Jedzenie, które służy wątrobie
Najczęściej słyszymy co szkodzi wątrobie i jakich produktów trzeba unikać by ją chronić Jest też bardzo dużo produktów, które jej służą.
Wątroba to duży i ważny organ, odpowiada na metabolizm, usuwanie szkodliwych substancji, kontroluje poziom cukru i reguluje magazynowanie tłuszczu.
Jak traktować wątrobę dobrze?
Najważniejszym czynnikiem jest odpowiednia dieta, unikanie produktów smażonych, przetworzonych, alkoholu i innych używek. Ważne jest też utrzymywanie prawidłowej wagi, co zdecydowanie ułatwia proste i zdrowe jedzenie.
Nie czekaj na problemy z wątrobą, tylko zacznij w porę traktować ją dobrze. Co jej służy? Głównie produkty nieprzetworzone, pochodzenia roślinnego. Dobra jakościowo żywność, która pozwoli zachować zdrową wątrobę jak i cały organizm.
Kiszonki
Najpopularniejsza jest kiszona kapusta czy ogórki, ale można włączać do posiłków także inne fermentowane warzywa, np. buraki czy marchewkę. Zwierają dużą dawkę witamin i antyoksydantów. Dzięki temu wzmacniają odporność i usprawniają pracę wątroby.
Algi morskie
Nori znane dobrze z sushi, ale też inne jak np. wakame i dulse absorbują toksyny i pomagają wydalić je z organizmu. Warto dodawać je do swoich posiłków- zup, sałatek, przekąsek.
Ciemno zielone warzywa
To jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Szpinak, jarmuż, natka pietruszki, szczaw, czosnek niedźwiedzi i wiele innych. Zawierają bardzo cenny chlorofil, który pomaga usunąć z organizmu chemikalia, metale ciężkie i pestycydy. Warto wybierać zielone liście pochodzące pewnych źródeł.
Owoce i warzywa
Niektóre z nich szczególnie wspierają pracę wątroby- jabłka, szparagi, awokado, buraki, jagody, maliny, jeżyny, kapusta, marchewka, czosnek, kolendra, grzyby, cebula i pietruszka.
Zdrowe oleje
Wybieraj oleje nierafinowane np. olej kokosowy, oliwę z oliwek i inne oleje tłoczone na zimno.
Ziarna
Ziarna konopi, chia, dynia, słonecznik to dobry dodatek do śniadania czy sałatki. Dostarczają wielu składników odżywczych i antyoksydantów bardzo korzystnych dla nas.
Przyprawy
Niektóre z nich mają leczniczą moc, należą do nich imbir, pieprz cayenne, cynamon i kurkuma. Warto mieć je w kuchni i często stosować w czasie gotowania.
mrogowski
29.09.2016warto dbać o wątrobę