Art

Jelita zapewniają odporność

11.07.2016
Jelita zapewniają odporność

Najnowsze doniesienie pokazują, że aż 70% naszej odporności zależy od prawidłowej pracy jelit. To olbrzymi organ, którego wymiar może wynosić od 4-10 metrów. Dzięki jelitom organizm jest w stanie wchłaniać wszystkie składniki odżywcze jakie mu dostarczamy wraz z pożywieniem. W jelitach znajduje się tzw. mikroflora jelitowa, która jest obroną dla orgiazmu. Składa się ona z tysiąca różnych szczepów bakterii, pełnią one wiele ważnych funkcji. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, zmniejszają poziom cholesterolu, pomagają zwalczać infekcje,  metabolizują błonnik pokarmowy, a także uczestniczą w syntezie witaminy K i B12.

Jelita a zdrowie, jak o nie zadbać?

Wiedząc jak ważne są dla nas jelita, należy o nie zadbać. Najskuteczniejsze jest zdrowe odżywianie, które powinno dostarczać surowe owoce i warzywa każdego dnia. To dobrze źródło błonnika, który pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, a także usunąć zbędne produkty przemiany materii. Nie bez znaczenia jest także utrzymanie odpowiedniej masy ciała. Otyłość znacznie zaburza odporność, a także przyczynia się do rozwoju wielu chorób. Warto zadbać o prawidłową masę ciała, nawet zdrowie jedzenie spożywane w nadmiarze może przynieść szkody dla organizmu.

Leki i antybiotyki

Sieją spustoszenie w naszych jelitach, pozbywają się szkodliwych, a także pożytecznych bakterii. Znacznie osłabiają organizm, a przywrócenie równowagi może zając nawet 6 miesięcy. Przyjmowanie każdego leku powinno być niezbędne, inaczej nie warto po niego sięgać. 

Jak odbudować florę bakteryjną jelit?

Sięgając po naturalne produkty zawierające probiotyki, czyli kultury korzystnych dla nas bakterii. Najlepszym źródłem są kiszonki- kapusta, ogórki, zakwas z buraków. To najlepsze produkty odbudowujące mikroflorę jelitową. Można je znaleźć także w zsiadłym mleku, jogurtach i kefirach, ale jedynie tych przygotowanych w domu. Sklepowe mają w sobie konserwanty, które osłabiają ich działanie. Lepsze funkcjonowanie jelit zapewnia także aktywność fizyczna. Regularny wysiłek poprawia perystaltykę jelit, co znacznie uprawni trawienie i pozytywnie wpływa na odporność. Większa dbałość o jelita zapewnia lepsze zdrowie, dlatego watro o nie zadbać.   Daria Wystepek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Kiedy zacząć naukę języków obcych u dziecka?

10.07.2016
Kiedy zacząć naukę języków obcych u dziecka?

Dzieciństwo to czas bardzo szybkiego rozwoju intelektu, ale też czas na beztroską zabawę. Nie ma jednej metody na prowadzenie edukacji dziecka, warto je obserwować i zadać sobie pytanie czy jest już gotowe na naukę czegoś nowego. Czasem chcąc dobrze można postawić dziecko w zbyt trudnej i niezrozumiałej dla niego sytuacji. Wiele szkół językowych zachęca do nauki od jak najmłodszych lat dziecka. Nie jest to jednak dobre w każdym przypadku, do dziecka trzeba podejść indywidualnie. Dzieci w wieli przedszkolnym nie zawsze są gotowe na dodatkowe zajęcia. Zbyt wczesny start może zniechęcić jej do nauki języka. Żeby nie osiągnąć odwrotnego efektu trzeba wybrać odpowiedni moment.

Jakich błędów należy unikać?

