Jedzenie surowe, gotowane, z pary, a może pieczone?
To jakie danie wybrać, powinniśmy rozpatrzyć pod paroma względami. Pod uwagę warto wziąć porę roku, czy też pogodę oraz ile wartości odżywczych zostanie zachowanych w procesie przygotowania.
Jeśli przyjrzymy się swoim preferencjom żywieniowym w ciągu roku zauważymy, że zmieniają się one wraz z pogodą i porami roku. Im cieplej tym chętniej jemy to, co surowe, lekkie i soczyste. Organizm w trakcie upałów nie potrzebuje sie za bardzo ogrzewać, raczej woli się ochłodzić i dostarczyć płynów. Z kolei zimą chętniej jemy potrawy pieczone, smażone, cięższe i bardziej tłuste. Oczywiste jest to, że takie dania trawimy o wiele dłużej, dzięki czemu nasz organizm w trakcie tego procesu jest ogrzewany, co zapobiega wychłodzeniu, w szczególności podczas mrozów.
Jeśli rozpatrzymy sposób przygotowania pod względem zachowanych wartości to mamy do dyspozycji: surowe, z pary, pieczone, gotowane tradycyjnie oraz smażone. Podana kolejność wskazuje stopień zachowanych witamin i minerałów. Wynikać z tego może, że najlepiej jest jeść tylko dania surowe, jednak pamiętajmy że niekoniecznie będzie to jedzenie lekkie dla naszego żołądka. Badania naukowców wykazują, iż bardzo zdrowe dla układu pokarmowego oraz umożliwiające optymalne przyswajanie wartości są potrawy gotowane. Wśród nich oczywiście warto zwrócić uwagę na te z pary.
Jest wiele specjalistycznych urządzeń oraz garnków służących do gotowania na parze. Często opatrzone sa wieloma certyfikatami oraz rekomendacjami, które mają nam dać gwarancję największej ilości zachowanych wartości odżywczych. Na pewno w trosce o zdrowie warto zainwestować w odpowiedni sprzęt, jednak brak takowego nie powinien nas zrażać. Wystarczy zwykły garnek i specjalne sitko, które wkładamy do środka, by móc przygotować lekko strawny i pożywny posiłek pełen witamin i minerałów.
Ważne by we wszystkim mieć umiar i zdrowy rozsądek. Oznacza to, że jesli mamy ochotę na potrawy smażone, wcale nie musimy z nich rezygnować. Na co powinniśmy zwrócić uwagę to w miarę możliwości zrównoważona ilość potraw surowych, z pary, pieczonych, gotowanych tradycyjnie oraz smażonych. Warto też słuchać własnego organizmu, który często mówi nam czego potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Oczywiście nie należy tłumaczyć swoich zachcianek, zwłaszcza tych niezdrowych potrzebami. Kiedy pojawia się na coś ochota warto przyjrzeć się przyczynie. Jednak nie dajmy się zwariować i jedzmy na co mamy ochotę przy jednoczesnym zachowaniu zdrowego rozsądku.
Autorka: Clementine Zielińska
Komentarzy: 0