Que

Zapalenie kontaktowe skóry a bakterie - proszę o radę.

Dermatologia

2016-07-08, 14:08

Witam, mam pytanie w dość skomplikowanej sprawie. Byłem operowany z powodu deformacji stawu skokowego w październiku 2015 r., staw był usztywniony i ustabilizowany tzw. aparatem Ilizarowa na 4 miesiące po operacji. Wyjaśniam tutaj, że aparat ten zbudowany jest z metalowych śrub i drutów wprowadzonych wgłąb nogi, potem został wyjęty. W trakcie założenia aparatu i po jego zdjęciu na stopie i stawie skokowym pojawiały się zmiany skórne, które wezwana dermatolog zdiagnozowała jako zapalenie kontaktowe skóry i dała odpowiednie maści, które to wyeliminowały. Zmiany te były zaczerwienione, swędzące, obecny był wysięk (przeźroczysty płyn) oraz obecność krwi w wysięku, powstawały zgrubienia w kształcie "strupów". Podobne objawy wystąpiły na twarzy ale także udało się je wyleczyć przez panią dermatolog. Obecnie na zoperowanej stopie znów pojawia się wysięk, ranka po pewnym czasie zasycha, ale zauważyłem, że znów jest kolejne ognisko wysięku w innej okolicy stopy (w miejscu kostki). Podejrzewam, iż może podczas operacji doszło do wprowadzenia jakiejś bakterii, która powoduje te zmiany. Bardzo proszę o odpowiedź, czy:

1. można uzyskać skierowanie do pracowni diagnostyki mikrobiologicznej w ramach NFZ żeby wykonać jakieś badanie, lub wymaz tego wysięku (bezbarwny płyn), aby zdiagnozować, co to za bakteria?
2. czy na kontaktowe zapalenie skóry podaje się antybiotyki - prawdopodobnie nie?
3. czy moja pani dermatolog powinna skierować mnie na takie ww. badanie? Czy zrobiła dobrze, dając tylko maści i leki przeciwalergiczne (Lirra)?
4. czy rzeczywiście mogła to spowodować jakaś bakteria (słyszałem o bakteriach dwubiegunowych, tlenowych i beztlenowych)? Co dalej z tym zrobić?
Bardzo proszę o pomoc i jakąś radę, mój wiek to 27 lat. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

 Odpowiedź lekarza:

lekarz Marlena Majkut-Sobechowicz

Dermatolog, Medycyna estetyczna

Niepubliczny Ośrodek Diagnostyczno- Leczniczy "LASER- MED"
Lipowa 27
Chełm

Link do strony lekarza
+3 inne

Wywiad wskazuje na rzeczywiście na kontaktowe zapalenie skóry. Znaczy to że jest uczulił się Pan, być może na składniki metalu. Zmiany mogą nawracać i zwykle mają tendencje do nawrotów, dlatego w Pana przypadku warto wykonać testy płatkowe, żeby zdiagnozować co Pana uczula i czego należy unikać.Testy należy wykonać podczas remisji zmian skórnych, najczęściej są dostępne w Poradniach Alergologicznych. W opisanym przypadku nie ma sensu diagnostyka bakteriologiczna wysięku, nie podaje się również antybiotyków. W leczeniu stosuje się leki przeciwalergiczne i miejscowe leki przeciwzapalne czyli takie jakie były zastosowane u Pana. Proponuję wizytę u alergologa w celu wykonanie testów płatkowych, a tymczasem codzienną pielęgnację skóry emolientami.



 Komentarzy: 0


Brak postów

Dodaj post

Copyright ©2017 RankingLekarzy.pl

Zapytaj lekarzaStrefa lekarza Zaloguj się