Jagody acai
Jagody Acai pochodzą z lasów Amazonii, tamtejsza ludność co dziennie je świeże owoce, które zapewniają im zdrowie i witalność. Wierzą, że chronią ich przed chorobami. Owoce acai są małe i mają nielewe miąższu. W naszym klimacie nie można ich spróbować. Do Europy jagody acai docierają w postaci soku, suszonych owoców, albo sproszkowanych owoców. Każda z tych form jest dobrze przyswajana i ma korzystny wpływ na organizm. Wchłaniają się o wiele lepiej niż suplementy.
Dlaczego warto jeść acai?
Wyróżniają się bardzo wysokim stężeniem antyoksydantów. Są również źródłem witaminy E, która hamuje procesy starzenia, a także witamin A, B1, B2,B3 oraz C. Jagody Acai zawierają flawonoidy działające korzystnie na pracę serca. Są bogate w wapń.
Acai działają odtruwająco i oczyszczająco na organizm. Nie bez powodu jagody acai stały się tak popularne. Są promowane jako owoce młodości, środek na odchudzanie, poprawę witalności.
Acai chronią nasze komórki spowalniając proces utleniania i starzenia się organizmu. Naturalizują wolne rodniki i pomagają uniknąć wielu chorób, między innymi zapobiegają nowotworom i chorobom układu krążenia.
Jagody zaliczane są do grupy superfoods, czyli żywność najbardziej naturalna i wartościowa, z różnych zakątków świata. Warto sięgać po takie produkty, zawierają one wiele witamin, pierwiastków, antyoksydantów, protein, enzymów a także dobrych tłuszczów niezbędnych do zachowania zdrowia. Wszystkie składniki są w nich zawarte w stężeniu ponadprzeciętnym. Jedzenie ich codziennie w niewielkich ilościach pozwoli zapewnić naszemu ciału wszystko co najlepsze. Jedzenie super żywności da nam o wiele lepszy efekt niż sztucznie wytwarzane witaminy. Wiele osób przyznaje, że dzięki takiemu pożywieniu wyleczyli cukrzycę, choroby układu krążenia, alergie a nawet nowotwory.
Jesień i zima to czas kiedy mamy niewiele sezonowych owoców i warzyw, warto wspomagać się naturalnymi produktami, które mają dobry wpływ na zdrowie. To dobre uzupełnienie odpowiednio zbilansowanej diety. Acai można dodać do owocowych koktajli, soków, deserów, np. budyniu z kaszy jaglanej.
Daria Występek
Komentarzy: 0