Art

Zespół jelita drażliwego

26.01.2016
Zespół jelita drażliwego

Bóle brzucha to duży problem i dyskomfort w codziennym funkcjonowaniu. Najważniejsze jest znalezienie przyczyny bólu, aby skutecznie móc temu zapobiec. Nie jest to jednak łatwe, bo powodów może być wiele. Ból brzucha jest powodowany przez rozmaite schorzenia, jedynym z coraz częściej spotykanych jest zespół jelita drażliwego. Na to schorzenia cierpi coraz więcej kobiet. Skąd bierze się ból? Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie, które obejmuje jelito cienkie i grube. Poza bólem daje też inne objawy, między innymi zaburzenia przemiany materii czy problemy z wypróżnianiem. Przyczyny tych nieprawidłowości nie są do końca poznane, przy diagnozie brane są pod uwagę między innymi takie czynniki jak funkcje motoryczne jelit, nadwrażliwość narządów wewnętrznych, częstość występowanie biegunek. To bardzo często spotykane schorzenie, które może mieć także podłoże psychiczne. Częściej diagnozowane są osoby cierpiące na depresję, jednak nie ma badań które wskazują taką zależność. Prawdopodobne jest też dziedziczenie tej dolegliwości po innych członkach rodziny. Jak radzić sobie w chorobą? Do tej pory całkowite wyleczenie nie jest możliwe, jednak są sposoby na zminimalizowanie dolegliwości. Objawy będą mniej uciążliwe i codzienne funkcjonowanie nie będzie utrudnione kiedy wyprowadzone zostaną zmiany do diety. Wymagana jest eliminacja potraw tłustych, smażonych i ciężkostrawnych. Niekorzystny jest także nabiał, który nie jest wskazany dla osób dorosłych, a także niektóre owoce i warzywa, głównie rośliny kapustne, jabłka i gruszki. Oczywiście należy obserwować swój organizm i wyłapywać niepokojące reakcje po posiłkach. Konieczna jest eliminacja produktów szkodliwych, a u każdego reakcje mogą być inne. Dieta to najważniejsza zmiana jaką należy zrobić. W początkowych okresie choroby może okazać się wystarczająca, często w połączeniu z aktywnością fizyczną i ziołami nie potrzeba dodatkowych leków. Kiedy jednak ból jest bardzo silny należy zwrócić się do lekarza, może ona zalecić leki rozkurczowe i zalecić dalsze badania. Kiedy farmakoterapia nie działa zaleca się psychoterapię, głównie metodą poznawczo- behawioralną, a także hipnozę czy różne techniki relaksacyjne. Często pomocna może okazać się praktyka jogi, która wpływa ciało, ale też na sferę duchową. Przede wszystkim należy obserwować swoje ciało i jego reakcje. Zapobieganie skutkom jest najlepszą terapią, kiedy wyeliminuje się czynniki szkodliwe choroba będzie znacznie mniej uciążliwa.   Daria Występek

