Suszone owoce - czy wszystkie są zdrowe?
Bakalie często postrzegane są jako bardzo zdrowe i wartościowe przekąski. Niestety to także źródło cukru i spora dawka kalorii. Niektóre są bardziej, inne mniej pożądane. Nie należy jeść ich bez ograniczeń, ale dobrze wybrane mogą stanowić dobrą przekąskę.
Zawsze przy wyborze należy zwracać uwagę na zawartość konserwantów, najładniej wyglądające najczęściej mają dodatek siarczanów. Należy ich unikać. Najlepsze są takie suszone na słońcu bez zbędnych dodatków.
Które suszone owoce są dla nas najlepsze, a których lepiej unikać?
Daktyle
To najlepszy zamiennik słodyczy. Niektóre odmiany mają karmelowy posmak, a przy tym nie powodują dużych skoków cukru. Warto słodzić nimi desery i wypieki. Świeże daktyle z pestką są najsmaczniejsze.
Rodzynki
Zawierają sporo potasu i warto dodawać je do sowich śniadań. Świetnie komponują się z owsianką czy jaglanką. Pieczone jabłka z rodzynkami to też bardzo smaczny i pożywny deser.
Śliwki
Jedno z najlepszych źródeł antyoksydantów. Mają sporo błonnika i witamin. Śliwki są skutecznym lekiem na zaparcia, poprawiają perystaltykę jelit i ułatwiają wypróżniania. To dzięki dużej ilości błonnika i pektyn w nich zawartych.
Figi i morele
Figi są cennym źródłem wapnia, dlatego zasługują na szczególną uwagę. Suszone morele dostarczają dużą dawkę beta-karotenu, żelaza oraz witamin z grupy B.
Suszone owoce, które nie mają dodatku siarczanów i innych substancji konserwujących są cennym źródłem witamin. Warto włączyć je do diety, dobrym momentem na to jest śniadanie, które powinno być energetyczne i sycące.
Są także owoce, które w suszone formie nie koniecznie są dla nas najlepsze. Czego lepiej unikać?
Chipsy bananowe
Często ustawiane są w pobliżu bakalii, jednak nie mają z nimi nic wspólnego. Są to plasterki bananów smażone na głębokim oleju. Nie są ani wartościowe, ani zdrowe. Suszone banany mają zupełnie inną formę i zachowują swój smak. Chipsy bananowe lepiej omijać szerokim łukiem.
Owoce kandyzowane
Owoce same w sobie mają sporą dawkę cukru, w wersji kandyzowanej są ogromną bombą kaloryczną. Dodatkowo często są wzmacniane sztucznymi dodatkami. Najczęściej w takiej formie można spotkać ananasy, kiwi i papaja. Kupując te owoce upewnij się, że są suszone, a nie pokryte dodatkową warstwą szkodliwego cukru.
Daria Występek
Komentarzy: 0