lekarz Angelika Goleń-Mitał

W ostatnim czasie byłam z chorą mamą u dr Andżeliki w Medmarze (Krosno). Odebrałyśmy (obie z mamą) Panią doktor jako osobę bardzo ciepłą, empatyczną, która pacjenta traktuje z szacunkiem, tłumaczy wszystko zrozumiale oraz bardzo dokładnie przebada i szczegółowo prowadzi wywiad nt. objawów i przebiegu choroby. Dziękuję w imieniu swoim i mamy za tak ciepłe podejście do pacjentów. Ps Oby TAKICH LEKARZY było u nas w Polsce jak najwięcej, czego sobie i wszystkim potrzebującym życzę!

Niedawno spotkała mnie niestety dość przykra sytuacja, choć kontaktu twarzą w twarz z panią doktor nie miałam. Dzwoniąc do swojej przychodni poprosiłam o ponowienie recepty na leki hormonalne, które zażywam od 2 lat i chyba nie muszę tłumaczyć - są mi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Niestety, nie zostały mi one przepisane ze względu na „klauzulę sumienia”. Myślę, a raczej mam nadzieję że pani doktor doskonale rozumie na czym klauzula sumienia polega i następnym razem przeczyta dokładnie obowiązujące przy powoływaniu się na nią zasady. Nie uzyskałam dokładnego wyjaśnienia, dlaczego ten lek nie został przepisany ani również informacji gdzie mogę dostać receptę na lek (który przyjmuję na stałe przez 2 lata!). A tak Pani powinna postąpić. Mam nadzieję, że doczyta Pani na czym polega terapia lekami hormonalnymi w wypadku problemów ginekologicznych i następnym razem nie powoła się Pani na klauzule sumienia tylko na zdrowie pacjentki i taką receptę wystawi :) Zaskoczę Panią - brak leków mógłby spowodować jedynie szkodę w moim wypadku. Mam nadzieję, że Pani spokojne sumienie było warte mojego stresu.