Art

Lapacho

12.04.2014
Lapacho

Jest wiele naturalnych sposobów na poprawę odporności- miód, cytryna, imbir są powszechnie znane. Lapacho brzmi egzotycznie i nie jest tak popularne. Roślina to pochodzi z lasów deszczowych Ameryki Południowej, głównie z Peru. Kora z której przyrządzamy wywar jest pozyskiwana z wewnętrznej warstwy drzewa Lapacho.

Napar zawiera wiele wartościowych składników mineralnych jak wapń, żelazo, potas, mangan, magnez a także jod, bar, stront, bar i kilka innych. Potwierdzono też jego działanie przeciwnowotworowe.

Naukowcy udowodnili, że Lapacho atakuje samą przyczynę choroby i wzmacnia odporność organizmu, zmuszając go niejako do walki z chorobą. Dlatego działa szybko i skutecznie.

Napój staje się coraz bardziej popularny. Działa detoksykacyjnie, oczyszcza krew i narządy wewnętrzne z nadmiaru toksyn, ułatwia trawienie. Wykazuje także działanie przeciwwirusowe, działa szczególnie na wirus opryszczki I i II, ale także na wirus grypy i pryszczycy. Ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi oraz spowalnia procesy starzenia. A nawet wykazuje właściwości antybiotyczne.

 

Jak przygotować napar?

1 łyżkę gotujemy 5 minut w pół litra wody, następnie odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wywar jest gotowy do picia. Warto dodać cytrynę, która optymalizuje działanie składników mineralnych.

Można posłodzić najlepiej za pomocą miodu lub syropu z agawe.

Ciężko przedawkować lapacho, bo można pić aż do 8 szklanek wywaru dziennie. Spożywanie w nadmiarze może być toksyczne ze względu na duże stężenia lapacholu działającego przeciwnowotworowo.

 

Na początku kuracji po wypiciu naparu mogą występować nudności czy bóle brzucha, będące efektem procesu oczyszczania organizmu z toksyn. Zazwyczaj ustępują one po kilku dniach stosowania, jeśli jednak objawy nie ustępują, stosowanie należy przerwać. Warto rozpocząć kurację od przyjmowania małych dawek, wtedy dolegliwości mogą w ogóle się nie pojawić.

 

Smak lapacho jest przyjemny, dość łagodny. Przypomina mi aromat herbatki Rooibos, wywar wygląda  bardzo podobnie. Jest nietypowy, zupełnie nie podobny do innych herbat.  Osoby regularnie pijące napar Lapacho lepiej się czują i nie są tak podatne na choroby.

 

Autorka: Daria Rogowska

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Czy warto tańczyć? A jeśli tak to dlaczego?

11.04.2014
Czy warto tańczyć? A jeśli tak to dlaczego?

W ostatnich latach głównie dzięki wielu programom telewizyjnym taniec stał się bardzo popularny i modny. Dotychczas większość osób wiedziała o balecie i tańcu towarzyskim. Nareszcie do szerszego grona odbiorców dotarły różnego rodzaju nowoczesne jego formy oraz może nie najnowsze jednak te mniej znane. Ale co zdecydowało o tak wielkim zainteresowaniu?   Zacznijmy od zdrowotnych korzyści jakie przynosi naszemu ciału. Po pierwsze regularny taniec poprawia ogólną kondycję naszego organizmu, a co za tym idzie także odporność na choroby takie jak grypa, czy przeziębienie. Nawet w wydaniu amatorskim przynosi korzyści porównywalne do uprawiania sportu. Oczywiście wpływa to na poprawę kondycji tkanki mięśniowej, rozciągnięcie ścięgien oraz poprzez stymulację kości ich wzmocnienie. Dodatkowo przyczynia się do spalania zbędnych kalorii, a co za tym idzie zachowania ładnej sylwetki ciała.  Specjaliści z zakresu chirurgii sercowo-naczyniowej zalecają 30-minutowy seans tańca kilka razy w ciągu tygodnia, uważając go za świetny sposób na profilaktykę chorób serca oraz schorzeń układu krwionośnego. Z kolei naukowcy z Danii swoimi badaniami dowiedli, że regularny taniec przyczynia się do obniżenia poziomu tłuszczu we krwi.   Taniec również wpływa bardzo korzystnie na pracę mózgu. Naukowcy z McGill University szukali nowych sposobów na stymulację tego cennego organu. Do swoich badań wzięli grupę starszych osób, które wciąż pozostawały w dobrej kondycji fizycznej. Zostali oni podzieleni na dwa zespoły: jeden uprawiający lekki jogging, bądź spacer, drugi tańczący tango. Po niecałych 3 miesiącach zbadano wśród uczestników koordynację ruchów, wyczucie równowagi, a także zdolność pamięci oraz koncentracji. Grupa druga we wszystkich testach znacznie przewyższyła pierwszą.   Podczas tańca nasz mózg wytwarza tzw. „hormony szczęścia”, czyli endorfiny. To sprawia, że czujemy rozradowanie, na twarzy pojawia się uśmiech, a to wpływa nie tylko na dobre samopoczucie, ale również naszą atrakcyjność. Ponadto sprzyja towarzysko i ułatwia zawieranie nowych znajomości. Osoby, które tańczą zawodowo, bądź amatorsko zazwyczaj są bardziej otwarte i nie narzekają na brak towarzystwa. Nie pozostaje nic innego jak ruszyć w “tango” i cieszyć się zdrowym życiem.   Autorka: Clementine Zielińska

