Ksylitol
Konsekwencje spożywania tradycyjnego cukru są coraz częściej zauważalne w postaci chorób i dolegliwości. Są to głównie infekcje górnych dróg oddechowych, osteoporoza czy nadwaga, prowadząca do cukrzycy i otyłości. Cukier podnosi ciśnienie krwi, poziom złego cholesterolu (LDL), poziom trójglicerydów, przez co zwiększa ryzyko zawału serca i miażdżycy. Ponadto powoduje próchnicę zębów i zapalenie ozębnej. Zaburza koncentrację, może nasilać astmę i alergię. To główne, ale nie jedyne powody, dla których powinniśmy unikać cukru.
Czym zastąpić cukier?
Dostępne są liczne zamienniki cukru, słodycze robione na bazie
miodu, syropów klonowych, słodów z ryżu i pszenicy, jednak nie rozwiązują
problemu. Ich działanie jest zbliżone do działania cukru, mogą jedynie
łagodzić bądź opóźniać te same przykre konsekwencje.
Dlaczego ksylitol?
Jest produktem całkowicie bezpiecznym, a wręcz słodzącym produktem leczniczym, pozyskiwanym z drewna brzozowego. To cukier pięciowęglowy, mający właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne.
Ksylitol wygląda i smakuje tak samo jak cukier, ale to jedyne podobieństwa. W przeciwieństwie do tradycyjnego cukru, ksylitol nie posiada właściwości toksycznych.
Jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny i posiada niski indeks glikemiczny - IG 8, dzięki czemu jest bezpieczny dla diabetyków.
Regularne płukanie jamy ustnej roztworem ksylitolu przywraca właściwe pH jamy ustnej, remineralizuje szkliwo, a nawet zasklepia drobne ubytki. Wskazane jest nawet pozostawienie ksylitolu na zębach na noc. Zapobiega również chorobom przyzębia, zapaleniu dziąseł, a także parodontozie. Przyspiesza gojenie też zajadom i niweluje nieprzyjemny zapach z ust.
Zastosowanie ksylitolu
Nadaje się do bezpośredniego spożycia, słodzenia kawy i herbaty. Można wykorzystać go w pieczeniu ciast, z wyjątkiem drożdżowego, ksylitol nie jest dobrą pożywką dla drożdży. Można dodawać go do domowych przetworów, soków i deserów.
Ksylitol jest odpowiedni dla każdego kto dba o zdrowie i chce zachować dobrą sylwetkę. To najlepszy i całkowicie naturalny zamiennik cukru, który nie powoduje nagłych skoków insuliny. Jest wręcz zalecane wypijanie napojów z ksylitolem, nawet jeśli nie na co dzień nie używamy cukru. Warto stosować go profilaktycznie jako ochronę zębów przed próchnicą.
Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0