Nowalijki. Skarbnica zdrowia! Część 2.
Nowalijki, czyli młodziutkie warzywa, które pojawiają się na wiosnę. Czy wszystkie są zdrowe? Czym kierować się w trakcie zakupu tych świeżych, chrupkich i soczystych roślin? Sprawdźmy!
W pierwszej części pokrótce opisaliśmy nowalijki.
Teraz sprawdźmy na co powinniśmy zwrócić uwagę przy ich zakupie?
Przede wszystkim nie warto sięgać po te, które pojawiają się w sklepach najwcześniej. Mamy wręcz pewność, że pochodzą ze szklarni lub z importu. Pamiętajmy również, że większe i bardziej foremne nie oznacza lepsze. Wygląd może nam również wiele powiedzieć o tym, w jaki sposób zostały wyhodowane. Im bardziej jaskrawe kolory, większe rozmiary, tym więcej sztucznych nawozów oraz innych szkodliwych substancji zostało podanych roślinie. Na wygląd wpływa wyśmienicie, niestety na zdrowie mniej. Co również istotne to zawsze obejrzyjmy dokładnie warzywa i sprawdźmy czy nie są nadpsute lub nadpleśniałe. Często są tańsze dla naszej kieszeni, jednak nie dla naszego organizmu.
Warto wydać czasem trochę więcej i udać się po nie do sklepu ze zdrową żywnością z upraw ekologicznych. Będziemy mieli gwarancję, że nie zjadamy warzyw, do uprawy których użyto jakichkolwiek sztucznych dodatków.
Co również polecam to wybrać się bezpośrednio do rolnika. Kupując warzywa, wybrać te mniejsze, ale jędrne i zdrowe. Część nowalijek takich jak: szczypiorek, koperek, natka pietruszka, czy kiełki możemy również wyhodować na swoim oknie.
A oto parę smakowitych dań z nowalijkami:
Marchewka z ziołami
Składniki: kilka młodych marchewek, masło lub oliwa, czosnek, świeże zioła takie jak tymianek oregano, bazylia (wedle uznania).
Przygotowanie: Marchewki obieramy, lecz nie kroimy, wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Zakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Gdy marchewki już nieco zmiękną (mają pozostać chrupkie, jednak na tyle by widelec łatwo się wbijał) dodajemy posiekane świeże zioła i zakrywamy jeszcze na chwilę, tak by marchewka naciągnęła ich aromat. Tak przygotowane nie wymagają nawet użycia soli.
Rześka sałatka
Składniki: ogórek, rzodkiewka, sałata, szczypiorek, koperek, jogurt naturalny, pieprz i sól.
Przygotowanie: Kroimy ogórka i rzodkiewkę w kształty jakie nam najbardziej odpowiadają. Sałatę drzemy na kawałki. Mieszamy je ze sobą. Do jogurtu dodajemy posiekany koperek ze szczypiorkiem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Takim sosem zalewamy sałatkę.
Smacznego!
Autorka: Clementine Zielińska
Komentarzy: 0