dr n. med. Marek Derkaczdr n. med. Marek Derkacz - zdjęcie profilowe

dr n. med. Marek Derkacz

Endokrynolog, Diabetolog, Internista

O mnie

Dr n. med. Marek Derkacz, MBA (University of Illinois Urbana-Champaign): lekarz, specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog i endokrynolog. W praktyce klinicznej koncentruje się na precyzyjnej diagnostyce i leczeniu chorób tarczycy (m.in. niedoczynności i nadczynności, choroby Hashimoto, prowadzeniu zaburzeń hormonalnych w okresie okołociążowym), a także na kompleksowym prowadzeniu pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi, w tym insulinoopornością, stanami przedcukrzycowymi i cukrzycą. Prowadzi nowoczesne i długofalowe postępowanie w nadwadze i otyłości (obesitologia) - z naciskiem na bezpieczeństwo terapii, realną zmianę nawyków i utrzymanie efektów, a nie wyłącznie krótkotrwałą redukcję masy ciała. Zajmuje się również diagnostyką i leczeniem PCOS (zespołu policystycznych jajników) oraz jego konsekwencji metabolicznych i hormonalnych, w tym zaburzeń cyklu, hiperandrogenizmu i problemów z masą ciała. W obszarze medycyny rozrodu wspiera pacjentki i pary w diagnostyce endokrynologicznych przyczyn zaburzeń cyklu, braku owulacji oraz trudności z zajściem w ciążę, łącząc perspektywę hormonalną z praktycznym planem postępowania. Ukończył dwuletnie szkolenie z zakresu medycyny przeciwstarzeniowej (anti-aging).

Jest aktywnym autorem prac naukowych i artykułów – nie tylko z zakresu medycyny, lecz także z obszaru zarządzania w ochronie zdrowia i ekonomiki służby zdrowia, co pozwala mu łączyć perspektywę kliniczną z rozumieniem realiów systemu oraz bezpieczeństwa organizacyjnego opieki. Dorobek naukowy obejmuje niemal 200 publikacji i doniesień zjazdowych, w tym prace dotyczące otyłości, chorób tarczycy, PCOS oraz zaburzeń płodności. Medyczne artykuły jego autorstwa są cytowane w piśmiennictwie międzynarodowym; Google Scholar: łącznie 281 cytowań, h-index 9, i10-index 9 (od 2021 r.: 57 cytowań). Wśród prestiżowych czasopism, które cytowały jego prace, znajdują się m.in.: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Diabetes Care, The Lancet Diabetes & Endocrinology, European Journal of Internal Medicine, American Journal of Medicine, Clinical Endocrinology, Journal of Diabetes Science and Technology, Archives of Internal Medicine oraz Metabolism: Clinical and Experimental.

Działalność publiczna, ekspercka i popularyzatorska
Dr Marek Derkacz jest honorowym patronem Stowarzyszenia na rzecz osób z chorobą Addisona i niedoczynnością nadnerczy. W tej roli szczególny nacisk kładzie na bezpieczeństwo pacjentów oraz edukację w obszarach, w których liczą się minuty – zwłaszcza w zakresie rozpoznawania i postępowania w stanach zagrożenia życia, takich jak przełom nadnerczowy, a także w sytuacjach wymagających szybkiej interwencji w SOR. Aktywnie wspiera edukację personelu medycznego, podkreślając znaczenie szybkiej interwencji, dobrej komunikacji i empatii w opiece nad pacjentami z rzadkimi chorobami endokrynologicznymi.

Jako ekspert regularnie uczestniczy w debacie publicznej: udzielał licznych wywiadów dla portali informacyjnych i branżowych, prasy oraz mediów audiowizualnych (radio/telewizja), komentując zagadnienia z obszaru endokrynologii, diabetologii, dietoterapii i medycyny wewnętrznej, a także praktyczne problemy funkcjonowania ochrony zdrowia w Polsce. Publikuje również materiały edukacyjne i komentarze m.in. na łamach MedExpress oraz innych mediów zdrowotnych.

Stała współpraca redakcyjna i działalność publikacyjna
Od niemal 25 lat jest stałym współpracownikiem Miesięcznika Lubelskiej Izby Lekarskiej „MEDICUS”, w którym publikuje artykuły, komentarze i teksty edukacyjne. W przeszłości był wieloletnim współpracownikiem ogólnopolskiego miesięcznika „Służba Zdrowia” oraz publikował także m.in. w „Gazecie Lekarskiej”.

