Art

Jak wybrać najlepszy najzdrowszy gatunek herbat?

23.09.2016
Jak wybrać najlepszy najzdrowszy gatunek herbat?

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów świata. W zależności od rejonu pochodzenia i sposobu uprawy, a także dodatków różnią się od siebie smakiem i wartościami odżywczymi. Najczęściej spotyka się herbaty czarne, zielone, czerwone i białe. Które z nich są najkorzystniejsze dla zdrowia?

 

Herbata czarna

W Polsce ciągle ta herbata jest najbardziej popularna. Aby ją uzyskać liście herbaty poddawane są kilku procesom. Początkowo są zgniatane lub zwijane, dzięki czemu wydobywa się z nich sok. Następnym etapem jest pozbycie się naturalnej wilgotności i fermentacja. Na końcu liście są osuszane, a gotowe liście pakuje się o skrzyni lub kartonów. Klasyczna czarna herbata nie wymaga dodatków, ale część z czarnych herbat jest dodatkowo mieszana z ziołami lub aromatyzowana. Zajmują się tym kiperzy, którzy specjalizują się w smakach herbat.

 

Herbata zielona

To napój najbardziej popularny w Azji. Japończycy w ciągu dnia piją kilka filiżanek zielonej herbaty. Wpływa korzystnie na zdrowie. Liście zielonej herbaty są taktowane inaczej niż czarnej, jej aromat jest o wiele delikatniejszy. Świeżo zebrane liście są odparowywane, a następnie suszone w specjalnych piecach, gdzie są całkowicie pozbawione wilgotności. Dzięki temu zachowują związki bogate w witaminę C, a także chlorofil i minerały. Zielona herbata działa pobudzająco mino swojego delikatnego smaku. Działa energetyzująco, ale nie powoduje problemów z zaśnięciem jak kawa. Ma niską zawartość teiny i można pić ja kilka razy dziennie.

 

Herbata czerwona

Powstaje z tych samych liści co herbata zielona, jej liście poddawane są więdnięciu, łamaniu i fermentacji, o wiele krótszej niż w przypadku herbaty czarnej. Jej napar ma intensywny kolor i aromat. Często łączy się ją z owocami czy innymi ziołami, żeby przełamać smak. Czerwone herbaty są znane z właściwości pobudzających metabolizm. Jest często polecana osobom odchudzającym się. Może to być dobry naturalnym sporób na wspomaganie diety.

 

Herbata biała

Ma bardzo łagodny i delikatny smak. To jedna z najszlachetniejszych i najdroższych herbat, przed to nie jest tak łatwo dostępna. Pewnie dlatego ciągle nie jest tak popularna. Jej liście nie są ani zwijane, ani fermentowane. Często spotyka się ją pod nazwą „Silver”.

 

Kupując herbaty lepiej decydować się na wersje sypane, całe liście dają o wiele lepszy napar. Można je parzyć nawet 2-3 razy.

 

Daria Występek

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Terapia polem magnetycznym

22.09.2016
Terapia polem magnetycznym

Pulsacyjne pole magnetyczne daje nadzieję na wyleczenie i powrót sił wielu osobom. Daje to nadzieję szczególnie osobom po przebytym udarze mózgu. Co roku w Polsce ponad 50 tysięcy osób dotyka udar mózgu. Często kończy się śmiercią, albo utratą samodzielnego poruszania, a także mowy. To ogromny cios dla chorych. Nowa terapia może być dla nich nadzieją na wyzdrowienie.

 

Wylew a udar

Do udaru może dojść pod wpływem nagłego pęknięcia naczynia krwionośnego, który niszczy pewnie obszar mózgu. Mamy wtedy do czynienia z udarem krwotocznym, który znacznie częściej dotyka młodsze osoby i o wiele częściej kończy się śmiercią.

 

Udar niedokrwienny zdarza się o wiele częściej i jest powodowany zatrzymaniem dopływu krwi do mózgu. Jest to powodowane całkowitym lub częściowym zwężeniem naczyń krwionośnych.

 

Udary prowadzą często do znacznego upośledzenia funkcji motorycznych i poznawczych. Nie jest możliwe wykonywanie ruchów precyzyjnych, może dojść do utraty zdolności mówienia, a także zaburzenie pamięci czy świadomości.

 

Rehabilitacja

To bardzo długi proces, trwa nawet kilka miesięcy. Bardzo ważna jest szybkość podjętych działań, a nie zawsze chorzy mają taką możliwość. Im szybsza rehabilitacja, tym większe szanse na to, że uda się wrócić do zdrowia. Dobrym rozwiązaniem jest bezinwazyjna metoda magnetoterapii, która ma coraz więcej zwolenników.