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Jedzenie surowe, gotowane, z pary, a może pieczone?

10.04.2014
Jedzenie surowe, gotowane, z pary, a może pieczone?

To jakie danie wybrać, powinniśmy rozpatrzyć pod paroma względami. Pod uwagę warto wziąć porę roku, czy też pogodę oraz ile wartości odżywczych zostanie zachowanych w procesie przygotowania.

Jeśli przyjrzymy się swoim preferencjom żywieniowym w ciągu roku zauważymy, że zmieniają się one wraz z pogodą i porami roku. Im cieplej tym chętniej jemy to, co surowe, lekkie i soczyste. Organizm w trakcie upałów nie potrzebuje sie za bardzo ogrzewać, raczej woli się ochłodzić i dostarczyć płynów. Z kolei zimą chętniej jemy potrawy pieczone, smażone, cięższe i bardziej tłuste. Oczywiste jest to, że takie dania trawimy o wiele dłużej, dzięki czemu nasz organizm w trakcie tego procesu jest ogrzewany, co zapobiega wychłodzeniu, w szczególności podczas mrozów.

Jeśli rozpatrzymy sposób przygotowania pod względem zachowanych wartości to mamy do dyspozycji: surowe, z pary, pieczone, gotowane tradycyjnie oraz smażone. Podana kolejność wskazuje stopień zachowanych witamin i minerałów. Wynikać z tego może, że najlepiej jest jeść tylko dania surowe, jednak pamiętajmy że niekoniecznie będzie to jedzenie lekkie dla naszego żołądka. Badania naukowców wykazują, iż bardzo zdrowe dla układu pokarmowego oraz umożliwiające optymalne przyswajanie wartości są potrawy gotowane. Wśród nich oczywiście warto zwrócić uwagę na te z pary.

Jest wiele specjalistycznych urządzeń oraz garnków służących do gotowania na parze. Często opatrzone sa wieloma certyfikatami oraz rekomendacjami, które mają nam dać gwarancję największej ilości zachowanych wartości odżywczych. Na pewno w trosce o zdrowie warto zainwestować w odpowiedni sprzęt, jednak brak takowego nie powinien nas zrażać. Wystarczy zwykły garnek i specjalne sitko, które wkładamy do środka, by móc przygotować lekko strawny i pożywny posiłek pełen witamin i minerałów.

Ważne by we wszystkim mieć umiar i zdrowy rozsądek. Oznacza to, że jesli mamy ochotę na potrawy smażone, wcale nie musimy z nich rezygnować. Na co powinniśmy zwrócić uwagę to w miarę możliwości zrównoważona ilość potraw surowych, z pary, pieczonych, gotowanych tradycyjnie oraz smażonych. Warto też słuchać własnego organizmu, który często mówi nam czego potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Oczywiście nie należy tłumaczyć swoich zachcianek, zwłaszcza tych niezdrowych potrzebami. Kiedy pojawia się na coś ochota warto przyjrzeć się przyczynie. Jednak nie dajmy się zwariować i jedzmy na co mamy ochotę przy jednoczesnym zachowaniu zdrowego rozsądku.

 

Autorka: Clementine Zielińska

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się