Art

Rozgrzewające przyprawy

14.12.2014
Rozgrzewające przyprawy

Przyprawy nadają potrawom aromatu, zimą dodatkowo można wykorzystać je do rozgrzania organizmu. Wiele przypraw korzystanie wpływa na zdrowie, nawet najprostsze przyprawy mogą być dobre dla organizmu.

 

Czarny pieprz

Jest używamy bardzo powszechnie, dodaje potrawom wyraźny smak. Pieprz wspomaga trawienie, jest źródłem antyoksydantów i pomaga zwalczać bakterie. Dodatkowo rozgrzewa organizm, warto dodawać go do potraw kiedy za oknem jest zimno.

 

Cynamon

To typowo zimowa przyprawa, często dodaje się go do ciast, deserów, kawy czy owsianki. Cynamon może pomóc obniżeniu poziomu cukru i cholesterolu. Jest też silnym antyoksydantem. Żeby skorzystać z jego właściwości należy dodawać go do potraw dwa razy dziennie, około ½ łyżeczki.

 

Imbir

Świeży imbir rozgrzewa ciało błyskawicznie, wystarczy dodać go do ciepłej wody i wypić napar. Ma silny, charakterystyczny smak, który można przełamać dodając miodu, czy innych przypraw. Podnosi odporność, łagodzi bóle żołądka i stawów. Jeśli sam imbir jest za ostry można dodawać niewielkie ilości do zup lub świeżo wyciskanych soków.

 

Papryka

Daje bardzo ciepły aromat i jest silnym antyoksydantem, ma też działanie antynowotworowe. Ma wysoki poziom witaminy A, która dobrze wpływa na wzrok oraz kości. Warto dodawać do potraw nawet niewielkie ilości tej przyprawy. Świetnie komponuje się z wieloma potrawami.

 

Kurkuma

To ciągle jedna z najbardziej niedocenionych przypraw. Dzięki zawartości cennej kurkuminy przyprawa ta ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe, antynowotworowe i przeciw zapalne. Jest zalecana chorym na cukrzycę, alergikom, osobom chorym na reumatoidalne zapalenie stawów, choroby przewlekłe oraz Alzheimera.

 

Kminek

Ma silny smak i zapach, wyróżnia się działaniem antybakteryjnym, ma także wysoki poziom witamin z grupy B, które poprawiają jakość snu. Dodawany do potraw poprawia trawienie i wzbogaca potrawy o składniki odżywcze. Nadaje się szczególnie do zup i aromatycznych potraw.

 

Kardamon

Używany jest szczególnie w Indiach gdzie już dawno doceniono jego właściwości. To naturalny lekarstwo na wrzody, problemy trawienne, a nawet depresję. Kardamon wspomaga detoksykację nerek, a także pomaga zwalczyć przeziębienie. Często jest też dodawany do kawy dzięki czemu wzbogaca jej smak.

 

Pieprz Cayenne

Nie każdy lubi bardzo ostre przyprawy, warto jednak sięgać po nie z umiarem. Udowodniono ich silne dzianie na poprawę zdrowia. Pieprz Cayenne pomaga oczyścić organizm z toksyn, stymuluje krążenie krwi, neutralizuje kwasy w organizmie, pomaga zwalczać migreny. Znacznie przyspiesza metabolizm i skutecznie rozgrzewa organizm.

 

Warto używać przypraw przygotowując codzienne posiłki i korzystać z ich pozytywnego wpływu na zdrowie. Można używać ich pojedynczo, albo łączyć ze sobą.

 

Autorka: Daria Występek

 

 

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się