Przekonania, że im wcześniej tym lepiej i łatwiej dla dziecka. Nie zawsze tak jest, jeśli dziecko ma kłopoty z koncentracją, może być to zbyt duże wyzwanie. Poza tym nie można wywierać presji i nie przywiązywać zbyt dużej uwagi do języków obcych, to nie jedyna ważne umiejętność w życiu. Panuje przekonanie, że jeśli nie nauczymy się czegoś jako dziecko, stracimy na to szansę. Jednak często w dorosłym życiu, sytuacja zmusza  do podjęcia nowych wyzwań, z którymi trzeba sobie poradzić. Dorośli także mogą nauczyć się języka obcego, wymaga to innego rodzaju nauki i poświęcenia czasu. Nie można tez przelewać na dziecko swoich ambicji i braków. Nie jest to dobra metoda, chęć nauki musi wynikać od dziecka, inaczej nie będzie rezultatów. Bardzo ważna jest tez pozytywne motywacja i doping dziecka. Kiedy ma z czymś trudności, wytłumacz, że z czasem będzie coraz łatwiej. Nie powtarzaj, że nie ma zdolności do języków, jak reszta rodziny. Może to zniechęcić i zaprzepaścić możliwość dziecka. Każdy może nauczyć się języka obcego, tak jak nauczyć się własnej ojczystej mowy. Wszystko jest kwestią zaangażowania i nauki. Dobry wybór nauczyciela jest bardzo ważny. Jeśli szukasz szkoły językowej dla dziecka, popytaj znajomych czy mają kogoś do polecenia. Podejście do najmłodszych jest bardzo ważne, niektórzy mają do tego dar. Prowadząc zajęcia jak zabawę, śpiewając, robiąc wiele ciekawych rzeczy nauczyciel może zachęcić dziecko.  

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Cukinia – warzywo idealne.

09.07.2016
Cukinia – warzywo idealne.

Cukinia (inaczej kabaczek) to odmiana dyni. Przywieziono ją z Włoch, skąd zaczerpnięto jej nazwę. Zucchini znaczy mała dynia. Istnieje wiele odmian kabaczków, które różnią się kolorem, kształtem, a w szczególności walorami smakowymi. Jest bogatym źródłem potasu, żelaza, magnezu, witaminy A, C, K, PP oraz beta karotenu. Nie magazynuje metali ciężkich, wspomaga procesy trawienne. Jest lekkostrawna i można ją podawać niespełna półrocznym maluchom, jako jeden z pierwszych posiłków. Cukinia to zdrowe warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu. Małe kabaczki można jeść na surowo, a większe dopiero po obraniu i obróbce cieplnej. Jadalne są również kwiaty, jednak ciężko je kupić, jeśli nie mamy w okolicy zaprzyjaźnionego rolnika. Cukinie można smażyć, piec, dusić, gotować i marynować. Sprawdzają się w potrawach wytrawnych oraz deserach. Pewnie każdy z nas choć raz w życiu jadł cukiniową zupę krem lub kabaczka zapiekanego z mięsnym farszem. Nie każdy jednak wie, że można upiec pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem cukinii. Bezcenna jest radości matki, której dzieci proszą o dokładkę deseru pełnego warzyw. Czy do szczęścia potrzeba czegoś więcej? Oto prosty i szybki przepis na placuszki z cukinii, który idealnie sprawdzi się, jako: drugie śniadanie, wytrawny podwieczorek lub kolację. Składniki:

1 cukinia średniej wielkości

3 łyżki mąki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

½ małej cebuli

1 jajko

Sól i pieprz

Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o średnich lub dużych oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do miski, dodajemy oba rodzaje mąki i jajko. Mieszając przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy cienkie placuszki o średnicy 5-10 cm i smażymy na złoty kolor. Smacznego. Smażenie nie jest najlepszym sposobem na przygotowywanie posiłków dla dzieci. Jednak, jeśli dzięki takim plackom maluch pokocha cukinię, warto od czasu do czasu pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa. Takie warzywa jak kabaczek, dynia czy buraki dają nam ogromne możliwości w trakcie tworzenia zdrowych posiłków dla całej rodziny. Wystarczy puścić wodze fantazji i mamy pyszne menu na cały najbliższy tydzień.

Powodzenia!  

Autorka: Matvijewna Grządkowska

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się