Art

Cukinia – warzywo idealne.

09.07.2016
Cukinia – warzywo idealne.

Cukinia (inaczej kabaczek) to odmiana dyni. Przywieziono ją z Włoch, skąd zaczerpnięto jej nazwę. Zucchini znaczy mała dynia. Istnieje wiele odmian kabaczków, które różnią się kolorem, kształtem, a w szczególności walorami smakowymi. Jest bogatym źródłem potasu, żelaza, magnezu, witaminy A, C, K, PP oraz beta karotenu. Nie magazynuje metali ciężkich, wspomaga procesy trawienne. Jest lekkostrawna i można ją podawać niespełna półrocznym maluchom, jako jeden z pierwszych posiłków. Cukinia to zdrowe warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu. Małe kabaczki można jeść na surowo, a większe dopiero po obraniu i obróbce cieplnej. Jadalne są również kwiaty, jednak ciężko je kupić, jeśli nie mamy w okolicy zaprzyjaźnionego rolnika. Cukinie można smażyć, piec, dusić, gotować i marynować. Sprawdzają się w potrawach wytrawnych oraz deserach. Pewnie każdy z nas choć raz w życiu jadł cukiniową zupę krem lub kabaczka zapiekanego z mięsnym farszem. Nie każdy jednak wie, że można upiec pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem cukinii. Bezcenna jest radości matki, której dzieci proszą o dokładkę deseru pełnego warzyw. Czy do szczęścia potrzeba czegoś więcej? Oto prosty i szybki przepis na placuszki z cukinii, który idealnie sprawdzi się, jako: drugie śniadanie, wytrawny podwieczorek lub kolację. Składniki:

1 cukinia średniej wielkości

3 łyżki mąki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

½ małej cebuli

1 jajko

Sól i pieprz

Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o średnich lub dużych oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do miski, dodajemy oba rodzaje mąki i jajko. Mieszając przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy cienkie placuszki o średnicy 5-10 cm i smażymy na złoty kolor. Smacznego. Smażenie nie jest najlepszym sposobem na przygotowywanie posiłków dla dzieci. Jednak, jeśli dzięki takim plackom maluch pokocha cukinię, warto od czasu do czasu pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa. Takie warzywa jak kabaczek, dynia czy buraki dają nam ogromne możliwości w trakcie tworzenia zdrowych posiłków dla całej rodziny. Wystarczy puścić wodze fantazji i mamy pyszne menu na cały najbliższy tydzień.

Powodzenia!  

Autorka: Matvijewna Grządkowska

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Stan zębów a demencja

08.07.2016
Stan zębów a demencja

Demencja

Jedna z najczęściej występujących chorób, która nasila się z wiekiem. Otępienie, może być uciążliwe w życiu codziennym i niestety ciągle spotyka się z dużym niezrozumieniem społeczeństwa. Wczesna diagnoza może jednak w znaczmy stopniu spowolnić, a nawet zahamować jej rozwój. Najnowsze badania pokazują, że pierwszej pomocy w diagnozie warto szukać w gabinecie stomatologicznym. Stomatolog może rozpoznać pierwsze symptomy demencji, co może budzić zdziwienie. U osób z demencją obserwuje się zły stan jamy ustnej. Osoby z otępieniem często nie pamiętają o higienie zębów, albo robią to niedokładnie.

