Art

Zakwas z buraków

05.02.2016
Zakwas z buraków

Domowy zakwas z buraków od wieków jest uznawany za dobroczynny i zdrowotny napój. Warto pic go zwłaszcza w okresie kiedy choroby i przeziębienia dokuczają nam częściej. To naturalny probiotyk, który skutecznie wzmacnia odporność, a także zastąpi napoje energetyczne.

Kiszonki to najlepsze co możemy sobie zapewnić w zimowe dni. Obudowują florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym, co znacznie przyczynia się do zwiększenia odporności. Idealnie będzie sięgać po nie codziennie, można dodawać je do obiadów, sałatek, jeść z nimi kanapki. Szczególnie skuteczne działanie wykazuje zakwas z buraków, który dodatkowo przeciwdziała anemii i wzmacnia krew, dzięki dużej zawartości cennego  żelaza.

Purpurowy płyn przyspiesza odbudowę czerwonych krwinek. Buraki zawierają także wiele cennych antyoksydantów, które działają antynowotworowo, przeciwdziałają starzeniu i poprawiają funkcjonowanie organizmu. Wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają trawienie i dlatego należy wprowadzić je do swojej diety.

Zakwas z buraka powinien pić każdy kto przechodzi kurację antybiotykami. Pomaga odbudować florę bakteryjną, która jest całkowicie niszczona przez leki. Przez to po kuracji organizm jest bardzo osłabiony, zakwas pomaga się zregenerować i powrócić do sił.

To także dobre i naturalne lekarstwo na zaparcia, a także na odkwaszenie i pozbycie się toksyn z organizmu. Zakwas powinien znaleźć się w każdym domu jako naturalny środek wzmacniający. Jest bardzo tani i skuteczny, może zastąpić wiele syntetycznych witamin.

Buraki zawierają kwas foliowy, który jest szczególnie zalecany kobietom w ciąży. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, wspomaga pracę nerek. To prawdziwy polski super foods. Można łatwo przygotować go w domu, o przepis warto spytać babcię. Kiedyś być często przygotowywany w każdym domu.

Zakwas można pić sam, albo rozcieńczyć go z wodą bądź sokami owocowymi, np. sokiem jabłkowym. Na jego bazie można przygotować barszcz czerwony, najlepiej dodać go pod koniec gotowania po przestudzonego barszczu, żeby nie wygotować jego cennych wartości.

 

Daria Wystepek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Co zrobić, żeby nie chorować?

04.02.2016
Co zrobić, żeby nie chorować?

Co roku liczne infekcje atakują nas w okresie zimowym. Czasem nie da się ich uniknąć, warto jednak próbować, bo są na to sposoby. Nawet jeśli coś nas dopadnie, silniejszy organizm łatwiej potrafi sobie z nimi poradzić i szybciej zdrowieje. Zatem do dzieła.

1. Zacznij dzień od szklanki ciepłej wody z octem jabłkowym lub cytryną i imbirem. Oba te napoje rozgrzewają i pobudzają układ pokarmowy. Ponadto działają odkwaszająco na organizm. Imbir dodatkowo działa antybakteryjnie i pomaga zwalczyć infekcje. Nawet szklanka ciepłej wody pomoże lepiej rozpocząć dzień. Zimą zdecydowanie przyjemniej jest się napić ciepłego napoju. Woda tuż po przebudzeniu to ważny element dnia, pomaga nawodnić organizm i sprawia, że jesteśmy bardziej pobudzeni.

2. Zjedz ciepłe śniadanie. Nawet jeśli wydaje się, że potrzeba na to dużo czasu, jest wiele szybkich możliwości. Owsianka czy jaglanka to najszybsze możliwości. Płatki możesz zalać wieczorem, a rano jedynie je podgrzać, podobnie kaszę możesz mieć przygotowaną wcześniejszego dnia. Dodaj do nich bakalie- daktyle, rodzynki, suszone śliwki, jabłka, możliwości jest wiele. Użyj rozgrzewających przypraw jak cynamon, imbir, kurkuma. Takie śniadanie syci na długo, dodatkowo jest bardzo zdrowe. Kasza jaglana pomaga pozbyć się śluzu z organizmu, dlatego jest zalecana przy przeziębieniach.

