Zupa. Walory smakowe i nie tylko...
To danie można jeść każdego dnia, w każdą pogodę i o każdej porze. Dlaczego? Przyjrzyjmy się właściwościom zupy, jej zaletom zdrowotnym oraz poznajmy kilka przepisów świetnych na jesienno - zimowa pogodę. Zacznijmy od tego, że zupa jest zazwyczaj lżejsza i łatwiejsza w trawieniu niż drugie danie. Co za tym idzie wiele wartości odżywczych takich, jak minerały, witaminy, białka oraz węglowodany, dostarczanych w jej postaci, jest dużo lepiej i szybciej przyswajanych przez organizm. Ma to szczególne znaczenie dla tych, którzy pragną zachować zgrabną sylwetkę oraz zdrowie. Posiłek w postaci płynnej jest łatwo trawiony, zatem świetnie rozgrzewa organizm oraz szybko syci. Szczególnie istotne jest jedzenie zupy w okresie zimnej pogody, gdyż wtedy najlepiej pomaga nam chronić się przed przeziębieniami, wspomagając nasz układ odpornościowy. Kolejnymi argumentami przemawiającymi na korzyść tej formy posiłku jest łatwość i szybkość przygotowania. Ponadto jedzenie zup jest ekonomiczne. Oczywiście mowa tu o zupach przyrządzanych samodzielnie. Te w proszku, zawierają wiele szkodliwej dla naszego zdrowia chemii. Jest mnóstwo prostych przepisów, które zajmą nam niewiele czasu, a będą smakowite. Zobaczmy!
Krem marchwiowy
Składniki: 4 duże marchewki, 1 ziemniak, kawałek selera, korzeń pietruchy, cebula, śmietana, sól, pieprz, liść laurowy, czarnuszka, odrobina masła.
Wykonanie: Wszystkie warzywa oprócz cebuli kroimy na duże kawałki i gotujemy, aż zmiękną. W tym czasie podsmażamy na odrobinie masła cebulę do momentu zeszklenia. Całość miksujemy. Gotujemy jeszcze przez chwilkę z przyprawami, dodajemy śmietanę do smaku.
Zupa z cukinii
Składniki: bulion warzywny (domowej roboty), cebula, mała cukinia, oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron, odrobina masła, pieprz, sól, słodka i ostra mielona papryka, kurkuma.
Wykonanie: Na dno garnka wlewamy tłuszcz, dodajemy masło, a kiedy się rozgrzeje wrzucamy pokrojoną w talarki cebulę oraz w plasterki cukinię. Dodajemy kurkumę, oraz dwa rodzaje papryki. Smażymy do momentu nabrania intensywnego aromatu oraz opieczonej barwy. Wlewamy bulion warzywny i gotujemy do momentu, aż wszystko będzie miękkie. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą. Życzymy smacznego!
Autorka: Clementine Zielińska
Komentarzy: 0