Art

Histamina - jaką rolę ma w organizmie?

09.05.2017
Histamina - jaką rolę ma w organizmie?

Histamina jest hormonem, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Współgra w hormonami, przyspiesza gojenie ran, reguluje napięcie mięśniowe. Jest składnikiem żywności i może wywoływać uczulenia, a nawet zatrucia. Jest magazynowana w komórkach tłuszczowych i uwalnia się pod wpływem różnych czynników, np. kontaktu z alergenami, zmian temperatury czy stanów zapalnych.

Jaką rolę odgrywa?

Przede wszystkim reguluje wydzielanie hormonów przysadki, reguluje wydzielanie soku żołądkowego. Jednak głównie ogrywa pośrednią rolę w rozwoju alergii. Po bezpośrednim kontakcie z alergenem, następuje uwolnienie histaminy i pojawienie się objawów uczulenia. Objawy mogą być różne- obrzęk, świąd skóry, napady kaszlu/kichania, problemy z oddychaniem, rozszerzenie naczyń krwionośnych, skurcze mięśni, wszystko zależy od indywidualnej reakcji organizmu.

Zbyt gwałtowne wydzielanie histaminy może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.

Produkty, w których znajdziesz histaminę

Występuje naturalnie w żywności, może wytwarzać się też w procesie fermentacji i przy nieodpowiednim przechowywaniu żywności. Dużą zawartość histaminy mają kiszonki, sery pleśniowe, ryby, owoce morza, peklowane mięsa. Najwięcej zawierają jej produkty przetworzone. Naturalna żywność ma śladowe ilości histaminy.

Histamina rozkłada się pod wpływem obróbki termicznej, w czasie gotowania, smażenie lub pieczenia.

Jaka ilość jest niebezpieczna?

Dla osób wrażliwych drażniąca może być dawka 5-10 mg. Objawy zatrucie mogą pojawić się przy ilości 50 mg/kg. Jakie objawy może wywołać? Bóle głowy, pokrzywka, zaczerwienieni skóry, pieczenie ust. Dawka powyżej 200 mg na 1kg produktu ma ostry przebieg i powoduje zaburzenia oddychania, duszności, silne skurcze mięśni, a nawet śmierć. Najwięcej tragicznych przypadków odnotowano po spożyciu produktów rybnych i serów długo dojrzewających.

Jeśli zauważasz u siebie niepokojące objawy alergii koniecznie zrób testy, które sprawdzą czy histamina jest dla ciebie groźna. Dzięki temu unikniesz groźnych konsekwencji.

 

Daria Występek

 

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Zimnolecznictwo

08.05.2017
Zimnolecznictwo

Już w dawnych czasach wiedziano, że przebywanie w chłodzie, a nawet na mrozie powoduje hartowanie organizmu. Nie tylko wzmacnia odporność, ale także wpływa na regenerację urażonych i kontuzjowanych tkanek oraz mięśni. Poddawanie się działaniu niskich temperatur jest często stosowane w medycynie.

Takie leczenie zimnem określane jest mianem zimnolecznictwa. Jest bardzo popularne wśród zawodowych sportowców. Stosuje się także przy różnego rodzaju schorzeniach i dolegliwościach. Zabiegi tego typu polegają na tym, że obniża się temperaturę ciała danej osoby. Ma to na celu pozbycie się obrzęków oraz zmniejszenie bólu u pacjenta. Metoda ta działa też przeciwzapalnie. Można wyziębić cały organizm, co określa się jako zabieg ogólny (ogólnoustrojowy), a także działać zimnem miejscowo, czyli na konkretny fragment, czy tkankę ciała. Decyzję o zastosowaniu danej metody podejmuje lekarz, kierując się konkretnym przypadkiem.

Zabieg ogólny najczęściej stosuje się przy chorobach reumatycznych tkanek miękkich, a także przy zapaleniach stawów, również kręgosłupa oraz w wypadku występowania dny moczanowej. Zimnolecznictwo jest też doskonałą terapią przy chorobach skóry, chorobach zwyrodnieniowych stawów, w profilaktyce osteoporozy i w leczeniu stwardnienia rozsianego. Zabiegi ogólne dobrze sprawdzają się po różnego rodzaju urazach mechanicznych, czyli stłuczeniach, złamaniach kości, skręceniach stawów, a także gdy na skórze pojawiły się krwiaki. Leczenie ogólnoustrojowe stosuje się też przy stanach depresyjnych, a także w terapii antystresowej. Z tego typu zabiegów nie powinny korzystać osoby, które cierpią na ostre schorzenia dróg oddechowych, choroby serca i nowotworowe oraz na gruźlicę.   

