Art

Zdrowe kiszonki - spróbuj z cytryną

20.10.2016
Zdrowe kiszonki - spróbuj z cytryną

Kiszonki i ich wartości zdrowotne powinny być wykorzystywane przez cały rok, nie tylko w okresie jesienno zimowym. Dzięki dużej zawartości witaminy C i wielu innych cennych składników, skutecznie podnoszą odporność i wpływają korzystnie na zdrowie. Pomagają odbudować prawidłową mikroflorę jelitową, dlatego zaleca się je po przebytych chorobach i osłabieniach organizmu.

Najbardziej popularne są kapusta i ogórki kiszone. Można przygotować też bardzo zdrowe kiszone buraki, a także cytryny. Nie są u nas bardzo popularne, ale coraz częściej docenia się ich wartości zdrowotne i wykorzystuje w kuchni. Sezon na kiszonki trwa tak naprawdę cały rok. Latem można kisić pomidory czy cukinię. Pomysł na kiszone cytryny przywędrował do nas z Maroka i jest bardzo prosty. Dodatkowo smak kiszonych cytryn jest bardzo ciekawy i warto go poznać.

Kiszone cytryny mają niespotykany smak i aromat. Można dodawać je do wielu dań kuchni indyjskiej, ale też do bardziej tradycyjnych sosów, dipów, ryb, warzyw, potraw na bazie kaszy czy ryżu. Mają ciekawy cytrusowo, kwaśno-słony smak, który jest bardzo unikalny, nie da się go zastąpić niczym innym. W połączeniu z cennymi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi to jeden ze smaków, które trzeba poznać.

W procesie kiszenia w warzywach i owocach zmniejsza się udział węglowodanów, która podlegają procesowi fermentacji do kwasów. Głównie jest to kwas mlekowy, dwutlenek węgla, etanol i acetocholiny. Kiszone warzywa tracą znacznie swoją wartość kaloryczną, zyskują za to witaminy i związki mineralne. Są także bogatym źródłem błonnika pokarmowego i korzystnych bakterii. Kwaśne środowisko najbardziej sprzyja stabilności witamin C oraz A,  jednak w czasie kiszenia wytwarzają się także witaminy z grupy B. Kiszonki są lżej strawne niż ich surowe odpowiedniki.

Można przygotować je łatwo w domu. Do kiszenia cytryn potrzeba niewoskowanych owoców, soli, liści laurowych i wody. Po około 3 tygodniach od przygotowania cytryny są gotowe. Warto spróbować i odkryć ten nowy smak. Kiszone cytryny są dobre do spożycia przez rok od przygotowania.  Warto spróbować czy pasuje nam ich smak.

Daria Występek

 

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 1

eMKa

22.10.2016

Nie widać tekstu. Jasnoniebieski na białym tle to kiepski pomysł

Art

Przywróć blask skórze przed latem

19.10.2016
Przywróć blask skórze przed latem

Szara cera, pozbawiona blasku cera to częsty problem po zimie. Dzięki doborowi odpowiednich kosmetyków można przywrócić blask bez większego wysiłku. Kolorowe kosmetyki jedynie maskują problem, najważniejsza jest pielęgnacja i dobry dobór kosmetyków.

Jeśli masz suchą i podrażnioną skórę postaw na krem i serum o działaniu łagodzącym i silnie nawilżającym. Działają tak kosmetyki z dodatkiem kwasu hialuronowego, witamin i aminokwasów. Kosmetyki pielęgnacyjne należy nakładać także na szyję, na której szybko pojawiają się oznaki starzenia. Bardzo dobrym pomysłem jest stosowanie olejów np. z dzikiej róży, konopi, awokado. Można nakładać je na skórę w razie potrzeby, a 2-3 razy w tygodniu wykonać dłuższy masaż twarzy. Pomoże on zachować ładny owal twarzy na dłużej, a dzięki temu młodszy wygląd.

Osoby z tłustą skórą powinny postawić na dobrze nawilżenie. Dużym błędem jest nadużywanie produktów matujących, które z czasie mogą nasilać wydzielanie sebum. Produkty matujące można stosować od czasu do czasu, a po okresie letnim, zwłaszcza zimą postawić na kuracje z kwasami.

