Chrzan - naturalny antybiotyk
Chrzan dziś nieco zapomniany, dawniej był cenioną rośliną i naturalnym antybiotykiem i remedium na wiele dolegliwości. Potwierdzono jego właściwości antywirusowe, bakteriobójcze, grzybobójcze, a także wykrztuśne. Jest łatwo dostępny i warto z niego korzystać.
Chrzan pospolity to wieloletnia bylina z rodziny kapustowatych. Jest bardzo odporna na siarczysty mróz, oraz na doskwierające susze. Potrafi odrodzić się z zaledwie kilku maleńkich korzonków pozostawionych w ziemi, a pojedyncza roślina może przeżyć nawet kilkadziesiąt lat. Chrzan zawiera składniki mineralne- potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, sód, cynk, siarkę, fosfor, a także błonnik oraz witaminy (min. A, B, B1, B2, C, E). Jest warzywem mało kalorycznym w 100g ma tylko 70 kalorii. Zawiera również substancje bioaktywne o działaniu przeciwnowotworowym. Często zachwycamy się superfoods (super żywnością) z drugiego końca świata i nie doceniamy tego co mamy pod ręką. Chrzan został dokładnie przebadany przez naukowców, potwierdzili oni jego właściwości zdrowotne. Wbrew pozorom nie jest znany tylko u nas, jest popularny w bardzo wielu krajach. Wykorzystuje się go do celów spożywczych, leczniczych, ale też konserwujących.
Liście chrzanu służyły dawniej do zabezpieczania żywności przez szybkim psuciem. Owijano nim chleb czy mięso. Dzięki temu zachowywały świeżość, to zasługa zawartych w liściach glikozydów siarkocyjanowych, które niszczą wirusy, bakterie i grzyby.
Chrzan ma dużą zawartość witaminy C, dzięki czemu zwiększa odporowość organizmu. To nie jedyna zalety, jest lekarstwem na wiele dolegliwości:
- niszczy wolne rodniki,
- łagodzi objawy przeziębienia (katar, zapalenie zatok),
- ma na działanie odkażające i rozgrzewające,
- zapobiega i łagodzi objawy infekcji,
- rozrzedza krew i usprawnia jej krążenie,
- pobudza przemianę materii i wspomaga odchudzanie,
- obniża poziom cholesterolu,
- działa moczopędnie i jest zalecany w leczeniu kamicy nerkowej,
- wspomaga leczenie anemii,
- odkwasza organizm,
- oczyszcza z toksyn,
- zapobiega osteoporozie,
- łagodzi bóle reumatyczne,
- przeciwdziała zaparciom,
- odkaża jamę ustną i zapobiega paradontozie.
W wielu krajach uznawany jest za lek. Warto stosować go w swojej kuchni. Świeży chrzan jest łatwo dostępny, jego korzeń powinien być jędrny, twardy i mieć intensywny zapach. Można używać go jako przyprawę, dobrze komponuje się z ziemniakami, burakami, jabłkami. Jest dobrym dodatkiem do zup, sałatek i surówek. Najwięcej wartości zachowuje świeży chrzan zaraz po otarciu, w takie postaci można dodać go na kanapkę. Jest ostry i trzeba uważać z jego ilością.
Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0