Terapia miejscowa obejmuje pacjentów z oparzeniami oraz obrzękami na ciele. Również osoby po różnego rodzaju urazach tkanek oraz przy dużym napięciu mięśni mogą skorzystać z takich zabiegów. Zimnolecznictwo jest stosowane także, jeśli pacjent skarży się na bóle pojawiające się przy zwyrodnieniowych chorobach stawów. Zabiegi miejscowe są skuteczną bronią przy zapaleniu tkanek miękkich, łuszczycy, a także gdy występuje zakrzepowe zapalenie żył. Przeciwwskazania w zastosowaniu terapii miejscowej odnoszą się do osób, które cierpią na odmrożenia, popromienne zmiany skóry, a także są nadwrażliwe na działanie zimna. Jeśli ktoś choruje na zapalenie pęcherza moczowego, także nie powinien korzystać z takich zabiegów. 

 

Jarosław Cieśla

 

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Fast food - zgubny wpływ szybkiego jedzenia

07.05.2017
Fast food - zgubny wpływ szybkiego jedzenia

Porcja frytek - 560 kcal, hamburger - 330 kcal, kawałek pizzy z mięsem - 300 kcal. Szybkie jedzenie jest tłuste, ciężkostrawne i poważnie spowalnia metabolizm. Ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Nie jest to tajemna wiedza, a mimo to wiele osób woli żyć jak chce i nie przejmować się długoterminowymi konsekwencjami. Takie podejście jest zgubne i prędzej czy później doprowadzi do poważniejszych problemów ze zdrowiem. Warto w porę podjąć odpowiednie kroki.

Lekarze i dietetycy alarmują, że spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczu nasyconego, pochodzącego z mięsa i produktów odzwierzęcych nie jest korzystna. Dieta bogata w tłuszcze nasycone z czasem prowadzi do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Otyłość, miażdżyca, choroba wieńcowa serca, to choroby którym można zapobiec jedynie zmieniając nawyki żywieniowe.

W Stanach Zjednoczonych co roku z powodu chorób związanych z otyłością umiera rocznie 400 tysięcy osób. W Polsce nie ma dokładnych danych, ale biorąc pod uwagę zmieniający się tryb życia i coraz większą ilość spożywanego cukru i tłuszczu, problem staje się coraz poważniejszy.

Zero wartości odżywczych

Warzywa na hamburgerze czy na pizzy nie zapewnią odpowiedniej dawki składników odżywczych. Przetworzona żywność jak parówki, wędliny, jogurty z dużą zawartością cukru, gotowe dania czy sosy zawierają ogromną ilość szkodliwych substancji. Jedząc je od czasu do czasu nie zrobimy sobie krzywdy. Problem pojawia się kiedy są naszą codziennością. Jedzenie na mieście jest wygodne, ale niestety nie mamy kontroli nad tym co nakładamy na swój talerz. Gotowanie w domu wymaga poświęcenia czasu, ale jest wiele prostych i szybkich dań, które można zrobić w zdrowszej wersji. Najtrudniej jest zacząć, z czasem gotowanie może być dużą przyjemnością.

Proste zmiany

Rezygnacja z cukru może by dużym szokiem dla organizmu, dlatego wszystkie zmiany lepiej wprowadzać małymi krokami. Zmień olej na kokosowy, który jest zdrowszy i nie przyczynia się do chorób układu krążenia. Znajdź lepsze zamienniki cukru rak stewia czy ksylitol. Kupuj produkty pełnoziarniste. Zrezygnuj z gotowych posiłków i staraj się gotować w domu. Szybko zobaczysz korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie, a waga zacznie spadać.

 

Daria Występek

 

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Copyright ©2017 RankingLekarzy.pl

Zapytaj lekarzaStrefa lekarza Zaloguj się