Kilka zasad zdrowej kuchni
Wiosna to dobry czas na wprowadzenie prostych zmian w kuchni, które wpłyną dobrze na naszą sylwetkę, zdrowie i samopoczucie. Nie muszą wiązać się one z większymi wydatkami, ale na pewno wymagają trochę zaangażowania. Warto wypróbować i wprowadzić kilka z nich do swojego życia.
- Gotuj w domu, nie używaj gotowych dańi unikaj puszek. Nie kupuj słonych przekąsek, batonów i produktów z bardzo odległą datą przydatności. Czytaj etykiety i wybieraj produkty z najkrótszym i najprostszym składem.
- Stawiaj na sezonowe owoce i warzywa, najlepiej kupuj je na małym osiedlowym bazarku. Ich wygląd nie jest doskonały, ale zazwyczaj są lepsze od tych w marketu.
- Stosuj zdrowe zmienniki cukru, zastąp go ksylitolem, daktylami i miodem.
- Zrezygnuj z białego pieczywa, wybieraj dobrej jakości chleb na zakwasie.Taki chleb wytrzyma nawet tydzień i nie pleśnieje. Do tego jest pyszny.
- Świeżezioła w kuchni sprawią, że będziesz częściej ich używać. Bazylia, szczypiorek czy kolendra nadadzą potrawą świeży smak. Jeśli wybierasz suszone przyprawy zwracaj uwagę na skład, nie powinny mieć zbędnych dodatków i glutaminianu sodu.
- Hoduj kiełki są bogactwem witamin i warto dodawać je codziennie do zup, kanapek czy sałatek. Kiełkować można prawie wszystkie nasiona i pestki, to bardzo prosty i niedrogi sposób na poprawę zdrowia.
- Używaj tłuszczów roślinnych, najlepiej oleju kokosowego i dobrej oliwy z oliwek. Dobra oliwa powinna być mętna, najlepiej stosować ją na zimno, bez obróbki termicznej. Warto wypróbować też inne oleje roślinne tłoczone na zimno, im. lniany, z orzechów włoskich, rzepakowy, z pestek winogron.
- Jedz kasze, wybój jest ogromny. Najzdrowsza jest kasza jaglana i gryczana, które dodatkowo pomagają przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Watro sięgać też po kaszę owsianą, jęczmienną i amarantus. Na ich bazie można przygotować każdy posiłek z korzyścią dla zdrowia. Są dobrą bazą śniadań, obiadów, a nawet deserów. Warto zrobić większy zapas kaszy na wiosnę.
- Nie marnuj jedzenia, kupuj mniej a częściej w ten sposób łatwiej zapanujesz nad zawartością lodówki i zaoszczędzisz.
- Stawiaj na różnorodność produktów, codziennie komponuj różne posiłki. Sięgaj po warzywa i owoce wymiennie, żeby dostarczyć sobie wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Warto wprowadzać zmiany stopniowo i obserwować wpływ zdrowego jedzenia na samopoczucie i poziom energii.
Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0