Jedzenie, które pomaga się rozgrzać zimą
Zimą nie trzeba jeść więcej, ani bardziej tłusto, żeby utrzymać odpowiednią temperaturę ciała. Podstawą jest zbilansowana dieta i regularne dostarczanie pokarmu. Wiele pokarmów, przypraw i ziół ma działanie rozgrzewające. Warto uwzględnić to komponując zimowe posiłki.
Co dodaje najwięcej energii?
Mniejsza aktywność fizyczna zimą sprawia, że zapotrzebowanie kaloryczne jest często mniejsze niż wiosną czy latem. Zima nie jest też dobrym okresem na przeprowadzenie ścisłych diet odchudzających.
Ciepłe posiłki powinny być podstawą w menu, dzięki nim zwiększa się termogeneza i metabolizm przyspiesza. Nieocenione są też ciepłe napoje, szczególnie ziołowe herbaty z dodatkiem imbiru, cynamonu czy soku z malin.
Zimą nie zaleca się jeść dużej ilości surowego pożywienia. Wychładza ono organizm i są gorzej trawione. Postaw na jednogarnkowe dania, a jeśli planujesz warzywa na obiad, koniecznie przygotuj je na parze, albo w szybkowarze, tak żeby nie stracić właściwości odżywczych i witamin. To zdecydowanie najlepsza forma obróbki termicznej, unikaj smażenia i częstego grillowania. Nie korzystne jest też gotowanie warzyw i jedzenia w dużej ilości wody, którą później wylewamy. Razem z wodą pozbywamy się większości składników odżywczych.
Rozgrzewająca moc pożywienia
Jedzenie może działać rozgrzewająco jeszcze długo po zjedzeniu posiłku. Trzeba je odpowiednio skomponować, tak żeby energia pożywienia korzystnie wpływała na organizm. Przyda się wiedza na temat kuchni Pięciu Przemian, zgodnie z którą każdy produkt spożywczy ma swoje indywidualne właściwości energetyczne. Jedne ochładzają, inne rozgrzewają, jeszcze inne są neutralne. Warto kierować się tymi wskazówkami planując jadłospis.
Ogrzewająco działa sporo produktów między innymi- fasola, cebula, pietruszka, jarmuż, winogrona, wiśnie, mandarynki, maliny, ananas, czosnek. Do potraw warto dodawać jest rozgrzewające przyprawy jak imbir, pieprz, cynamon, kardamon, chilli, kurkuma i gózdzki. Ta przyprawy generują termogenezę i sprawiają, że można podnieść temperaturę ciała na dłużej.
Daria Występek
Marcin
20.02.2017Mnie najbardziej rozgrzewa tlusty domowy rosol z kury.