Brokuły? Brokuły!
Brokuły pochodzą z regionu Morza Śródziemnego i były znane już w czasach starożytnych, ale popularne sały się po roku 1920, kiedy to zyskały sławę produktu wysokowartościowego o niebanalnym smaku. Brokuły są pochodnymi kalafiora i coraz częściej można je spotkać w naszej kuchni, szczególnie wśród osob, które dbają o dobrze zbilansowaną dietę.
Brokuły zawierają aktywne składniki przeciwdziałające rakowi takie jak sulforafan, chlorofil, beta-karoten, co stawia je na pierwszym miejscu wśród warzyw jeśli chodzi o moc zapobieganiu nowotworom. Związki, które zawierają brokuły mają działania przeciwnowotworowe w obszarze prostaty, szyjki macicy, piersi, jelita grubego, skóry, płuc, tchawicy, żołądka, przełyku, krtani i jamy ustnej. Ponadto brokuły zawierają takie witaminy jak witamina A, B1, B2, B6, C, K, PP, kwas foliowy i kwas pantotenowy. Spożywanie brokuł zaleca się osobom chorym na cukrzycę, mającym problemy z sercem, anemią i artretyzmem. Gdy kupujemy brokuły należy zwrócić uwagę czy liście otaczające różyczki są żółte, a same kwiaty są jednorodne i nie mają plam. Mimo iż brokuły można jeść na surowo, najpopularniejsze jest jednak ich gotowanie, trzeba tylko pamiętać, że aby zachowały swoje substancje odżywcze, czas gotowania nie powinien przekraczać 3 minut.
KOTLET Z KASZY PĘCZAK, TWAROGU I BROKUŁA
100g ugotowanej kaszy pęczak
100g twarogu
100g krótko ugotowanych brokułów
1 jajko
sól, chilli, kumin
bułka tarta
łyżka oliwy z oliwek
Mieszamy kaszę pęczak z rozdrobnionym twarogiem i brokułami. Dodajemy przyprawy, jajko i bułkę tartą. Formujemy kulki, które ponownie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na wolnym ogniu na łyżce oliwy. Smacznego!
NATALIA PANCEWICZ
Pomysłodawczyni i współwłaścicielka BITE HEART- projekt freakowo żywieniowy,
pasjonatka zdrowej diety, gotowania i nowinek pokarmowych, managerka gastronomii
www.facebook.com/BiteHeartfood
Komentarzy: 0