Dodaj komentarz


Komentarzy: 0

Art

Miód - płynne złoto

02.02.2016
Miód - płynne złoto

Miód jest zdrowy. Wiemy o tym wszyscy, ponieważ już babcie powtarzały nam to od najmłodszych lat. Dorośli twierdzą, że miód jest smaczny. Dlaczego więc zdarzają się dzieci, które za tym pszczelim przysmakiem na przepadają? Czy miód może uczulić? Miód jest naturalnym antybiotykiem. Rozcieńczony w szklance zimnej przegotowanej wody ma działanie przeciwbiegunkowe. Taki sam napój, nieco bardziej stężony i podany na ciepło, pomaga w zwalczaniu zaparć. Poprawia apetyt, wzmacnia organizm, wycisza wewnętrzny niepokój, ułatwia zasypianie. Spożywanie tego słodkiego złota zaleca się dzieciom i dorosłym, a zwłaszcza osobom cierpiącym na dolegliwości ze strony układu pokarmowego i trawiennego. Miód ma właściwości przeciwbakteryjne, ponieważ zawiera nadtlenek wodoru, który jest głównym składnikiem wody utlenionej. Wybór w rodzajach miodów jest ogromny. Polski Związek Pszczelarski wyróżnia: wielokwiatowy, rzepakowy, spadziowy, lipowy, akacjowy, mniszkowy,  wrzosowy, gryczany, faceliowy, malinowy, nostrzykowy, nawłociowy, koniczynowy oraz leśny. Każdy z wymienionych miodów ma inny smak, zapach, konsystencję. U małych dzieci oraz alergików zaleca się stosowanie miodu lipowego lub akacjowego, które uczulają najrzadziej. Niestety należy zachować szczególną ostrożność podczas podawania miodu maluchom. Reakcja alergiczna może wystąpić do 72 godzin od chwili spożycia. Może pojawić się katar, swędzenie skóry, opuchlizna gardła, wysypka, itp. Pamiętajmy też, że w momencie pierwszego kontaktu z daną substancją organizm decyduje, czy traktować ją jako alergen w przyszłości. Dlatego negatywna reakcja pojawia się dopiero po drugim lub kolejnym podaniu. Miód akacjowy ma wspaniały wpływ  na układ pokarmowy i trawienny. Natomiast miód lipowy jest lekiem w trakcie grypy, przeziębienia, a także przy chorobach dróg moczowych. Działa przeciwgorączkowo, napotnie, wykrztuśnie, lekko nasennie. Miód lipowy, w odróżnieniu od akacjowego,  odznacza się ogromną aktywnością antybiotyczną. Oba rodzaje miodów są bardzo lubiane przez dzieci, ponieważ mają łagodny smak. Najlepiej spożywać miód w formie rozcieńczonej z przegotowaną wodą. Pamiętajmy, by temperatura wody nie przekraczała 40 st C. Wyższa może spowodować, że miód utraci swoje właściwości. Próbujmy różnych rodzajów miodów. Może okaże się, że ulubionym stanie się miód malinowy lub spadziowy z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Wystrzegajmy się miodów sztucznych. Szukajmy pszczelarzy w okolicy swojego zamieszkania. To pewne źródło zdrowia.   Autorka: Matvijewna Grządkowska

Dodaj komentarz


Komentarzy: 0

Art

Postaw na zioła i przyprawy

20.02.2016
Postaw na zioła i przyprawy

Szkodliwość soli ciągle jest podkreślana przez lekarzy i dietetyków, jednak ciągle wiele osób jej nadużywa. Stosowana w umiarze nie powinna być demonizowana, jednak są osoby, u których nawet niewielkie ilości powodują zatrzymywanie wody w organizmie i obrzęki. W takim wypadku najlepiej całkowicie z niej zrezygnować i postawić na naturalne zioła i przyprawy, które dodają niepowtarzalnego smaku. Nawet najlepsze składniki i wyszukane połączenia produktów wymagają podkreślania za pomocą przypraw. Ich dobranie ma kluczowe znaczenie dla końcowego smaku i aromatu. W zależności od doprawiania potrawa może być rozgrzewająca, orzeźwiająca, a nawet wychładzająca. Umiejętność stosowania i łączenia przypraw z rożnymi składnikami wymaga nauki, ale też eksperymentowania w kuchni. Warto spróbować i odkryć nieznane dotąd smaki. Przyprawy sprawiają, że potrawy są łatwiej trawione przez organizm. Są niezwykle aromatyczne, można stosować świeże lub suszone zioła. Te drugie powinny być naturalne bez dodatku sztucznych wzmacniaczy smaku. Każde zioło ma swoje właściwości i warto się z nimi zapoznać. Bazylia działa stymulująco na trawienia, łagodzi bóle brzucha i przeciwdziała wzdęciom. Dobrze komponuje się z pomidorami, jest świetnym dodatkiem do zup sałatek i warzyw. Rozmaryn także dobrze smakuje w połączeniu z pomidorami, znacznie częściej dodawany jest do mięs i pasztetów, jest bardzo aromatyczny i ułatwia trawienie. W każdej kuchni powinien znaleźć się także majeranek, który zawiera sporo wapnia. Dobrze łączy się z ziemniakami, warzywami strączkowymi, wzbogaci też smak pasztetów, szczególnie warzywnych. Tymianek i oregano wykazują właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, sprawdzają się dobrze w wielu mięsnych potrawach. To tylko niektóre przyprawy, które warto mieć w swojej kuchni. Kiedy nauczymy się ich odpowiednio używać, można sięgnąć po kolejne smaki. Bogactwo smaków w kuchni minimalizuje potrzeba używania soli. Mimo, że jest to najpopularniejsza przyprawa na świecie, skutki jej nadmiernego używania nie są korzystne dla zdrowia.   Autorka: Daria Występek      

Dodaj komentarz


Komentarzy: 2

pacjent@halodoktorze.pl

05.05.2016

Ciekawe, takie informacje bardzo się przydają.

anek

05.05.2016

Bardzo ciekawy artykuł. Polecam.

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się