Kwasy tłuszczowe MCT
MCT to średiołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wyróżniają się budową chemiczną. Mają zdecydowanie inne właściwości niż kwasy tłuszczowe długołańcuchowe, które dominują w pożywieniu.
Co je wyróżnia?
Kwasy MCT trawią się inaczej niż pozostałe kwasy tłuszczowe. Wchłaniane są z przewodu pokarmowego bezpośrednio przed żyłę wrotną wątroby. Dzięki temu wchłaniają się szybko, bezpośrednio do krwiobiegu. Nie są transportowane w postaci chylomikronów, co nie zwiększa ryzyka miażdżycy. Zalecane są także w stanach zapalnych i chorobowych, kiedy zaburzone jest wchłanianie tłuszczów, a także w przypadkach chorób metabolicznych, chorób wątroby albo niedożywienia. Kwasy MCT mają działanie termogeniczne, ale też antybakteryjne.
Dlaczego warto je spożywać i komu są zalecane?
Najczęściej suplementację zaleca się osobom o zwiększonej aktywności fizycznej, a także sportowcom. Szybkość wchłaniania oleju jest bardzo istotna i umożliwia na oszczędzenie glikogenu mięśniowego w czasie treningu. To bardzo dobre źródło energii, a także szybki sposób na regenerację potreningową. MCT są pomocne w przypadku diety redukującej tkankę tłuszczową, a także przy budowaniu masy mięśniowej.
Olej MCT jest coraz bardziej popularny wśród sportowców, jest też coraz łatwiej dostępny. Dzienna dawka wynosi od 10-50 ml, w zależności do zapotrzebowania i celu stosowania kuracji. Najpopularniejszym olejem MCT, a zarazem najbardziej naturalnym źródłem tych kwasów jest olej kokosowy. Ten bardzo popularny olej jest bardzo korzystny dla zdrowia.
Można przyjmować go na wiele sposobów. W czasie posiłków można dodawać go na wiele sposobów, ważne żeby zużycie zapasów energii powinno mieć miejsce od 2-6 godzin po spożyciu posiłku z MCT. Gwarantuje to wysoki poziom energii i dobrą wytrzymałość w czasie ćwiczeń.
Oleje MCT można dodawać do wszystkich posiłków, omletów, sałatek, koktajli, dań obiadowych czy kanapek. Jego wartości obniża połączenie z olejem słonecznikowym. To dobry sposób na podniesienie kaloryczności posiłków u osób, które trenują bardzo dużo. Często ciężko jest przyswoić dużą dawkę jedzenia w czasie przygotować do zawodów, kiedy treningi odbywają się częściej niż raz dziennie.
Daria Występek
Komentarzy: 0