Art

Skuteczne sposoby na organiczenie soli

04.07.2016
Skuteczne sposoby na organiczenie soli

Sól i zawarty w niej sód jest powodem wielu chorób, głównie układu krążenia. Potęguje nadciśnienie tętnicze, co w konsekwencji może prowadzić do udaru mózgu, czy zawału serca. Zbyt duże spożycie soli może być też przyczyna otyłości, dlatego nie należy ignorować problemu.

Sól spożywamy nie tylko wtedy kiedy dodajemy ją do posiłków. Jest ona obecna w większości przetworzonych produktów spożywczych. Znajdziemy ją w pieczywie, serach, wędlinie, w puszkach, produktach gotowych do spożycia, sosach, ketchupie czy musztardzie. W ciągu dnia można zjeść jej całkiem sporo, dlatego warto czytać etykiety i sprawdzić zawartość soli w kupowanych produktach. Zdecydowanie najwięcej soli znajduje się w wędlinach, na drugim miejscu są sery żółte i pleśniowe. Jeśli ciężko całkowicie z nich zrezygnować, lepiej ograniczyć ich spożycia do 2-3 raz w tygodniu. Warto też przestać używać soli na jakiś czas, nawet jeśli początkowo potrawy będą wydawały się bez smaku, to po kilku dniach odzyskamy naturalny smak. Nawyk dosalania potraw zanim jeszcze się ich spróbuje też trzeba eliminować.

Sól jest także ukryta w wielu popularnych produktach. Bardzo duże soli znajduje się w sosie sojowym, gotowych sosach sałatkowych czy kostkach rosołowych. Warto być świadomym kupując te produkty. Sos sojowy można rozcieńczać z wodą, sałatki doprawiać oliwą, sokiem z cytryny i dodatkiem świeżych ziół. Taka zmiana wyjdzie na dobre całej rodzinie.

Ogranicz sól

W czasie gotowania sól potrawy dopiero na końcu. Zacznij stosować zioła, wiele z nich ma bardzo intensywny smak i aromat. Poznaj ich działanie i skorzystaj w właściwości leczniczych. Wiele ziół wspomaga trawienie i wpływa pozytywnie na zdrowie. Wart mieć w kuchni czosnek, oregano, majeranek, rozmaryn, tymianek, bazylią, kozieradkę czy kminek. W zależności od tego jakie potrawy lubisz, możesz dobrać odpowiednie przyprawy. Wiele z nich możesz hodować w domu, albo na balkonie. Świeże zioła są bardzo aromatyczne i zdrowe. Mając je pod ręką chętniej będziesz ich używać i dodawać do potraw.

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się