem takich zmian są najczęściej hormony tarczycy. Niedoczynność tarczycy to schorzenie w których gruczoły wydzielają zbyt małą ilość tyroksyny i trójjodotyroniny. W dużym stopniu warunkują one prawidłowy metabolizm i są niezbędne do prawidłowego spalania tłuszczu.

 

Nadmierne owłosienie

Charakteryzuje się występowaniem ciemnego owłosienia w miejscach charakterystycznych u mężczyzn. Głównie na twarzy, plecach, brzuchu i na rękach. W zależności od nasilenia zmian hormonalnych może być do delikatny wąski, albo kłopotliwy i dość gęsty zarost. Jest to spowodowane zbyt dużą produkcją hormonów męskich przez nadnercza lub jajniki.

 

Osłabienie libido

Zaburzenia hormonalne mają na to duży wpływ. Często w takim wypadku diagnozuje się zbyt wysoki poziom prolaktyny. Diagnostyka jest dość prosta, dlatego warto wykonać odpowiednie badania.

 

Zmiany skórne

Trądzik spowodowany zmianami hormonalnymi to bardzo częste schorzenie. Zwiększona produkcja androgenów determinuje zwiększone wydzielanie łoju. Jest ton przyczyną zanieczyszczonej skóry bardziej podatnej na zmiany trądzikowe. Bardzo często dotyczy to kobiet po 30 roku życia.

 

Daria Występek

 

 

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Nie jedz na noc

25.10.2016
Nie jedz na noc

Powiedzenie „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak” ma w sobie dużą mądrość. Niestety szybki tryb życia temu nie służy. Warto znaleźć czas na śniadanie, nie musi być to posiłek tuż po przebudzeniu, możesz zjeść coś małego, zanim porządnie zgłodniejesz. Rano nie masz czas? Przygotuj śniadanie wieczorem.

Dobrym rozwiązaniem są nocne owsianki, których przygotowanie zajmuje kilka minut. Do słoika lub miseczki wsyp trochę płatków owsianych, dodaj owoce i zalej wszystko mlekiem, najlepiej roślinnym. Rano masz śniadanie gotowe, możesz je jedynie pogrzać, albo wziąć ze sobą do pracy.

 

Pierwszy posiłek daje energię do działania i zapobiega ciągłemu podjadaniu. Kolejny powinien składać się z warzyw i pełnych ziaren, które zapewniają uczucie sytości na dłużej.

Ostatni posiłek powinien być skromniejszy jeśli jesz go tuż przed snem. Jeśli jesz go kilka godzin przed pójściem spać nie musisz ograniczać się tak bardzo.

 

Duże kolacje na krótko przed pójściem spać to jeden z najgorszych nawyków żywieniowych. W nocy nasz metabolizm zwalnia i nie radzi sobie najlepiej z trawieniem dużej ilości jedzenia. Nasz układ pokarmowy potrzebuje odpoczynku, obciążanie go na noc nie jest korzystne dla naszego zdrowia. Kiedy zjemy za dużo i pójdziemy spać, treść żołądkowa może się nawet cofać, dochodzi do tzw. refluksu. To bardzo częste schorzenie, do tego bardzo nieprzyjemne.

 

Jak jeść zdrowo i nie być głodnym?

Warto pamiętać, że ostatni większy posiłek powinno jeść się minimum 3 godziny przed snem. Tyle mniej więcej czasu żołądek i jelita potrzebują do strawienia posiłku. Kolacja powinna być lekkostrawna, bez mięsa, produktów smażonych i dużych dawek cukru czy soli. Jeśli ćwiczysz wieczorem i masz zaplanowany posiłek po treningowy możesz go zjeść. Osoby aktywne mają inną przemianę materii i potrzebują uzupełnienia glikogenu mięśniowego.

 

Wewnętrzny zegar

Żyjąc według naturalnego rytmu powinniśmy wstawać rano, i chodzić spać o zmroku. Niestety nie każdy może sobie na to pozwolić. Cykl dobowy reguluje wiele bodźców, czasem też stres, problemy czy inne nieprzewidziane okoliczności.

Duży posiłek dla organizmu to sygnał do działania. Oznacza, że musimy być gotowi do dzialania, stąd dawna energii.

Badania pokazują, że ludzie stosujący się do tych zasad, którzy nie jedzą dużo na noc, mają o wiele lepsze wyniki badań

 

Daria Występek

 

 

 

 

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Zgaga

24.10.2016
Zgaga

Zgaga to nieprzyjemne uczucie palenia w przełyku, spowodowane gromadzeniem nadmiaru kwasów żołądkowych i przedostawania się ich do przełyku. Zgagi można doświadczyć szczególnie po bardzo obfitym posiłku. Jednak jeśli powtarza się to zbyt często może być to objaw choroby refleksowej żołądka. Wtedy konieczna jest wizyta u lekarza.

 

Przyczyny zgagi:

  • Jedzenie w pośpiechu i niedokładne gryzienie. Warto pamiętać, że proces trawienia zaczyna się w jamie ustanej i dokładne gryzienie jedzenia pomaga w jego szybszym strawieniu przez żołądek. Połykanie dużych kawałków jedzenia może skończyć się nieprzyjemnymi dolegliwościami.
  • Jedzenie w stresie, dzieje się tak ponieważ hormony stresu blokują uwalnianie kwasu solnego.
  • Łączenie węglowodanów z białkiem. Nie jest to reguła u każdego, ale często dieta rozłączna pomaga zmniejszyć problem ze zgagą.
  • Popijanie posiłków. To bardzo zły nawyk, powinno się pić około 30 minut przed posiłkiem i około 1 godzinę po nim. W czasie jedzenie nie należy dodatkowo rozcieńczać kwasów żołądkowych.
  • Nieodpowiednia dieta obfitująca w dużą ilość przetworzonych produktów. Są także pewne grupy produktów, które mogą nasilać problem zgagi. Są to między innymi- czekolada, słodycze, ostre przeprawy, cebula, czosnek, a także spożywanie dużej ilości mięsa.
  • Alkohol, to także prowokator zgagi.
  • Aktywność fizyczna tuż po posiłku. Zwłaszcza intensywna aktywność wymaga przerwy około 2 godzin po posiłku. W innym wypadku uczucie zgagi jest nieuniknione.

 

Co zrobić, żeby uniknąć zgagi. Należy przestrzegać wyżej wymienionych zasad, a także poprawić jakość jedzonych posiłków. Postaw na nieprzetworzone i lekko strawne jedzenie. Jedząc owoce, warzywa, kasze, ziemniaki, ryż i naturalne oleje np. w orzechach czy awokado nie będziesz obciążał żołądka. Pomoże też eliminacja cukrów i nabiału a u niektórych osób także glutenu.

 

Stosując się do zasad zdrowego odżywiania możesz poprawić swoje zdrowie i samopoczucie. Nawet w przypadku zdiagnozowanej chrobry refleksowej żołądka przyniesie to dobre efekty. Rożnicę będzie można zauważyć już po kilku tygodniach.

Wspomaganie się lekami na zgagę to bardzo krótkowzroczne działanie. Jedynie złagodzi objawy, ale nie pomoże całkowicie wyeliminować problemu.

 

Daria Występek

 

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Copyright ©2017 RankingLekarzy.pl

Zapytaj lekarzaStrefa lekarza Zaloguj się