 

Magnetoterapia

To terapia, która wykorzystuje pulsacyjne pole magnetyczne. Taki zabieg naturalnie pobudza przepływ krwi i tlenu w organizmie. Dzięki temu poprawia stan zdrowia i przyspiesza zdrowienie.

Terapia może być prowadzona w ośrodku rehabilitacyjnym, ale też w domu dzięki niewielkim urządzeniom, które są coraz łatwiej dostępne.

 

Niewielkie aplikatory przykłada się do czoło i skroni na około 20- 30 minut. Optymalnie powtarza się ten zabieg 3 razy w ciągu dnia. Terapia powinna być stosowana przez około 7- 10 dni, po niej następuje około 14 dniowa przerwa. Wtedy można wrócić do wcześniejszego cyklu. Efekty często widoczne są już po pierwszym tygodniu terapii.

 

To metoda znana od lat, która teraz coraz częściej znajduje zastosowanie w terapia udarów, ale także bezsenności, depresji i stanów wyczerpania.

 

Daria Występek

 

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Zbilansowana i różnorodna dieta kluczem do zdrowia

21.09.2016
Zbilansowana i różnorodna dieta kluczem do zdrowia

Zdrowa dieta to taka dostarczająca różnorodnych składników odżywczych, pochodzących z różnych źródeł. Powinna dawać odpowiednią dawkę energii jaką jesteśmy w stanie wykorzystać danego dnia. To podstawowe zasady, których warto trzymać się każdego dnia.

 

Różnorodna dieta

Nie trzeba wszystkiego ważyć i odmierzać, chodzi o to, żeby w ciągu tygodnia na talerzu znalazły się produkty z różnych grup. Dzięki temu unikniemy niedoborów składników odżywczych. To o wiele lepsze wyjście niż suplementacja syntetycznymi tabletkami, które nie przyswajają się najlepiej. Im bardziej różnorodny jadłospis tym lepiej dla zdrowia. Warto zapoznać się z piramidą zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. Patrząc na nią widać, że najwięcej w naszej diecie powinno być świeżych warzyw i owoców. To najlepsza profilaktyka chorób dietozależnych, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia czy otyłości. Owoce zawierają dużo witamin i antyoksydantów. Pomaga to poprawić stan zdrowia.

W pełni skorzystać z dobra możemy jedząc różnorodnie. Odpowiednia ilość warzyw i owoców w codziennym menu jest bardzo ważna. Warto próbować tych których jeszcze nie znamy, a nie jeść ciągle to samo.

 

Zdrowe zboża

Przekonaj się do płatków, makaronów, kasz i pieczywa pełnoziarnistego. Stanowią najlepsze źródło błonnika, którego zlecane spożycie wynosi 20-30 g dziennie. Można przygotowywać je na wiele sposobów i zapewniać sobie różnorodność składników w diecie. Wybieraj pełnoziarniste produkty, które są dla nas najzdrowsze.

 

Zdrowy umiar

Im większa aktywność w ciągu dnia tym więcej jedzenia potrzebujemy. To bardzo ważne, żeby dostosować swoją dietę do potrzeb organizmu. Dzięki temu zachowamy optymalny poziom energii i nie będziemy przybierać na wadze.

Regularne posiłki to cel, do którego warto dążyć, ale brak stałych pór posiłków nie wyklucza zdrowej diety. Ważne, żeby jeść minimum 3 posiłki dziennie, najlepiej przygotowanych w domu ze zdrowych produktów. Jedzenie na mieście powinno być jedynie dodatkiem do naszego codziennego menu.

Lunch box warto przygotować dzień wcześniej, jeśli planujemy spędzić cały dzień poza domem. Dzięki temu nie ulegniemy pokusie niezdrowego jedzenia.

Zdrowa dieta nie oznacza pożegnania się na zawsze z niezdrowymi przekąskami. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na wszystko. Należy jednak pamiętać, że słodycze nie są nam potrzebne, to tylko puste kalorie, które warto jeść najwyżej 1-2 razy w tygodniu. Podobnie jest i innymi niezdrowymi posiłkami. Od czasu do czasu nam nie szkodzą. Liczy się 90% naszej diety, która zapewni nam zdrowie i dobre samopoczucie.

 

Daria Występek

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Copyright ©2017 RankingLekarzy.pl

Zapytaj lekarzaStrefa lekarza Zaloguj się