Działalność środowiskowa i dydaktyczna
Zasiadał przez kilka lat we władzach Oddziału Lubelskiego Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej, uczestnicząc w działaniach na rzecz rozwoju standardów opieki oraz edukacji lekarzy. Był również wykładowcą Lubelskiego Uniwersytetu III Wieku, popularyzując wiedzę medyczną w sposób zrozumiały, uporządkowany i praktyczny.

Doświadczenie kliniczne i akademickie
Doświadczenie zawodowe zdobywał w lubelskich ośrodkach szpitalnych i akademickich. Pracował w Klinice Chorób Wewnętrznych z OIOK SPSK Nr 1 w Lublinie, a następnie w Klinice Endokrynologii SPSK Nr 4 w Lublinie, gdzie pełnił również funkcję nauczyciela akademickiego. Przez wiele lat był opiekunem Studenckich Kół Naukowych działających przy Klinice Chorób Wewnętrznych, Klinice Endokrynologii oraz Zakładzie Medycyny Rodzinnej wspierając rozwój młodych lekarzy i kształtując umiejętność myślenia klinicznego opartego na dowodach.
Pracował również w Oddziale Onkologii Ginekologicznej Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej oraz w Oddziale Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii Wojewódzkiego Szpitala im. Kard. Stefana Wyszyńskiego w Lublinie. Dyżurował na SOR (Lublin- SPSK Nr 4, Lubartów) oraz pracował w Lubelskim Pogotowiu Ratunkowym, co wzmocniło doświadczenie w stanach nagłych i w prowadzeniu pacjentów wymagających szybkiej, uporządkowanej diagnostyki.

Wyróżnienia
Za działalność na rzecz lubelskiej ochrony zdrowia został uhonorowany Dyplomem Marszałka Województwa Lubelskiego. Jest laureatem plebiscytu Orły Medycyny w latach 2018–2025 (w tym wielokrotnie z tytułem Złotego Orła) oraz zdobywcą II miejsca w plebiscycie „Lekarz Roku 2016” organizowanym przez Dziennik Wschodni.

Szanowni Państwo, Terminy na czerwiec 2026 roku, będą udostępnione w dniu 28 lutego (część jest już zarezerwowana przez stałych pacjentów gabinetu, pacjenci rezerwują w dniu wizyty - kolejną kontrolną wizytę. Niestety terminy wizyt na cały miesiąc "rozchodzą się" w ciągu jednego dnia, więc bardzo proszę pamiętać o w/w dniu o rezerwację terminów. Czasami zdarza się, że ktoś rezygnuje z wizyty, wówczas termin pojawia się w kalendarzu. W wyjątkowych sytuacjach - wizyty stałych pacjentów -w sprawach pilnych, proszę o kontakt mailowy.

Witam, mam mieszane uczucia w sprawie Pana doktora, gdyż jest bardzo życzliwy i bardzo dokładnie odpowiada na wszystkie pytania oraz poświęca należytą uwagę pacjentowi. Jednak problem jest z jakimkolwiek kontaktem telefonicznym. Na wizytę ciężko się umówić i często są odwoływane w ostatniej chwili. Najlepiej przychodzić do gabinetu z książką, gdyż i tak o umówionej godzinie nie ma szans wejść i nie mówię o poślizgach półgodzinnych, ale kilkugodzinnych. Miałam osobiście taką sytuację, że miałam umówioną wizytę, wieczorem przyszedł sms potwierdzający ją rano był następny, a jak już byłam pod gabinetem przyszedłem sms odwołujący wizytę 20 minut przed jej czasem, więc minę miałam nietęgą jak zobaczyłam smsa już pod drzwiami z kłódką. Moje ostatnie doświadczenie nie jest pozytywne, ale jak komuś powyższe zastrzeżenia nie przeszkadzają to polecam.

Na Pana doktora trafiłam z polecenia Pani doktor Joanny Tkaczuk-Włach. Po zleceniu wielu badań, dzięki ich trafnie postawionej diagnozie i wprowadzeniu odpowiednich leków, w końcu poczułam się tak dobrze jak jeszcze nigdy w życiu. Nie jest to stwierdzenie przesadą, ponieważ po odpowiednim leczeniu udało mi się zajść w upragnioną ciążę, za co będę do końca życia wdzięczna tym wspaniałym lekarzom :) Pozdrawiam serdecznie!

Pozdrawiam serdecznie!

