Alergie pokarmowe
Tempo życia, brak regularnego trybu dnia i niedbałość o zdrowie sprawiają, że alergie pokarmowe coraz częściej dotyczą dorosłych osób. Nie jest to tylko przypadłość wieku dziecięcego, znacznie więcej dorosłych ma problemy, które zmuszają do zmiany nawyków żywieniowych.
Substancje chemiczne występujące w pożywieniu, glebie czy wodzie osłabiają układ odpornościowy i sprawiają, że reagują inaczej niż do tej pory. Reakcje organizmu mogą nasilać się w różnych warunkach. Szacuje się, że różne alergie pokarmowe dotyczą aż 40-45% Polaków. Na świecie ten problem jest jeszcze poważniejszy.
Skąd się biorą nietolerancje?
Nietolerancja jest odpowiedzią na składniki pokarmowe, których nie toleruje organizm. Silne reakcje objawiają się od razu, opóźnione mogą wystąpić nawet do 72 godzin po spożyciu. Objawy są uzależnione od ilości pokarmu. Im jest go więcej, tym reakcja silniejsza.
Poziom zanieczyszczenia środowiska i jakość spożywanego jedzenie także ma wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Pierwszym etapem rozpoznania nietolerancji jest obserwacja organizmu. Jeśli dochodzi do reakcji alergicznych można podejrzewać, że przyczyną jest pożywienie. Kiedy zauważymy kiedy pojawiają się reakcje, diagnoza jest o wiele łatwiejsza. Bez znajomości przyczyny, konieczne jest wykonanie wielu testów alergicznych. Ciężko jest sprawdzić wszystkie nietolerancje pokarmowe. Szybka reakcja jest bardzo istotna, można wtedy zapobiec pogorszeniu reakcji.
Objawy alergii pokarmowych
Do najczęstszych należą reakcje alergiczne na skórze, swędzenie skóry, wysypka, katar, zatkany nos, zapalenie spojówek, duszności, infekcje górnych dróg oddechowych. Mogą występować bóle głowy, wzdęcia, bóle brzucha, a także poczucie ciągłego zmęczenia.
Do najczęstszych alergenów należą mleko, mąka pszenna, orzeszki ziemne, pomidory, jaja, ryby, skorupiaki, proszek do pieczenia, wołowina. Dużym problemem są też szeroko stosowane barwniki azowe, które na opakowaniach są oznaczone między innymi- E102, E104, E110, E122, E124, E129. Warto omijać gotowe produkty i dania, gotując w domu ze świeżych i sezonowych produktów znacznie zminimalizujesz ryzyko wystąpienia alergii.
Najskuteczniejszą metodą leczenia jest dieta eliminująca produkty które, wywołują reakcje alergiczne. Brak odpowiedniej reakcji może prowadzić do poważnych powikłań, nie należy lekceważyć objawów.
Daria Występek
peri
14.02.2017Hejka, po zeszłych wakacjach pojawil mi się pieprzyka na reku, chyba od slonca (morze) - czy powinnam się przejmować? heeeelp