Jak radzić sobie z nadwrażliwością zębów?
Mimo regularnego odwiedzania gabinetów stomatologicznych i codziennego dbania o zęby, czasami zdarza się że czujemy przeszywający ból w okolicach dziąseł. Najczęściej ma to miejsce, gdy spożywamy właśnie coś zimnego lub gorącego. Mogą to być napoje gazowane, herbata, kawa, lody, a czasami kwaśne potrawy. Jak więc pozbyć się tych dolegliwości?
Ważną kwestią jest, abyśmy mieli świadomość dlaczego pojawia się ból. Przyczyny są różne. Wrażliwość zębów może wynikać z niewłaściwej ich pielęgnacji. W skutek zbyt mocnego szorowania lub szczotkowania poziomego bez wykonywania ruchów kulistych, może dojść do starcia wierzchniej warstwy, a także do odsłonięcia tzw. szyjek zębowych. Tak dzieje się również w przypadku występowania kamienia nazębnego. Także używanie szczoteczek z bardzo twardym włosiem może doprowadzić do odsłonięcia zębiny. Zdarza się to też, gdy dana osoba podczas snu trze zębem o ząb, co potocznie określa się zgrzytaniem. Zwłaszcza jeśli szkliwo jest słabe i podatne na zdzieranie. Ból pojawia się również w przypadku próchnicy, gdyż w tym przypadku zęby nie mają właściwej ochrony przed działaniem zimna lub gorąca. Nadwrażliwość może wynikać także z diety jaką stosujemy. Dzieje się tak, gdy wypijamy dużo soków owocowych, spożywamy owoce cytrusowe i kwaśne pokarmy.
Jeśli często zdarza się, że po spożyciu pokarmów odczuwamy przeszywający ból, to przede wszystkim powinniśmy skonsultować się ze stomatologiem. On poradzi jak mamy postępować lub rozpocznie leczenie. Jeśli masz problem z kamieniem nazębnym, to należy systematycznie go usuwać. Ważne jest też samemu dbać o zęby i stosować metody, które pomogą nam pozbyć się bólu zębów lub przynajmniej w jakiejś mierze go zminimalizować. Warto więc używać szczoteczki z miękkim włosiem oraz pasty, która będzie zapobiegać nadwrażliwości. Dobrze jest myć zęby po każdym posiłku, a także czyścić szczeliny między nimi nitką dentystyczną. Stosujmy płyny do higieny całej jamy ustnej. Najlepiej będzie jeśli zrezygnujemy z kwaśnych napojów i produktów żywnościowych lub przynajmniej zdecydowanie ograniczymy ich spożywanie. Nie jedzmy też potraw zaraz po ugotowaniu, kiedy są jeszcze bardzo gorące. Lepiej poczekajmy aż nieco ostygną.
Jarosław Cieśla
heniu
08.04.2017ojjj boli to boli :(