Zdrowe kiszonki - spróbuj z cytryną
Kiszonki i ich wartości zdrowotne powinny być wykorzystywane przez cały rok, nie tylko w okresie jesienno zimowym. Dzięki dużej zawartości witaminy C i wielu innych cennych składników, skutecznie podnoszą odporność i wpływają korzystnie na zdrowie. Pomagają odbudować prawidłową mikroflorę jelitową, dlatego zaleca się je po przebytych chorobach i osłabieniach organizmu.
Najbardziej popularne są kapusta i ogórki kiszone. Można przygotować też bardzo zdrowe kiszone buraki, a także cytryny. Nie są u nas bardzo popularne, ale coraz częściej docenia się ich wartości zdrowotne i wykorzystuje w kuchni. Sezon na kiszonki trwa tak naprawdę cały rok. Latem można kisić pomidory czy cukinię. Pomysł na kiszone cytryny przywędrował do nas z Maroka i jest bardzo prosty. Dodatkowo smak kiszonych cytryn jest bardzo ciekawy i warto go poznać.
Kiszone cytryny mają niespotykany smak i aromat. Można dodawać je do wielu dań kuchni indyjskiej, ale też do bardziej tradycyjnych sosów, dipów, ryb, warzyw, potraw na bazie kaszy czy ryżu. Mają ciekawy cytrusowo, kwaśno-słony smak, który jest bardzo unikalny, nie da się go zastąpić niczym innym. W połączeniu z cennymi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi to jeden ze smaków, które trzeba poznać.
W procesie kiszenia w warzywach i owocach zmniejsza się udział węglowodanów, która podlegają procesowi fermentacji do kwasów. Głównie jest to kwas mlekowy, dwutlenek węgla, etanol i acetocholiny. Kiszone warzywa tracą znacznie swoją wartość kaloryczną, zyskują za to witaminy i związki mineralne. Są także bogatym źródłem błonnika pokarmowego i korzystnych bakterii. Kwaśne środowisko najbardziej sprzyja stabilności witamin C oraz A, jednak w czasie kiszenia wytwarzają się także witaminy z grupy B. Kiszonki są lżej strawne niż ich surowe odpowiedniki.
Można przygotować je łatwo w domu. Do kiszenia cytryn potrzeba niewoskowanych owoców, soli, liści laurowych i wody. Po około 3 tygodniach od przygotowania cytryny są gotowe. Warto spróbować i odkryć ten nowy smak. Kiszone cytryny są dobre do spożycia przez rok od przygotowania. Warto spróbować czy pasuje nam ich smak.
Daria Występek
eMKa
22.10.2016Nie widać tekstu. Jasnoniebieski na białym tle to kiepski pomysł