Art

5 ziół, które łatwo możesz hodować w kuchni

08.09.2015
5 ziół, które łatwo możesz hodować w kuchni

Świeże zioła pięknie zdobią kuchnię, a kiedy mamy je pod ręką częściej lądują na talerzu. Dodają smaku i mają także walory zdrowotne. Wiele z nich jest bardzo łatwa w hodowli i pielęgnacji. Potrzebują jedynie dobrego miejsca przy oknie, na początku można zacząć od jednej doniczki i sprawdzić jak poradzimy sobie z ich utrzymaniem. To pięć ziół, które warto mieć w swojej kuchni, pojawiają się w wielu przepisach i dodają potrawom niepowtarzalny smak.

 


  1. Bazylia.


Mozzarella, świeże pomidory i aromatyczne bazylia to przestawka popularna na całym świecie. Prosta i smaczna przekąska jest idealna na letnia porę. Bazylia ma także korzystny wpływ na zdrowie, poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wykazuje właściwości przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i dodaje sił.

 


  1. Szczypiorek.


Kojarzy się z dzieciństwem, kiedyś był niemal w każdym domu. Teraz też warto mieć go pod ręką. Ma intensywny smak i świetnie wzmacnia smak sałatek czy kanapek. Jego liście zawierają dużo witaminy C, a także  karoten, witaminę B2, sód, wapń, potas, fosfor i żelazo. Szczypiorek przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie, wzmaga apetyt.

 


  1. Kolendra.


Ma szerokie zastosowanie w kuchni, kojarzona jest głównie z kuchnią azjatycką i chińską. To nieodłączny element dań z curry. Ma intensywny smak, najczęściej do przyprawiania stosuje się świeże liście tuż przed podaniem, żeby temperatura nie obniżyła walorów smakowych. Kolendrę stosuje się również często jako przybranie do potraw. Suszone owoce kolendry zazwyczaj stosowane są w postaci zmielonej jako przyprawa, nie są jednak tak aromatyczne jak świeże zioło.

 


  1. Mięta.


To jedno z najpopularniejszych ziół. Jej liście mogą być świetnym dodatkiem do sałatek, napojów czy deserów. Z liści świeżej mięty można przygotować też aromatyczny napar, który ułatwi trawienie. Mięta szybko się rozrasta i jest bardzo prosta w hodowli.

 


  1. Tymianek.


Ma silny aromat i jest często wykorzystywany głównie w kuchni francuskiej. Świetnie komponuje się z jajkami. Ma także działanie lecznicze, bakterio- i grzybobójcze oraz wykrztuśne. Używa się go przy kaszlu, dolegliwościach gardła, a także do poprawiania apetytu oraz trawienia.

 

Wszystkie te zioła mają liczne walory zdrowotne i smakowe. Warto mieć je w swojej kuchni.

 

Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Co i jak jeść wieczorem?

07.09.2015
Co i jak jeść wieczorem?

Mit jedzenia o 18 ciągle jest stosowany szczególnie przez wiele kobiet na diecie. Nie jest to konieczne do zachowania szczupłej sylwetki. Wieczorne jedzenie nie musi wiązać się z przybieraniem na wadze, jeśli zachowamy odpowiedni bilans kaloryczny w ciągu całego dnia.

O tym czy przytyjemy decyduje nadwyżki spożywanych kalorii w ciągu dnia. Jeśli mieścimy się w limicie nawet wieczorne kolacje nie zaszkodzą nam w utrzymaniu sylwetki, jednak ważne jest też to co wybieramy na ostatni posiłek.

Wiele osób wieczorem po powrocie z pracy ma ochotę na ucztę. Wyczekując na ten moment intensyfikuje się uczucie głodu. Lepiej nie doprowadzać to takiej sytuacji i zaplanować regularne posiłki w ciągu całego dnia. To pomoże uniknąć nam wilczego głodu i chwytania wszystkiego na co mamy ochotę po powrocie z pracy. Wieczorne posiłki powinny być sycące, ale lekkostrawne i nie obciążające dla żołądka. Pomoże to zachować dobre samopoczucie i nie zaburzy spokojnego snu. Ciężkie i tłuste potrawy spłycają i zaburzają sen, sprawiają, że rano budzimy się zmęczeni. Organizm zajęty trawieniem nie ma czasu na regenerację w czasie snu. To błędne koło, bo następnego dnia zmęczenie rekompensujemy sobie jedzeniem.

