Żywność funkcjonalna
Nowy trend? A może rzeczywiście żywność powinno się kwalifikować według wielu kategorii? Czym jest żywność funkcjonalna? Według definicji nazywa się tak żywność, która ma udowodnione działanie zdrowotne na co najmniej jedną funkcję organizmu. Jej spożywanie wpływa nie tylko odżywczo, ale też leczniczo na ciało i umysł. Zmniejsza też ryzyko wystąpienia wielu chorób.
To pojęcie jest bardzo szerokie i może być interpretowane w różny sposób. Funkcjonalną może być nazywana żywność konwencjonalna, która jest bogata w składniki odżywcze- może być to błonnik, duże stężenie witamin, składniki mineralne, przeciwutleniacze, fitoestrogeny, zdrowe kwasy tłuszczowe.
Za zdrowe są także uznawane produkty fortyfikowane, czyli wzbogacone o substancje korzystne dla zdrowia. Przykładem mogą być produkty dla wegan wzbogacone o witaminę B12, której nie ma w diecie roślinnej. Takie pożywienie spełnia funkcje suplementów i wspomaga zbilansowaną dietę. Wielu producentów wzbogaca np. margaryny o witaminy i sterole roślinne.
Odżywianie funkcjonalne
Produkty z dużą zawartością składników odżywczych powinny znajdować się w codziennej diecie. Dzięki temu zapewnimy sobie najbardziej wartościowe składniki pokarmowe. Zbilansowana dieta pełna warzyw i owoców i produktów pełnoziarnistych może znacznie poprawić stan zdrowia i zapobiec wielu chorobom.
Można znaleźć też żywność ukierunkowaną na konkretne dolegliwości np. wspomagające układ pokarmowy, krążenia, odpornościowy lub nerwowy. Produkty bogate w antyoksydanty korzystnie wpływają na skórę i opóźniają procesy starzenia.
Coraz większe zainteresowanie zdrowym odżywianiem sprawia, że producenci coraz więcej uwagi poświęcają zdrowym produktom. Dzięki temu mamy duży wybór i możliwość dobrania odpowiedniej dla siebie żywności.
Dzięki żywności funkcjonalnej i fortyfikowanej można poradzić sobie z wieloma dolegliwościami, między innymi- obniżyć poziom cholesterolu, obniżyć ryzyko choroby niedokrwiennej, polepszyć jakość życia w przypadku cukrzycy czy osteoporozy. Bardzo często tego typu żywność polecana jest osobom aktywnym fizycznie i sportowcom.
Daria Występek
tatianaemilia
24.06.2017Taksię akurat składa ,ze również byłam z synem w tym samym miejscu co Alicja , dokładniej w Dzięgielewska Instytut Oka . dzięki pani Monice moje dziecko uniknęło rozwoju zaćmy ;)