Art

Kiwi - zielony superowoc

21.05.2016
Kiwi - zielony superowoc

Kiwi to mały owoc, który skrywa w sobie moc witamin i minerałów, których potrzebuje nas organizm. Duża ilość antyoksydantów zabezpiecza przed wieloma chorobami, a także pomaga zachować młodszy wygląd skóry i lepsze samopoczucie. Jeden owoc kiwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, zawiera jej więcej niż owoce cytrusowe. Zawiera także witaminę E, która chroni skórę przed uszkodzeniami.

Dzięki dawce glikozydów nasercowych, a także wspomnianych już witamin C i E, kiwi poprawia wydolność mięśnie sercowego, wpływa na regulację krążenia i pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Chroni także przed miażdżycą i powinno znaleźć się w memu wszystkich osób, które leczą się na choroby związane z układem krążenia.

Dowiedziono także jego działanie uspakajające i ułatwiające zasypianie. To za sprawą serotoniny i inozytolu. Pozytywne rezultaty można zauważyć, po kilku tygodniach regularnego spożywania owoców. Wystarczy 1-2 sztuki dziennie.

Witamina K i potas pomagają zachować stan skupienia i utrzymują mózg w gotowości. Dlatego osoby długo pracujące czy uczące się powinny skorzystać z tej wartościowej przekąski. Kiwi zapobiegnie uczuciu zmęczenia i senności. Dzięki zawartości karotenoidowy chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem ekranu monitora.

Poza ochroną układu krążenia, kiwi wpływa także na usprawnienie układu oddechowego. U dzięki podanych badaniom, w których spożycie owoców kiwi było większe, rzadziej występowały dolegliwości takie jak kaszel, duszności czy astma. Większe spożycie owoców u dzieci zwiększa także odporność i hamuje nadmierne łaknienie na słodycze. Dzięki temu organizm jest mocniejszy i lepiej funkcjonuje.

Kiwi można jest samo, albo dodawać do sałatek owocowych, koktajli, deserów na bezie orzechów. Nie nadaje się do łączenia w mlekiem, które gorzknieje w połączeniu z kiwi. Można mieszać je ze to z roślinnymi odpowiednikami mleka. Sposobów podanie jest wiele. Najważniejsze jest regularne jedzenie owoców, szczególnie u dzieci i osób starszych. Jeśli tylko nie występują reakcje alergiczne można podawać kiwi bez obaw.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 1

Wojtek

21.05.2016

Polecam wszystkim koktail z kiwi, pomarańczy i kruszonego lodu - bardzo orzeźwia w upalny dzień.
Dziewczyna mi robi taki czasem.

Art

Stań na głowie

19.05.2016
Stań na głowie

Stanie na głowie wydaje się bardzo akrobatyczną pozycją i wiele osób ma obawy, żeby jej spróbować. Pozycje odwrócone często praktykowane są na zajęciach jogi. Odwraca punkt widzenia, ale także zmienia wzorce ciśnienia krwi. Wzmaga napływ krwi do mózgu, a obniża z nogach i stopach.

Pierwsze podejścia mogą być niepewne i wynikać z wielu ograniczeń w ciele. Są one różne u kobiet i mężczyzn.

Nad czym warto popracować chcąc stanąć na głowie?

Po pierwsze trzeba wzmocnić siłę górnych partii ciała, szczególnie dotyczy to kobiet. Ciężar ciała w momencie stania na głowie spoczywa także na barkach i rękach, wymaga silnych mięśni brzucha i pleców.

Mężczyźni z kolei najczęściej mają problem z elastycznością w stawach biodrowych, co powoduje że ciężko utrzymać im prawidłową postawę. Dla panów podstawa powinny być ćwiczenie rozciągające.

