Jod w chorobach tarczycy
Jod jest szczególnie ważny w przypadku chorób tarczycy. Jego niedobór ma szkodliwy wpływ na organizm, między innymi pozbawia energii, wywołuje ciągłe uczucie senności i zmęczenia. Brak jodu wpływa też na zaburzenia koncentracji, problemy ze skórą, a nawet drżenie mięśni.
Niedobory najlepiej uzupełniać odpowiednią dietą. Sól jodowana nie wyrówna niedoborów, ale poza żywnością fortyfikowaną jest też sporo produktów, które zawierają jod w naturalne postaci. Warto znać te produkty i sięgać po nie częściej.
Produkty zawierające jod dzielą się na kilka podstawowych grup. Nie należy łączyć ich z warzywami kapustnymi- brukselką, kalafiorem, kapustą, a także soją.
Produkty bogate w jod
Pełne ziarna
Najwięcej jodu znajduje się z pieczywie żytnim razowym, które jest zalecane jako jedno z najlepszych zbóż. Zawiera sporo błonnika, witamin z grupy B, aminokwasów oraz białka. Można wybrać też inne zboża, warto jednak omijać pszenicę, która nie dostarcza wielu składników odżywczych.
Ryby morskie i owoce morza
Morze jest najlepszym źródłem jodu. Ryby morskie, skorupiaki i inne owoce morza mają bardzo duże stężenie jodu w mięsie. Skutecznie uzupełniają niedobory. Najwięcej jodu zawiera dorsz morski, halibut, sardynka i mintaj.
Algi morskie
Ciągle są u nas niedocenione, jest wiele rodzajów alg morskich, które warto włączyć do diety. To dobre źródło jodu, ale też magnezu, żelaza, magnezu. Najbardziej wsrtościowe algi to spirulina i chlorella. Warto sięgnąć też po znane z sushi algi nori i wakame. Poza dostarczaniem wielu pierwiastków algi pomagają pozbyć się metali ciężkich z organizmu. Są zalecane przy detoksie i dietach odchudzających.
Brązowy ryż
Sięgając po ryż warto wybierać brązowy, który zawiera o wiele więcej składników odżywczych. Zawiera sporą dawkę błonnika i jodu. Ma niższy indeks glikemiczny od ryżu białego, dzięki czemu syci na dłużej.
Fermentowany nabiał
To głównie kefir, maślanka, sery pleśniowe czy ser feta. Włączenie tych produktów do diety nie tylko zwiększy ilość jodu w diecie, ale też zadziała wspomagająco na przemianę materii i odporność, dzięki sporej zawartości żywych kultur bakterii.
Daria Występek
doctor
07.01.2017W Polsce sól jest jodowana i nie ma niedoborów jodu.Nieprawdziwy artykuł.Zapytajcie endokrynologów.Polska i USA najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy jest chorobą Hashimoto, której zapadalność wzrasta jak jest nadmiar jodu.Polska nie jest obszarem niedoboru jodu!