Polub kasze
Kasze to nasze dobro narodowe i powinny gościć na naszym stole o wiele częściej. Może kojarzą się jedynie z daniem obiadowym, ale warto znaleźć ciekawe przepisy i zaserwować kasze też na śniadanie czy deser. Walory odżywcze są bardzo korzystne dla zdrowia, kasza jest też tania i łatwo dostępna.
Wybór mamy szeroki, najwięcej składników odżywczych najdziemy w kaszy gryczanej, jaglanej, owsianej i w pęczaku.
Kasze królowały na polskich stołach przez stulecia. Chłopi wyrabiali je na własne potrzeby. Już w średniowieczu znano kasze pszenną, żytnią, jęczmienną, perłową i jaglaną. Z gryki otrzymywano kasze paloną, niepaloną i krakowską. W XX wieku zaczęły znikać ze stołu, wypierane przez modne wówczas ziemniaki i produkty mączne. Na szczęście wraz z modą na zdrowe odżywianie wraca zainteresowanie kaszami. Dietetycy zachęcają, żeby włączyć je do codziennego jadłospisu.
Znajdziemy w nich o wiele więcej wartości odżywczych niż w ziemniakach, ryżu czy makaronie. Są one dobrym źródłem węglowodanów, które stanowią główne źródło energii. Zawierają też dużo błonnika, który reguluje pracę jelit, ułatwia trawienie i jest zalecany przy zaparciach. Najwięcej błonnika znajdziemy w kaszach gruboziarnistych, najmniej przetworzonych. Porcja 100 g gryczanej czy perłowej zawiera około 6 g błonnika, pęczaku – 5 g, manny – 2 g. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej to około 25 gram.
Kasze zawierają znikomą ilość tłuszczu dlatego zalecane są przy dietach odchudzających. Stanowią świetne źródło witamin, szczególnie z grupy B, a także witaminy E, PP oraz kwasu foliowego, potasu, magnezu, krzemu, fosforu, cynku, miedzi oraz wapnia. Mają też sporą zawartość białka, jednak niewiele białek endogennych, dlatego powinno się je łączyć z roślinami strączkowymi lub produktami pochodzenia zwierzęcego.
Osoby, które nie mają problemów z trawieniem powinny wybierać kasze gruboziarniste, przy diecie lekkostrawnej lepiej sięgać po te drobniejsze.
Warto urozmaicać swój jadłospis i przyjemniej 3-4 w tygodniu zjeść posiłek z inną kaszą. W sklepach możemy znaleźć wiele zagranicznych, często egzotycznych zbóż, jednak najbardziej wartościowe dla nas jest to co rośnie lokalnie. Polskie kasze są też o wiele tańsze i można je dostać w każdym sklepie spożywczym. Nie warto iść na łatwiznę i kupować kaszy w woreczkach, są one toksyczne i ugotowana i nich kasza nie ma nic wspólnego ze zdrowiem.
Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0