Merytorycznie perfekcyjny. Tak, jak piszą inni pacjenci, jest osobą o wysokiej kulturze osobistej, empatyczny. Jestem bardzo dobrze zdiagnozowana i mam doskonale zaordynowane leki, czuję się " o niebo" lepiej, za co jestem Panu Doktorowi bardzo wdzięczna. Bardzo polecam Pana Doktora jako specjalistę. Renata

Merytorycznie perfekcyjny.
Jestem bardzo dobrze zdiagnozowana i mam doskonale zaordynowane leki, czuję się
" o niebo" lepiej, za co jestem Panu Doktorowi bardzo wdzięczna.
Bardzo polecam Pana Doktora jako specjalistę. Renata

Miałam wizytę umówioną na 8 rano, byłam 3 pacjentką tego dnia. Przyjechałam 40 km, aby odbyć wizytę lekarską. Niestety, nie zostałam przyjęta, o 9.10 wyszłam z przychodni, bo spieszylam się do pracy. Pan doktor, jak widać nie - przyszedł zamiast na 7, na 7:45. W związku tym od razu zrobił opóźnienie. Szkoda mojego czasu, na tak lekceważące podejście do planu dnia pacjenta. Dodam, że na drzwiach gabinetu wypisane całe epistoły zobowiązań dla pacjentów dotyczące opóźnień i konsekwencji, jakie pacjenci poniosą w związku z 15(!) min OPÓŹNIENIEM itp. Cóż, bardzo to przykre. Jeśli nie interesuje Was punktualność i szacunek dla waszego czasu - udajcie się do tego lekarza. Podejrzewam, że żadnego innego fachowca nie zatrudnia się płacąc mu 250-300 zł za 30-40 minut porady, pozwalając na spóźnienie od 1,5 godziny w górę. Trudno zatem wystawić jakieś gwiazdki

Byłam na pierwszej wizycie z córką, Pana doktora polecało mi sporo znajmych. Słyszałam dużo dobrych opinii, które sprawdziły się w rzeczywistości podczas naszej wizyty. To był pierwszy specjalista, który podszedł do naszego problemu z dużą dokładnością. Rozmowa z Panem była bardzo przyjemna, dziecko nie krępowało się, wszystko zostało dokładnie wytłumaczone. W porównaniu do innych specjalistów u których byliśmy wcześniej i wychodziliśmy po pięciu minutach, nadal nie rozumiejąc w czym jest problem, od Pana wyszliśmy po godzinie z dokładnym wytłumaczeniem wszystkiego. Bardzo polecamy Pana dr Marka Derkacza

Witam. Zostałam przyjęta przez pana dr. bardzo miło z cercem na dloni. Zostało dokładnie przeprowadzone badanie USG następnie wyniki USG jak ich historia mojej choroby zostaly dokładnie przestudiowane jak również wyjaśnione . Następnie wszystko wytlumaczono co do kroków dalszego leczenia i wypisane zostały zalecenia co do diety i zażywania leków. Naprawdę z czystym sercem polecam Pana dr. to lekarz z powołania. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za poświęcony czas . 💕

Bardzo polecam. Pan Doktor poświęca pacjentowi dużo uwagi. Cierpliwie odpowiada na pytania, tłumaczy na czym polega choroba. Serdeczny, ciepły. Moja wizyta trwała 1h30. Mnóstwo pytań na temat objawów, na które nawet nie zwróciłam uwagi a mają znaczenie przy postawieniu diagnozy. Bardzo mu ufam i dziękuję, że taki jest. Takie podejście do pacjenta, to rzadkość wśród lekarzy.

Idąc na wizytę prywatną do jakiegokolwiek specjalisty życzyłabym sobie aby tak wygladała. Pan doktor wita pacjentów w drzwiach gabinetu co jest bardzo miłe, tlumaczy wszystko bardzo dokładnie i w sposób zrozumiały, wnikliwie analizuje wszystkie badania. Nie skupia się jedynie na problemie endokrynologicznym tylko podchodzi kompleksowo do zdrowia pacjenta. Doktor jest bardzo profesjonalny, ma ogromną i aktualną wiedzę a do tego jest uprzejmy. Polecam serdecznie.

Dr Derkacz to bardzo kompetentny lekarz . Uderzyło mnie przemiłe podejście i wnikliwy wywiad. analizuje wszystkie posiadane wyniki badań i zadaje mnóstwo pytań.Trzeba uzbroić się w cierpliwość, gdyż z racji szczegółowego wywiadu ustalone godziny nie obowiązują. Polecam z czystym sumieniem.

Polecam z czystym sumieniem.

Od roku chodzę po lekarzach i nareszcie trafiłam na lekarza, który naprawdę chce mi pomóc I wyjaśnić co się dzieje A nie wypisać receptę w ciągu minuty. Cena wizyty jest w stu procentach adekwatna do jakości usługi. Pan Derkacz opisuje wszystko w szczegółowy sposób i zwraca uwagę na każdy problem który się poruszy. Na pewno będę polecać każdemu, kto będzie szukał lekarza z powołaniem.