Goitrogeny
Jedząc i gotując warzywa trzeba znać pewne zasady, które pozwolą przygotować je w jak najzdrowszy dla nas sposób. Są substancje, które nazywa się anty odżywczymi, są to takie składniki, które utrudniają lub nawet uniemożliwiają wchłanianie składników odżywczych z jedzenia. Warto wiedzieć więcej na ich temat, żeby czerpać jak najwięcej korzyści z gotowanych potraw.
Goitrogeny to naturalnie występujące w jedzeniu związki anty odżywcze. Ich duże stężenie w diecie prowadzi do stopniowego spowolnienia przemiany materii, a w rezultacie do tycie i nawet otyłości. To substancje, które utrudniają przyswajanie jodu z posiłków. Jod jest ważnym dla nas pierwiastkiem. Jego niedobór osłabia organizm i wpływa negatywnie na pracę tarczycy.
Niedoczynność tarczycy
To poważna choroba, która objawia się wrażliwością na zimno, często zimnymi częściami dygitalnymi- dłonie i stopy, opuchnięciem oczu, chronicznym przemęczeniem, zaburzeniami miesiączkowania, obniżeniem odporności organizmu u spowolnieniem tempa przemiany materii, pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci. Niedoczynność tarczyc prowadzi także do podwyższenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów, co może prowadzić do chorób serca i problemów z układem krążenia. Zbyt niskie stężanie hormonów tarczycy może mieć poważne zdrowotne konsekwencje, dlatego jeśli pojawią się podejrzenia, natychmiast trzeba sprawdzić poziom hormonów.
Goitrogeny występują w kilku bardzo popularnych warzywach – kalafiorze, brokułach i brukselce, a także w soi. W procesie gotowania można pozbyć się tych substancji. Warzywa i soję należy w tym celu gotować bez przykrycia przez pierwszych kilka minut. Dzięki temu szkodliwe składniki będą mogły się uwolnić. Osoby mające problemy z tarczycą powinny jeść te warzywa sporadycznie i zawsze przygotowywać je w odpowiedni sposób.
Warto znać też inna zasady dotyczące podawania tych produktów. Nie powinno się łączyć wspomnianych wcześniej warzyw i soi z produktami bogatymi w jod jak np. owoce morza i ryby.
Daria Występek
Komentarzy: 0