Dlaczego warto jeść brokuły?
Wiecie, że brokuł jest też nazywany kapustą szparagową i jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie? Jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa broccoli, co oznaczało dawniej młody, delikatny pęd roślin kapustnych. Brokuły najprawdopodobniej pochodzą z Cypru. We Włoszech były uprawiane już w starożytności. W Polsce są znane od XVIII wieku. Warto, żeby stały się ważnym elementem naszej diety, gdyż jest bogaty w składniki odżywcze, minerały i witaminy. Wspomagają one prawidłowe funkcjonowanie organizmu, zapobiegają miedzy innymi chorobom układu krążenia, a nawet nowotworom. To prawdziwy „król warzyw”. Brokuł ma dużą zawartość białka i błonnika, a włączenie do jadłospisu zaledwie 150 gram tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, B1 oraz C. Zawiera także wiele cennych pierwiastków korzystnie wpływających na zdrowie organizmu, są to między innymi magnez, fosfor, wapń, żelazo i potas. Sulforafan znajdujący się w tym warzywie pobudza produkcję enzymów, które chronią naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko zawałów serca i udarów mózgu. Regularne spożywanie brokułów znacznie obniża ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, szczególnie płuc i układu trawiennego. Z uwagi na wysoką zawartość potasu przy jednoczesnej niskiej zawartości sodu, warzywo jest polecane osobom z chorobami serca i nerek. Może być też spożywany przez cukrzyków, bez większych ograniczeń z uwagi na niski poziom węglowodanów. Brokuł jest zalecany w procesie oczyszczania organizmu z toksyn i dietach odchudzających. Jest bardzo sycący i zawiera niewiele kalorii. Brokuł jest bardzo smaczny, warto też wiedzieć, że do jedzenia poza różami nadają się również jego łodygi. Należy jednak przyrządzać go tak, aby podczas obróbki termicznej nie stracił swoich dobroczynnych właściwości. Jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzenia jest gotowanie na parze. Ważne żeby nie rozgotować warzywa, powinien być ugotowany al dente czyli lekko twardy i chrupiący. Żeby uzyskać taki efekt powinno gotować się go krótko- 5-7 minut. Przy krótkim czasie gotowania zachowuje więcej wartości odżywczych. Ugotowany brokuł może być dodatkiem do obiadu, albo bazą do zupy, sałatki czy innych dań. Surowe brokuły są najzdrowsze, zawierają też najwięcej chlorofilu. W surowej postaci warto dodawać je do soków owocowo warzywnych. Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0