Art

Czy da się zapobiec alergii u dziecka?

24.05.2016
Czy da się zapobiec alergii u dziecka?

Układ immunologiczny nie zawsze pracuje prawidłowo. Nadwrażliwość może skutkować reakcjami alergicznymi na pokarm, jeśli jest to powtarzalne prawdopodobnie występuje alergia, którą należy zdiagnozować.

Alergia pokarmowa dotyczy w Polsce około 5% niemowląt, w przedziale wiekowym od 1-3 spada do 2,8%. Najczęstszymi alergenami są białka występujące w mleku krowim, soja, gluten, ryby, skorupiaki i orzeszki ziemne. Występuje u nas częstsze niż w innych krajach uczulenia na owoce cytrusowe. U dzieci reakcje alergiczne mogą objawiać się w różny sposób, są

Rośnie problem coraz powszechniejszego występowania anafilaksji pokarmowej, czyli bardzo gwałtownej, ciężkiej, potencjalnie zagrażającej życiu reakcji wieloukładowej na spożyty pokarm. Objawia się ona m.in. niewydolnością oddechową i spadkiem ciśnienia, którym towarzyszą zmiany na skórze, błonach śluzowych i reakcje ze strony przewodu pokarmowego.

Czy można ustrzec się przed alergią?

W dużej mierze odpowiadają za to czynniki genetyczne, na które nie możemy wpłynąć. Mimo to podejmując odpowiednie kroki już w pierwszy roku życia dziecka mogą znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii. Jak to zrobić? Bardzo ważne jest karmienie piersią przed okres 4-6 miesięcy. Syntetyczne mleka ciągle nie są w stanie zastąpić całkowicie wszystkich składników naturalnego pokarmu matki. Pokarm ma duże znaczenie w budowaniu układu odpornościowego.

Inne produkty pokarmowe zaczyna podawać się dziecku około 26 tygodnia życia. Początkowo wprowadzane są zazwyczaj warzywa, owoce i kasze. Po około 7 miesiącu jadłospis jest już znacznie poszerzany. Nie warto opóźniać podawania dziecku innych produktów. Badanie wykazują, że nie pomaga to w uniknięciu alergii. Wyjątkiem jest mleko krowie, którego nie powinno podawać się dziecku do ukończenie 1. roku życia. Zawiera ono zbyt duża dawkę białka i soli mineralnych.

Najważniejsza jest obserwacja dziecka i jego reakcji alergicznych. Każde przypuszczenie należy skonsultować z lekarzem, a nie wprowadzać ograniczeń żywieniowych na własną rękę. Wcześniejsze wykrycie i przestrzeganie się do zalecań alergologa może znacząco złagodzić objawy alergii. Większości z nich dziecko pozbywa się z wiekiem.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Naturalne metody wzmacniania odporności

24.05.2016
Naturalne metody wzmacniania odporności

Do swojej codziennej rutyny warto włączyć kilka zdrowych nawyków, które pomogą zachować zdrowie i zwiększyć odporność. 

Imbir

Codziennie warto pić szklankę naparu ze świeżego imbiru. Pomaga to także zmniejszyć problem marznących dłoni. Imbir ma działanie przeciwzapalne, wzmacnia układ odpornościowy, a także korzystnie wpływa na trawienie. Kilka plasterków należy zalać wrzątkiem i zaparzać pod przykryciem przez około 10 minut. Warto dodać do niego cytrynę. Imbir pomaga też złagodzić ból gardła, wtedy sprawdza się żucie plasterka imbiru.

Witaminy

Zimą szczególnie trzeba zadbać o odpowiedni pozom witamin C, D i K2. Witamina D wchłania się w towarzystwie witaminy K2, dlatego trzeba przejmować je razem. W naszej szerokości geograficznej organizm nie jest w stanie wytworzyć jej sobie odpowiednio dużo. Witamina D wpływa na odporność, a także działa antyrakowo. Zalecana dzienna dawka to 5000 jednostek dziennie.

Olej z oregano

To bardzo intensywny olej, który ma działanie antybakteryjne, antywirusowe i świetnie wzmacnia organizm. Pomaga pozbyć się bólu gardła i kaszlu, działa wykrztuśnie. Można dostać go w kapsułkach, lub w postaci oleju. Zawiera dużo antyoksydantów. Najlepiej go rozcieńczyć, bo sam może podrażnić.

