Zdrowe kiszonki
Kiszonki to jeden z najzdrowszych pokarmów, fermentowane warzywa i owoce, mają dużą gęstość odżywczą. Oznacza to, że nawet w niewielkiej ilości zawierają sporo składników mineralnych i witamin. Kisić można prawie wszystko, chociaż cięgla najpopularniejsza jest kiszona kapusta i ogórki. Kiszenie wymaga wprawy, ale nie jest to skomplikowany proces. Są zalecane z diecie przez cały rok, szczególnie w okresie wzmożonych zachorowań. Wzmacniają organizm i pomagają zwalczyć osłabienie organizmu i przeziębienia.
Żywność fermentowana jest naszym rodzimym „superfood” czyli żywnością, która zawiera szczególnie dużą ilość składników odżywczych. Ich regularne jedzenie może ograniczyć ryzyko wystąpienia wielu chorób i przedłużyć życie. Wiele badań dowodzi ich korzystny wpływ na zdrowie.
Jakie są główne zalety jedzenie kiszonek?
- Zawierają żywe kultury bakterii, które korzystanie wpływają na układ odpornościowy i pokarmowy.
- Zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych chorób, szczególnie cukrzycy, otyłości, a nawet nowotworów.
- Odbudowują florę jelitową.
- Pomagają oczyścić organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.
- Usprawniają metabolizm.
- Pomagają obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
- Zawierają sporo witamin z grupy B, szczególnie B1, B2, B3.
Warzywa i owoce fermentują w wodzie z dodatkiem soli, czasem cukru i produktów mlecznych. Techniki kiszenia są różne.
Co można kisić?
Poza kapustą i ogórkami, warto poznać kiszonego buraka, jabłka, cytryny, marchew, pietruszka. Lista może nie mieć końca, kisić można wszystko.
Z jabłek możesz przygotować domowy ocet, który ma lecznicze właściwości i pomaga odkwasić organizm. Przygotowany w domu ocet będzie miał niepowtarzalny aromat.
Przy robieniu domowych kiszonek warto zwrócić uwagę na wodę, którą wlewamy do słoików. Kranowa z zawartością chloru niekorzystanie wpłynie na smak. Chlor powstrzyma też namnażanie mikroorganizmów, które są konieczne do procesu fermentacji. Postaw na wodę filtrowaną. Nie bój się eksperymentować i przygotowywać w domu swoje kiszonki, będą zdecydowanie najzdrowsze.
Daria Występek
Pavlo
25.04.2017Poczęstowałem raz znajomego z zagranicy kiszonym ogórkiem hehe mina wyjątkowa :)))))))