Podejmij wyzwanie

Każda nowa pozycja rozwija ciało i stanowi dobre wyzwanie. Ćwicząc ciągle te same zestawy ćwiczeń łatwo się znudzić. Dążąc do celu łatwiej jest zabrać się za trening, a nawet małe postępy mobilizują do większej pracy. Stanie na głowie wymaga wzmocnienia ciała i systematycznej pracy, jest to jednak do zrobienia. Na początek ćwicz przy śniadanie, to dobra asekuracja i łatwiejszy do osiągnięcia cel.

Przełam strach przed upadkiem i utratą kontroli.

Potknięcia zdarzają się na macie do ćwiczeń i w codziennym życiu. Z każdym treningiem ciało staje się coraz silniejsze. Ćwicz z dala od mebli i przedmiotów, o które możesz się uderzyć. Na początek możesz podłożyć coś miękkiego pod głowę, dla pewności możesz poćwiczyć także przewrotki.

Nauka nowych rzeczy

Zazwyczaj do stania na głowie przechodzi się etapami. Na początek naucz się utrzymywać ciało na dłoniach, potem unoś nogi coraz wyżej, aż w końcu osiągniesz cel.

Nowe możliwości jakie daje nam ciało są dobrym etapem do kolejnych wyzwań, które warto podejmować. Warto dążyć do bycie lepszym. Stanie na głowie dodaje energii, pewności siebie i działa kojąco na duszę. Jeśli nie ma problemów ze zdrowiem i możesz wykonywać takie pozycje, warto spróbować.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Kminek

17.05.2016
Kminek

Kminek to dobrze znane i często wykorzystywane zioło. Jest częstym składnikiem potraw, a także rośliną wykorzystywanych w naturalnych suplementach. Ułatwia trawienie potraw z kapusty i cebuli.

Owoc kminku zawiera cenny związek karwon, z którego otrzymuje się olejek kminkowy. Zawiera on cenny olejek eteryczny, a także białka, flawonoidy, cukry, sole mineralne i kwasy organiczne.

Jak działa kminek?

Kminek zmniejsza i pomaga pozbyć się stanów skurczowych w przewodzie pokarmowym. Pomaga przywracać amplitudę ruchów perystaltycznych jelit. Pobudza także wydzielanie soków trawiennych, zapobiega wzdęciom, a także ułatwia przyswajanie składników pokarmowych. Jest częstym składnikiem w środkach zapobiegającym wzdęciom. Nadaje się do stosowania zarówno u dorosłych jak i u dzieci.

Kiedy go stosować?

Preparaty z kminkiem zalecane są przy zaburzeniach trawiennych, a także bólach brzucha, utracie apetytu, wzdęciach, nieregularnych wypróżnieniach i nadmierna fermentacją. Kminek zalecany jest także u kobiet karmiących, kiedy potrzebne jest zwiększenie laktacji.

Domowe kuracje z kminkiem

Syrop kminkowy

Zmiksuj łyżkę stołową kminku i wymieszać go w szklance gorącej wody. Pozostawić go na 20-30 minut pod przykryciem, a następnie przecedzić. Po przestudzeniu osłodzić miodem lub ksylitolem. Podawać kilkakrotnie w ciągu dnia po 1 łyżeczce, może być stosowany u dorosłych i u dzieci. Skutecznie działa przeciw wzdęciom.

Zioła wspomagające trawienie

Przygotuj mieszankę: 50 g kminku, i po 25 g owoców kopru włoskiego, korzenia lukrecji, drapacza lekarskiego i ziela krwawnika. Zioła wymieszać i parzyć z nich herbatkę używając 1 łyżkę mieszanki. Zioła należy pić przed każdym posiłkiem, około pół szklanki.

Domowe kuracje są często równie skuteczne jak apteczne kuracje. Działanie kminku zostało potwierdzone, wpływa na poprawę trawienia, likwiduje wzdęcia, działa moczopędnie i pobudzająco na serce. Kminek warto dodawać do potraw- sosów potraw kapustnych, bigosu, a także do pieczywa. To prosty sposób na naturalne wspomaganie organizmu.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się