Czosnek

Surowy ząbek czosnku dodawany dziennie do obiadu czy na kanapkę, czy ffdo sałatki skutecznie podnosi odporność. Działa szybko i skutecznie pomagając pozbyć się bakrerii i wirusów z organizmu. To jednen z najlepiej znanych sposobów na walkę z infekcjami.

Kiszonki

Kiszona kapusta, ogórki, zakwas z buraków,  to duża dawka witaminy C i naturalnych probiotyków. Najlepiej samodzielnie przygotowywać kiszonki, w sklepach najczęściej można dostać produkty kwaszone bez wartości zdrowotnych. Jedzone codziennie wpłyna także korzystnie na trawienie.

Zbilansowana dieta

Dbanie o zdrowe posiłki to najlepszy sposób dbania o siebie. Warto różnicować posiłki, jeść różne kasze, ziemniaki czy ryż w połączeniu z warzywami, kiszonkami, strączkami. Warto też ograniczać mięso, które ma w sobie wiele szkodliwych związków. Codziennie warto sięgać po zdrowe owoce, które dostarczą wielu cennych składników.

Wysypianie się

Sen jest jednym z ważnych elementów zdrowego trybu życia.7-8 godzin to zlecana długość snu dla dorosłych.

Aktywność na świeżym powietrzu

Może to być spacer czy bieg. Najważniejsze, żeby organizm miał okazję dobrze się dotlenić. Minimum 3-4 razy w tygodniu warto znaleźć czas na sport. Najlepszy jest umiarkowany wysiłek, który nie odciąża zbyt mocno organizmu.

Woda

Dobre nawodnienie organizmu w zimne dni jest bardzo ważne. Suche powietrze w pomieszczeniach źle działa na skórę i na drogi oddechowe. Warto pić wodę i ziołowe herbaty. Warto wybierać różne zioła i korzystać z ich właściwości leczniczych.   Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 1

Alicja

02.06.2016

Bardzo przydatny artykuł. Przydałoby się takich więcej.

Art

Sezon na podbiał

24.05.2016
Sezon na podbiał

Zioło znane z pastylek i syropów na kaszel można zasuszyć samodzielnie i wykorzystywać kiedy dopadnie nas przeziębienie. Można je spotkać na łąkach i innych nieużytkowanych terenach. Jego kwiaty są drobne, żółte i barwią dłonie. Warto wykorzystać sezon i pozbierać trochę tych cennych kwiatów.

Podbiał należy zrywać razem z łodygami i suszyć do w całości. Najlepiej przechowywać o w słoiku lub w metalowej puszce, w chłodnym zacienionym miejscu. Tak przechowywany zachowa swoje właściwości lecznicze przez cały rok. Po tym czasie, warto zrobić nowy zapas.

Na co pomaga podbiał?

Ma także właściwość bakteriobójcze i dużą zawartość flawonoidów. Działa rozkurczowo, co czyni do dobrym lekarstwem na kaszel. Wywar w tego zioła pomoże załagodzić skutki kaszlu i przyspieszy leczenie. Liście podbiały zawierają śluz, który pomaga rozrzedzić wydzielinę i ułatwia odkaszlnięcie. Podbiał już od wieków jest cenionym lekarstwem.

Wywar w podbiału można stosować także zewnętrznie. W formie okładów pomaga na stany zapalne skóry, stłuczenia, obrzęki. To także dobry tonik regulujący wydzielanie sebum dla skóry tłustej i trądzikowej. Stosowany regularnie daje widoczną poprawę.

Kiedy i jak zbierać podbiał?

Teren na którym zbieramy zioła powinien być położony z dala od drogi i miasta. Najlepiej wybrać się do lasu czy na łąkę, gdzie teren jest czysty i wolny od oprysków. Kwiaty zbieramy kiedy obeschnie rosa. Kwiaty zrywamy razem z łodyżkami. Po zerwaniu w domu należy rozłożyć je na bawełnianych ściereczkach lub na papierze i suszyć. W ciągu dnia przekładamy je na drugą stronę, tak żeby mogły schnąc równomiernie. Nie należy wystawiać ich na działanie mocnego słońca. Jeśli warunki nie sprzyjają suszeniu, można wykorzystać piekarnik i suszyć je w temperaturze do 50 stopni, najlepiej dodatkowo uchylając drzwiczki.

Po kilku dniach kiedy podbiał będzie zasuszony można z niego korzystać. To najlepsze naturalne lekarstwo na kaszel. Można kopić gotowy susz, ale jeśli masz możliwość warto zrobić własne zbiory. Wiosna to najlepszy czas na to. Nie jest to bardzo pracochłonne.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się