5 ziół, które łatwo możesz hodować w kuchni
Świeże zioła pięknie zdobią kuchnię, a kiedy mamy je pod ręką częściej lądują na talerzu. Dodają smaku i mają także walory zdrowotne. Wiele z nich jest bardzo łatwa w hodowli i pielęgnacji. Potrzebują jedynie dobrego miejsca przy oknie, na początku można zacząć od jednej doniczki i sprawdzić jak poradzimy sobie z ich utrzymaniem. To pięć ziół, które warto mieć w swojej kuchni, pojawiają się w wielu przepisach i dodają potrawom niepowtarzalny smak.
- Bazylia.
Mozzarella, świeże pomidory i aromatyczne bazylia to przestawka popularna na całym świecie. Prosta i smaczna przekąska jest idealna na letnia porę. Bazylia ma także korzystny wpływ na zdrowie, poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wykazuje właściwości przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i dodaje sił.
- Szczypiorek.
Kojarzy się z dzieciństwem, kiedyś był niemal w każdym domu. Teraz też warto mieć go pod ręką. Ma intensywny smak i świetnie wzmacnia smak sałatek czy kanapek. Jego liście zawierają dużo witaminy C, a także karoten, witaminę B2, sód, wapń, potas, fosfor i żelazo. Szczypiorek przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie, wzmaga apetyt.
- Kolendra.
Ma szerokie zastosowanie w kuchni, kojarzona jest głównie z kuchnią azjatycką i chińską. To nieodłączny element dań z curry. Ma intensywny smak, najczęściej do przyprawiania stosuje się świeże liście tuż przed podaniem, żeby temperatura nie obniżyła walorów smakowych. Kolendrę stosuje się również często jako przybranie do potraw. Suszone owoce kolendry zazwyczaj stosowane są w postaci zmielonej jako przyprawa, nie są jednak tak aromatyczne jak świeże zioło.
- Mięta.
To jedno z najpopularniejszych ziół. Jej liście mogą być świetnym dodatkiem do sałatek, napojów czy deserów. Z liści świeżej mięty można przygotować też aromatyczny napar, który ułatwi trawienie. Mięta szybko się rozrasta i jest bardzo prosta w hodowli.
- Tymianek.
Ma silny aromat i jest często wykorzystywany głównie w kuchni francuskiej. Świetnie komponuje się z jajkami. Ma także działanie lecznicze, bakterio- i grzybobójcze oraz wykrztuśne. Używa się go przy kaszlu, dolegliwościach gardła, a także do poprawiania apetytu oraz trawienia.
Wszystkie te zioła mają liczne walory zdrowotne i smakowe. Warto mieć je w swojej kuchni.
Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0