prof. Edward Gorzelańczyk

2,3
3,3
2,5

Wiem, że polska psychiatria ma się źle, ale nie sądziłam, że aż tak. Doświadczenie związane z próbą przyjęcia pacjentki na oddział w sytuacji kryzysowej było dla mnie szokujące i absolutnie nie powinno mieć miejsca w kontakcie z lekarzem psychiatrą. Pacjentka zgłosiła się w stanie wymagającym pilnej pomocy, jednak zamiast wsparcia spotkała się z komentarzem wypowiedzianym w oburzonym tonie: „Dzisiaj się pani nie zabije, może kiedyś, ale nie dzisiaj”. Tego rodzaju słowa są nie tylko pozbawione empatii, ale mogą być realnie niebezpieczne wobec osoby w kryzysie psychicznym. Rozmowa przebiegała w sposób …

Rozmowa przebiegała w sposób wyraźnie tendencyjny. Lekarz zadawał pytania wielokrotnie, sugerował odpowiedzi i bardzo szybko przyjął określoną interpretację, a kolejne pytania służyły jedynie jej potwierdzeniu. Przykładowo, mimo że pacjentka zaprzeczała problemom związanym z wymuszaniem wymiotów, temat był drążony w sposób insynuacyjny, prowadząc do nieuprawnionych wniosków.
W ciągu około 30 minut postawiono diagnozy dotyczące kilku ciężkich zaburzeń psychicznych, bez pogłębionego wywiadu, bez uwzględnienia historii pacjentki oraz bez jakiejkolwiek wrażliwości na wspomniany przez nią kontekst traumy. Wypowiedzi pacjentki były przerywane, a lekarz reagował ironicznie, stwierdzając m.in.: „i tak pani nic nie musi mówić, bo ja to wiem”.
Byłam obecna jako osoba towarzysząca i gdybym nie widziała tego osobiście, trudno byłoby mi uwierzyć, że taki sposób traktowania pacjenta w kryzysie jest możliwy. Całość sprawiała wrażenie skrajnie nieprofesjonalnego, uprzedmiotawiającego podejścia, które nie powinno mieć miejsca w nowoczesnej medycynie.
Zdecydowanie nie polecam, szczególnie osobom w stanie kryzysowym, które potrzebują bezpieczeństwa, uważności i realnej pomocy.

Podczas mojego pobytu lekarz wykazał się skrajnym brakiem empatii, profesjonalizmu oraz odpowiedzialności. W dokumentacji medycznej pominął kluczową informację, że to on – jako lekarz – powiedział mi wprost, iż „mam słabą skuteczność przy samobójstwach”, czym nie tylko mnie upokorzył, ale również zbagatelizował moją sytuację kryzysową. Taki komentarz jest absolutnie niedopuszczalny, zwłaszcza wobec pacjenta zgłaszającego myśli samobójcze. Lekarz, zamiast udzielić mi pomocy i zapewnić bezpieczeństwo, odmówił przyjęcia mnie na oddział, mimo że znajdowałam się w stanie psychicznym wymagającym pilnej interwencji. Jego postawa i sposób komunikacji mogły zwiększyć ryzyko pogorszenia mojego stanu …

Lekarz, zamiast udzielić mi pomocy i zapewnić bezpieczeństwo, odmówił przyjęcia mnie na oddział, mimo że znajdowałam się w stanie psychicznym wymagającym pilnej interwencji. Jego postawa i sposób komunikacji mogły zwiększyć ryzyko pogorszenia mojego stanu zdrowia psychicznego, a nawet doprowadzić do tragedii.

Beznadziejna teoretyzująca kanalia, straszny bufon, tłumaczy jakimś bełkotem medycznym, zapisuje mnuótwo niepotrzebnych leków

Beznadziejna teoretyzująca kanalia, straszny bufon,
tłumaczy jakimś bełkotem medycznym, zapisuje mnuótwo niepotrzebnych leków

Godny polecenia lekarz, wyjątkowo oddany .

Godny polecenia lekarz, wyjątkowo oddany .