Jak znaleźć złoty środek? Około godziny 20 następuje spadek insuliny i możemy odczuć spadek energii. To dobry moment żeby sięgnąć po niewielką porcję węglowodanów. O tej porze dnia powinny pochodzić z warzyw bogatych w skrobię, nasion strączkowych, albo pełnych ziaren zbóż. Dobrym rozwiązaniem będą sycące warzywa jak brokuły, kalafior, a nawet ziemniaki. Wieczorem nie zaleca się spożywania samego białka, które może zaburzyć sen. W kolacji nie powinny też znajdować się cukry, które doprowadzają do nagłego skoku poziomu insuliny, który następnie gwałtowanie spada i prowadzi do napadów głodu.

Na kolację możesz zjeść nawet ulubiony makaron pod warunkiem, że uwzględnisz to w swoim dziennym bilansie kalorycznym. Spożywanie dawki węglowodanów w czasie kolacji zmniejsza intensywność odczuwania głodu w ciągu kolejnego dnia. Po kolacji warto wybrać się na krótki spacer, nawet 15 minut marszu pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, a co za tym idzie maleje tendencja do magazynowania cukru. Dotleniony organizm sprawniej funkcjonuje, wyjście z domu zapobiegnie też podjadaniu po ostatnim posiłku.

 

Autorka: Daria Występek

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Melasa - naturalny cukier

06.09.2015
Melasa - naturalny cukier

Melasa


To naturalny cukier o konsystencji gęstego, słodkiego syropu. Ma ciemnobrązowy kolor i dlatego nazywa się ją „czarnym złotem”. To dobry i naturalny zamiennik cukru, który ma też wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki coraz większemu zainteresowaniu zdrowym odżywianiem melasa jest o wiele łatwiej dostępna i warto jej spróbować.

Co ciekawe melasa powstaje jako produkt uboczny w czasie produkcji cukru spożywczego. Można spotkać dwie odmiany melasy, buraczaną (z cukru buraczanego) lub trzcinową (z cukru trzcinowego). Zawiera około 20 % wody, poza tym znajdziemy z niej sacharozę, aminokwasy, związki azotowe czy cukry redukujące.

Dlaczego wybrać melasę?


Jedna łyżeczka melasy to około 20 kalorii i zero tłuszczu. To dobry zamiennik białego rafinowanego cukru i syntetycznych słodzików.

To produkt bogaty z cenne witaminy i związki mineralne. Melasa jest źródłem niehemowego żelaza, które jest najtrudniej wchłaniane. Zawiera także magnez, potas, wapń, sód, miedź, fosfor, chrom, cynk oraz witaminy z grupy B – B1, B2, B3 (niacynę) B6 oraz kwas foliowy.

Polecana jest każdemu, także sportowcom, osobom starszym, a także kobietom w ciąży. Dzięki licznym składnikom mineralnym korzystnie wpływa na układ trawienny, odpornościowy i nerwowy. Spora zawartość żelaza reguluje poziom krwinek i zapobiega anemii. Chrom jest ważnym pierwiastkiem u osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, a także pomaga zregenerować trzustkę.

Jak jeść melasę?


Melasa jest stopniowo wprowadzana do przemysłu spożywczego. Jest droższa od tradycyjnego cukru, jednak można spotkać ją w wyrobach cukierniczych, w produkcji kwasów organicznych, a także w alkoholu.

W domu tez znajdzie szerokie zastosowanie. Ma płynną konsystencję dlatego można zastąpić nią wszelkie słodkie syropy, np. z agawy, a także miód. Można słodzić nią napoje, dodawać do wypieków, jogurtów i wszystkich słodkich potraw.

Wpływ melasy na zdrowie


Potwierdzono, że melasa wspomaga obniżenie poziomu szkodliwego cholesterolu LDL. Jest także pomocna w procesie odchudzania, w badaniach udowodniono, że spożywając pokarmy z melasą w czasie trawienia organizm wchłaniał mniej kalorii. Zaleca się ją osobom z anemią, a także osobom chorującym na astmę, alergię i z osłabioną odpornością.

Nie należy nadużywać cukru i substancji słodzących, jednak sięgając po nie lepiej wybrać takie z których będziemy mieć korzyści zdrowotne.

 

Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się