ArtBrak bioflawonoidów

Brak bioflawonoidów przejawia się poprzez pękanie naczynek włosowatych, nadwyrężenie mięśni, krwawienie dziąseł oraz większa podatność na urazy. Niedobór niektórych bioflawonoidów np. choliny powoduje podwyższony cholesterol, stłuszczenie wątroby, wyższe ciśnienie, miażdżycę, zmniejszoną odporność oraz nerwowość. Aby zrównoważyć poziom omawianych związków należy urozmaicić dietę na korzyść większej ilości owoców cytrusowych, jagód czy wiśni. Bioflawonoidy znajdziemy w produktach pełnoziarnistych, rybach oraz herbacie. W przypadku dużego niedoboru pomocne mogą okazać się suplementy.

Pomocny wpis

Nie wiedziałem, że substancje te są tak ważne dla naszego organizmu. Całe szczęście, że pijam regularnie herbatę a z tego co wiem jest ona bogata w nie.


Autor wątku:

Pasja31

2016-08-08, 15:51

Dodaj wątek




 




 

Copyright ©2017 RankingLekarzy.pl

Zapytaj lekarzaStrefa lekarza Zaloguj się