Kłopotliwa demencja

Pierwsze objawy są niewinne i mogą być nieoczywiste. Zapominanie po drobnych czynnościach, kłopoty z koncentracją, roztargnienie czy wahania nastroju mogą być błędnie odczytane. Nie należy jednak bagatelizować takich objawów. Nie zawsze zaniedbanie higieny czy innych czynności musi sugerować lenistwo, bardzo często wynika to z zaburzeń czynności poznawczych. Powoduje to coraz większe trudności związane z wykonywaniem nawet prostych czynności. W gabinecie stomatologicznym można znaleźć pierwszą pomoc, dlatego warto regularnie badać stan zębów. Demencja to nie jedyna chorego, którą może zauważyć dentysta. Dobry stan jamy ustnej, zębów i dziąseł wpływają na komfort i zwiększenie poczucie własnej wartości. Chrobry zębów mogą dodatkowo przygnębić osobą z demencją i zamknąć go na kontakty z innymi. Światowa Organizacja Zdrowie apeluje, żeby stomatolodzy i lekarze bardziej ze sobą współpracowali. Może to być przynieść szybszą diagnozę i skuteczne leczenie. Wczesne wykrycie demencji ma ogromne znaczenie, pozwala złagodzić objawy i spowolnić rozwój choroby. Wymaga to współpracy specjalistów z różnych dziedzin. Istotna jest tez rola bliskich i rodziny, którzy powinni zaangażować się w życie osoby chorej. Czasem wystarczy jedynie doglądanie w codziennych czynnościach i przypominanie o ważnych sprawach. Z czasem może być także potrzebne pomoc w wielu czynnościach, np. przygotowywaniu posiłków, przyjmowaniu leków czy wizytach u lekarza.   Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 1

krysia5

31.10.2017

Ciekawy artykuł, przydatny do dalszej edukacji

Art

Diety roślinne - czy to tylko moda?

07.07.2016
Diety roślinne - czy to tylko moda?

Dieta wegetariańska i wegańska staja się coraz popularniejsze. Widać to w menu wielu restauracji, gdzie do wyboru jest wiele bezmięsnych opcji. To niewątpliwie za sprawa nowej piramidy zdrowia, w której warzywa i owoce są przedstawiana jako najważniejsze w naszym odżywianiu. Wcześniej to miejsca zajmowały produkty zbożowe. Instytut Żywności i Żywienia potwierdził, że dobrze zbilansowana dieta roślinna zarówno wegetariańska jak i wegańska (wykluczająca wszystkie produkty odzwierzęce) jest zdrowa na wszystkich etapach życia. Niewiele osób jedzących tradycyjnie odróżnia te dwa sposoby odżywiania. Zamienniki roślinna nie są powszechnie znane, jednak coraz łatwiej je kupić. Wynika to z coraz większego zapotrzebowania. Diety roślinne cieszą się dużą popularnością u osób uprawiających sport, ale także chorujących na wiele schorzeń, między innymi choroby tarczycy czy nietolerancje pokarmowe. Dieta roślinna często może być najlepszym lekarstwem.

Co jedzą jarosze?

Dobrze zbilansowana dieta powinna opierać się na kilku grupach produktów- warzywach, owocach, produktach z pełnego ziarna, roślinach strączkowych, orzechach i pestkach. Osoby na diecie wegetariańskiej dopuszczają także jedzenie jajek, serów i mleka. Weganie całkowicie wykluczają je z diety. W przypadku wegan konieczna jest suplementacja witaminy B12, której nie ma w diecie roślinnej. To jedyny składnik, który bezwzględnie trzeba suplementować. Inne można znaleźć w pożywieniu. Wyniki badań osób na diecie roślinnej, szczególnie wegańskiej potwierdzają, ze jest ona bardzo korzystna dla zdrowia. Często zalecana jest w profilaktyce wielu chorób. W diecie opartej na produktach roślinnych nie ma szkodliwego cholesterolu, który jest przyczyna miażdżycy i nadciśnienia. To najczęstsze przyczyny śmierci wśród polaków. Podobnie jest w cukrzycą, zespołem metabolicznym oraz otyłością. Niskotłuszczowa dieta wegańska oparta na nieprzetworzonej żywności jest bardzo korzystna dla zdrowia. Może pomóc obniżyć poziom cholesterolu bez potrzeby brania leków. Nawet jeśli wydaje ci się, że nie możesz żyć bez mięsa warto spróbować wprowadzić dietę roślinną co drugi dzień. Dieta roślinna jest pełna smaków, ciekawych połączeń. Potrawy są lekkostrawne, poprawiają samopoczucie i zdrowie. Zadbaj o odpowiednią ilość warzyw i owoców w codziennej diecie i ogranicz ilość produktów odzwierzęcych. To najlepsza droga do zdrowia.   Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się