3. Codziennie znajdź 15-30 minut na aktywność na świeżym powietrzu. Wystarczy szybki spacer, może być też bieg czy inny sport. Przebywanie na dworze w chłodne dni, wzmacnia układ odpornościowy. Spacer pobudza ciała, dzięki lepszemu dotlenianiu organizm może szybciej pozbyć się toksyn. Chłodne dni też mogą być aktywne, wystarczy odpowiednio się ubrać.

4. Postaw na zupy. To sposób, żeby przemycić w menu więcej zdrowych warzyw, ale też rozgrzać się po przyjściu do domu. Zupy są bardzo łatwe do przygotowania, wystarczy obrać warzywa, reszta robi się sama. Dodając aromatyczne przyprawy dodatkowo nadajemy jej smak i właściwości zdrowotne. Warto sięgać po kurkumę, czosnek niedźwiedzi, tymianek czy majeranek.

5. Wysypiaj się. Sen to czas odpoczynku i regeneracji, powinien trwać nie krócej niż 8 godzin każdego dnia. To bardzo ważne, po kilku nieprzespanych nocach organizm jest wyraźnie osłabiony, co może prowadzić do choroby.

 

Daria Występek

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Wspólne posiłki wzmacniają więzi i sprzyjają zdrowiu

02.02.2016
Wspólne posiłki wzmacniają więzi i sprzyjają zdrowiu

Prawidłowe odżywianie to nie tylko wybieranie zdrowych produktów i zbilansowana dieta. Bardzo istotny jest też kontakt z jedzeniem. Często zaspokaja nie tylko głód, ale też emocje. Najczęściej podejście do jedzenia czy konkretnych grup spożywczych kształtuje się już w dzieciństwie. Nawyki żywieniowe w większości przypadków zostają z nami większość życia.

Rodzice mają największy wpływ na kontakt dziecka z jedzeniem, ale też jego zdrowie i to czy będzie miało problemy z nadwagą. Uporządkowanie nawyków żywieniowych to problem badawczy wielu naukowców. Utrwalane w procesie wychowawczym zachowania oraz nawyki są bardzo znaczące w całym życiu. Wspólne posiłki nie są już normą, w większości domów każdy je oddzielnie, najczęściej to na co ma ochotę.

Rodzinne jedzenie śniadania czy obiadu ma duże znaczenie, buduje i podtrzymuje więzi, ale też jest dobrą okazją do kształtowania zdrowych nawyków u dziecka, które naśladuje rodziców. Czas spędzony przy wspólnych posiłkach powinien mieć przyjemnych charakter. Rodzice mogą wtedy zaobserwować jaki jest stosunek dziecka do jedzenia, jakie produkty najchętniej wybiera. Najprostszym sposobem jest trzymanie w domu tylko zdrowych produktów, ale wtedy rodzic także nie może podjadać niezdrowych przekąsek. Dziecko widząc takie zachowanie uzna je za „normalne” i nie będzie w stresujących sytuacjach szukało paczki chipsów czy paluszków. Oczywiście od czasu do czasu 1-2 razy w tygodniu można pozwolić sobie na kulinarną przyjemność. Ważne, żeby było to umiarkowane ilości, a reszta posiłków powinna być zbilansowana.

W czasie kiedy w Polsce aż 18% dzieci i młodzieży ma problem z otyłością warto zastanowić się nam problemem. Jest on poważny i może mieć ogromny wpływ na dorosłe życie dziecka. Środowisko, w którym wychowuje się dziecko w największym stopniu odpowiada za nawyki i ewentualną nadwagę czy otyłość. Nawet czynniki genetyczne czy opieka zdrowotna mają mniejsze znaczenie. Zdrowe nawyki wyniesione z domu to najlepsza broń przeciwko otyłości. To też najlepsze co możemy dać dziecku, żeby zapewnić mu zdrowie, a to najważniejsze dla każdego rodzica.  

 

Autorka: Daria Występek

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się