Art

Warto jeść fermentowaną żywność

11.07.2014
Warto jeść fermentowaną żywność

Fermentowane pożywienie jest jednym z najzdrowszych i warto sięgać po nie jak najczęściej. Kapusta czy ogórki kiszone to „żywe” produkty, które były docenione już kilkaset lat temu. Kiedyś był to prosty sposób na przechowywanie żywności, z czasem odkryto też ich zdrowotne korzyści. Pomagają utrzymać jelita w zdrowym stanie dzięki dużej zawartości probiotyków. Najkorzystniej jest uzupełniać je codziennym pożywaniem, a nie syntetycznymi tabletkami.

 

1. Fermentowana żywność wzmacnia odporność. Około 70-80% naszego układu odpornościowego znajduje się w jelitach. Dostarczając im dobrych bakterii można zminimalizować wielu dolegliwości, np. zaparcia, wzdęcia, biegunka, a nawet chorób- grypa.

 

2. W czasie kiszenia spada ilość cukrów znajdujących się w owocach i warzywach. Dzięki temu są one lekko stawne i zawierają mniej kalorii. Nie powodują nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi.

 

3. Zawierają wiele witamin-  A, wit. z grupy B, C,E, K, PP oraz wiele związków  mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo. W czasie procesu kiszenia składniki mineralne pozostają bez zmian, jedynie ilość witamin z grupy B oraz wit. C ulega podwojeniu.

 

4. Zwiększają odporność i wzmacniają organizm. Jedząc kiszonki regularnie mamy o wiele mniejsze ryzyko infekcji. W okresie obniżonej odporności warto sięgać po nie dwa razy dziennie.

 

5. Fermentowana żywność pomaga przywrócić równowagę kwasowo- zasadową. Kwas mlekowy wytwarzany w czasie fermentacji ma właściwości odtruwające i oczyszczające.

 

6. Wspomagają trawienie i regulują pracę jelit dzięki dużej zawartości błonnika. Po ich spożyciu równoważy się poziom bakterii jelitowych oraz kwasów żołądkowych. Wydzielane enzymy stymulują układ trawienny do szybszej pracy.

 

7. Regulują ciśnienie krwi, dzięki zawartości acetylocholiny.

 

8. Działają antynowotworowo. Udowodniono, że w procesie fermentacji wytwarzane są izotiocyjaniany, które zapobiegają wystąpieniu nowotworu.

 

9. Kiszone produkty dają uczucie sytości, są przy tym mało kaloryczne dzięki temu zalecane są w dietach odchudzających.

 

Można kupić gotowe kiszonki, albo przygotować je samodzielnie. Kiszonki to tylko popularne ogórki i kapusta. Warto poznać też smak innych kiszonych warzyw- buraków, cebuli, rzodkiewki, czosnku czy zielonej fasolki, a także owoców.

Autorka: Daria Występek

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się