Rzeżucha nie tylko do dekoracji
Rzeżucha to ważny element dekoracji na Wielkanocnym stole, jednak warto hodować te zdrowie kiełki przed cały rok i korzystać z ich właściwości zdrowotnych, a także kosmetycznych. Kiełki rzeżuchy zawierają mnóstwo cennych witamin. Zwłaszcza witaminę C i inne antyoksydanty. Ma ostry smak i zapach, najpopularniejsza w nas jest jadalne odmiana ogrodowa, którą bardzo łatwo wyhodować w kiełkownicy. Zima i początek wiosny to dobry czas na kiełkowanie nasion, ciężko wtedy o pełnowartościowe warzywa. Wspomogą one zbilansowaną dietę i pomogą wzmocnić organizm.
Właściwości zdrowotne rzeżuchy
W medycynie ludowej wykorzystywano ją do leczenia owrzodzeń skóry, pozbywania się pasożytów z układu pokarmowego, a także leczono choroby nerek. Mała garstka tych kiełków do dane na kanapkę, do sałatki czy surówki może znacznie poprawić stan zdrowia. Dzięki dużej zawartości witaminy C zaleca się ją w okresie obniżonej odporności, to również dobry naturalny suplement dla palaczy, którzy mają bardzo niski poziom tej witaminy. Rzeżucha to także skarbnica innych witamin- A, B, K i PP, oraz minerałów- żelazo, wapń, chrom, jod i magnez. Zaleca się spożywanie jej w przypadku anemii, osteoporozie, chorób reumatycznych, chorobach układu krążenia, a także w okresie ciąży.
Poprawa wyglądu
Ostry smak rzeżucha zawdzięcza siarce, która jest dużym sprzymierzeńcem kobiecej urody. Pierwiastek tez jest głównym składnikiem preparatów wzmacniających włosy i paznokcie. Wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu. Sok z rzeżuchy stosowany zewnętrznie pomaga rozjaśnić przebarwienia, wspomaga leczenie trądziku i łagodzi skórę łojotokową. Dobrze działa także na wiele innych zmian dermatologicznych. Znając zalety jedzenie rzeżuchy warto kopić kiełkownicę i zacząć domową hodowlę. To bardzo proste. Nasiona wsyp do kiełkownicy i zalej szklanką wody. Następnie przelewaj wodą dwa razy dziennie i odlewaj wodę ze zbiornika na dnie kiełkownicy. Po kilku dniach kiełki będą gotowe do jedzenie. Możesz przechowywać je w lodówce przez 3-4 dni, a w tym czasie zacząć przygotowywać nową porcję. Daria Występek
Komentarzy: 0