Zdrowe Soki? Jakie owoce i na co?
Pomagają, dają energię i wzmacniają odporność …
Chyba wszyscy wiemy, że soki są zdrowe. Lecz warto wiedzieć, że jeden drugiemu nie jest równy. W dzisiejszym świecie niestety często jesteśmy skazani na gotowe produkty. Nie zawsze dysponujemy czasem na to, by wyciskać soki samemu. Choć te, od razu po wykonaniu niewątpliwie są najzdrowsze. Mają największą zawartość witamin i minerałów. Powinniśmy wiedzieć, że większość soków na sklepowych półkach zostało wykonanych z koncentratu oraz zostały poddane pasteryzacji. Proces ten polega na poddaniu produktu bardzo wysokiej temperaturze w celu wydłużenia jego trwałości. Niestety wraz z mikroorganizmami usuwane w bardzo dużej ilości są również największe skarby, czyli witaminy i minerały.
Warto również zaznajomić się z definicjami dotyczącymi różnic między sokiem, nektarem, a napojem. Obecnie w internecie można znaleźć wiele materiałów na ten temat. Pamiętajmy, że producent ma obowiązek informowania nas o składzie produktu, stąd warto zaglądać do etykiety, która powie nam znacznie więcej, niż hasła reklamowe.
Pamiętajmy, że najzdrowsze produkty to zawsze te, które są świeże i nieprzerobione. Zatem najlepszymi sokami będą, te które spożyjemy zaraz po wyciśnięciu.
Jak mawia wielu dietetyków, szklanka własnoręcznie wyciśniętego soku zawiera wiele substancji, których nie zdążyła jeszcze poznać nauka. Stworzyła je sama natura!
A ta dba o nas najlepiej dając do dyspozycji pełne spektrum środków na każdą dolegliwość. Spójrzmy jak możemy wesprzeć swój system pijąc odpowiednie soki.
Sok z marchwi - poprawia kondycjęskóry, włosów, paznokci i zębów, wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na wzrok oraz system nerwowy.
Sok z jabłek - wzmacnia kości oraz stawy, poprawia perystaltykę jelit, co pozwala usunąć zbędne resztki pokarmowe zalegające w jelitach, wskazany również przy chorobach wątroby i nadnerczy.
Sok pomidorowy - korzystnie wpływa na pracę serca, dzięki bogactwu aktywnego przeciwutleniacza (likopenu) ma działanie przeciwrakowe, silnie działające fitocyty hamują procesy fermentacyjne i gnilne w naszych jelitach.
Sok z buraczków - ze względu na dużą zawartość żelaza świetnie wpływa na polepszenie składu krwi, pomaga w wytwarzaniu czerwonych krwinek, leczeniu anemii, nieżycie jelita grubego oraz stanach napięć lękowych.
Sokz cytryny - skutecznie pomaga obniżyć temperaturę, pomocny jest przy przeziębieniach, a szczególnie przy zapobieganiu infekcji, działa napotnie; dobrze wpływa na pracę wątroby.
Sok z kiszonej kapusty - regularnie pity pomaga usnąć wrzody żołądka, poprawiatrawienie oraz wzmacnia organizm.
Sok z dyni - działa przeciwgorączkowo i moczopędnie, wzmacnia i regeneruje wątrobę (pobudza wydzielanie żółci).
Sok z arbuza - działa moczopędnie, oczyszcza wątrobę i nerki oraz pomaga zapobiegać miażdżycy.
Autorka: Clementine Zielińska
Komentarzy: 0