Jak wybrać najlepszy najzdrowszy gatunek herbat?
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów świata. W zależności od rejonu pochodzenia i sposobu uprawy, a także dodatków różnią się od siebie smakiem i wartościami odżywczymi. Najczęściej spotyka się herbaty czarne, zielone, czerwone i białe. Które z nich są najkorzystniejsze dla zdrowia?
Herbata czarna
W Polsce ciągle ta herbata jest najbardziej popularna. Aby ją uzyskać liście herbaty poddawane są kilku procesom. Początkowo są zgniatane lub zwijane, dzięki czemu wydobywa się z nich sok. Następnym etapem jest pozbycie się naturalnej wilgotności i fermentacja. Na końcu liście są osuszane, a gotowe liście pakuje się o skrzyni lub kartonów. Klasyczna czarna herbata nie wymaga dodatków, ale część z czarnych herbat jest dodatkowo mieszana z ziołami lub aromatyzowana. Zajmują się tym kiperzy, którzy specjalizują się w smakach herbat.
Herbata zielona
To napój najbardziej popularny w Azji. Japończycy w ciągu dnia piją kilka filiżanek zielonej herbaty. Wpływa korzystnie na zdrowie. Liście zielonej herbaty są taktowane inaczej niż czarnej, jej aromat jest o wiele delikatniejszy. Świeżo zebrane liście są odparowywane, a następnie suszone w specjalnych piecach, gdzie są całkowicie pozbawione wilgotności. Dzięki temu zachowują związki bogate w witaminę C, a także chlorofil i minerały. Zielona herbata działa pobudzająco mino swojego delikatnego smaku. Działa energetyzująco, ale nie powoduje problemów z zaśnięciem jak kawa. Ma niską zawartość teiny i można pić ja kilka razy dziennie.
Herbata czerwona
Powstaje z tych samych liści co herbata zielona, jej liście poddawane są więdnięciu, łamaniu i fermentacji, o wiele krótszej niż w przypadku herbaty czarnej. Jej napar ma intensywny kolor i aromat. Często łączy się ją z owocami czy innymi ziołami, żeby przełamać smak. Czerwone herbaty są znane z właściwości pobudzających metabolizm. Jest często polecana osobom odchudzającym się. Może to być dobry naturalnym sporób na wspomaganie diety.
Herbata biała
Ma bardzo łagodny i delikatny smak. To jedna z najszlachetniejszych i najdroższych herbat, przed to nie jest tak łatwo dostępna. Pewnie dlatego ciągle nie jest tak popularna. Jej liście nie są ani zwijane, ani fermentowane. Często spotyka się ją pod nazwą „Silver”.
Kupując herbaty lepiej decydować się na wersje sypane, całe liście dają o wiele lepszy napar. Można je parzyć nawet 2-3 razy.
Daria Występek
Komentarzy: 0