Podstawą pielęgnacji jest dobry demakijaż i oczyszczanie twarzy. Dzięki temu wszystkie preparaty, które nakładamy lepiej się wchłoną i sprawią, że kosmetyki będą bardziej skuteczne. Postaw na łagodne preparaty rano, a wieczorem możesz nawet myć twarz dwa razy. Po całym dniu na skórze zbiera się duża zanieczyszczeń.

Dobrze oczyszczona i zadbana skóra to podstawa. Można nakładać na nią kosmetyki kolorowe, dobrane do odcienia i rodzaju cery. Wyrównanie koloru można uzyskać za pomocą lekkiego kremu tonującego, podkład nie zawsze jest konieczny. Dostępnych jest tez wiele naturalnych produktów, które nie obciążają skóry, a nawet pomagają ją pielęgnować. Pomagają też zamaskować niedoskonałości i cienie pod oczami. Uniwersalny kosmetyk pomoże zaoszczędzić pieniądze, a na co dzień zminimalizować czas na wykonanie makijażu. Kosmetyki mineralne nie obciążą skóry, a dadzą bardzo dobry efekt na skórze. Do wyboru jest wiele odcieni i na pewno znajdziesz cos dla siebie.

Efekt ładnej i promiennej cery można osiągnąć nawet kiedy jesteś zmęczona lub niewyspana. Postaw na kosmetyki o naturalnych składach, które bazują na dobrej jakości składnikach. Dzięki temu utrzymasz ładny koloryt i dobre nawilżenie.

Daria Występek

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Powody dla których warto nie pić alkoholu

18.10.2016
Powody dla których warto nie pić alkoholu

Alkohol spożywany od czasu do czasu w niewielkich ilościach nie jest bardzo szkodliwy, jednak rzadko jest tak spożywany. Większe ilości powodują liczne zmiany i zaburzenia w organizmie. Nie trzeba unikać spotkań towarzyskich, ale warto pić z umiarem i sięgać po bezalkoholowe trunki.

Zyskaj zdrowie

Alkohol jest odbierany przez ciało jako trucizna. Wywołuje on stan alarmowy i niepokój organizmu. Zaburza odporność, osłabia komórki, a spożywany w dużych ilościach zabija je. Niekorzystne skutki picia alkoholu przeważają nad korzystnymi i warto o tym pamiętać.

Puste kalorie

Osoby odchudzające się unikają alkoholu ze względu na dużą zawartość kalorii, często jest w nich też sporo cukru. To puste kalorie, a w czasie jednego wieczoru można dostarczyć ich nawet 700-800 w jednej butelce wina. To często więcej niż dwudaniowy obiad. Ponadto spożywanie dużych dawek cukru nie sprzyja zdrowiu.

Zaburzony sen i gorszy wygląd

Alkohol pozbawia bardzo ważnej fazy REM w czasie snu. Prowadzi to do poczucia zmęczenia, znużenia i senności, nawet kilka dni po imprezie. Ponadto alkohol odwadnia skórę, co uwydatnia zmarszczki i przyspiesza starzenie skóry. Jeśli pijesz alkohol, pamiętaj, żeby w trakcie pić też więcej wody.

Kłopoty z koncentracją i depresja

Alkohol spożywany regularnie sprzyja zaburzeniom koncentracji, a także potęguje depresję i znacznie utrudnia wyleczenie. U osób z choroba alkoholowa obserwuje się trwałe zmiany w układzie nerwowym i uszkodzenia komórek mózgowych. Może to prowadzić do chorób psychicznych, a także problemów z pamięcią, a z czasem nawet do chorób takich jak Parkinson czy Alzheimer.

Więcej energii do działania

Osoby, które nie piją alkoholu mają o wiele więcej energii i są bardziej kreatywni.  Oczywiście każdy od czasu do czasu może pozwolić sobie na umiarkowana ilość alkoholu, jednak nadmiar działa na nas bardzo niekorzystnie. Otumania umysł i zaburza osobowość, do tego szkodzi zdrowiu.

Zachowując umiar można uniknąć przykrych konsekwencji, dlatego warto pamiętać jakie skutki niesie za sobą spożywanie nadmiernej ilości alkoholu.

 

Daria Występek

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się