Art

Warto jeść buraki

20.04.2015
Warto jeść buraki

Burak to jedno z najzdrowszych warzyw, które ma wiele leczniczych właściwości. Zawdzięcza je antycyjanom, cennym barwnikom, które występują także w czerwonym winie. Buraki zawierają wiele witamin , miedzy innymi B1 i C, a także pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez. Buraki są także źródłem kwasu foliowego. Są niskokaloryczne w 100 gramach zawierają jedynie 38 kcal.

Najbardziej wartościowe są buraki pieczone, albo gotowane w zupie. Ważne, żeby nie odlewać z nich wody, bo tracimy wtedy wiele składników odżywczych. Najzdrowszą formą przyswajanie buraków jest picie surowego, świeżo wyciskanego soku z buraków.

 

Właściwości zdrowotne buraków

Przede wszystkim buraki polecane są osobom osłabionym i z anemią, jako naturalny środek krwiotwórczy. Wspomagają także leczenie białaczki i chorób układu krwionośnego. Pomagają uregulować poziom cholesterolu, dlatego są polecane chorym na nadciśnienie.

Barwnik betanina to silny przeciwutleniacz chroniący przed działaniem wolnych rodników. Dzięki niemu burak zwalcza komórki rakowe, zauważono szczególnie pozytywny wpływ w przypadku nowotworu przewodu pokarmowego lub pęcherza. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie są zalecane jedynie chorym na cukrzycę.

Działanie zasadotwórcze buraków pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową.

Dodatkowo warzywo to wzmacnia odporność organizmu, zwłaszcza na wirusy. A kiedy już dopadnie nas przeziębienie sok z buraka zadziała wykrztuśnie i pomoże w uporczywym kaszlu.

 

Jakie buraki wybrać?

Najbardziej popularny jest burak ćwikłowy, powinien mieć cienką skórkę i ciemny jednolity miąższ. Lepiej wybierać mniejsze warzywa, te o średnicy nieprzekraczającej 8 cm są najsmaczniejsze.

Inną postacią jest botwina, czyli niedojrzała postać buraka. Jest bardzo zdrowa, jednak jak w przypadku wszystkich nowalijek trzeba uważać na zawartość szczawianów. Nie należy spożywać jej w nadmiarze, bo może to prowadzić do bolesności stawów oraz do kamicy nerkowej.

 

Warto sięgać po buraki jak najczęściej, można przygotowywać z nich zdrowe zupy, soki, surówki i wiele ciekawych potraw.

 

 

 

Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się