Minerały - czym są i do czego są nam potrzebne?
Składnikami mineralnymi organizmów roślinnych i zwierzęcych nazywa się te składniki, które po spaleniu pozostają w postaci popiołu. Na masę ciała składa się około 4% minerałów. Ta z kolei zawiera 46 składników, z czego 30 z nich uważa się za niezbędne do życia. Składniki mineralne przyjmuje się prawie wyłącznie z pożywieniem, gdyż podobnie jak witaminy, nie są wytwarzane przez organizm człowieka. Jak rozróżniamy mikro- i makroelementy? Podstawowego podziału tych pierwiastków dokonuje się na podstawie dobowego zapotrzebowania na nie. Granicę wyznacza dawka 100 miligramów. Jeśli zapotrzebowanie przekracza ją, to minerały te nazywamy makroelementami, jeśli natomiast nie osiąga progu, mówimy o mikroelementach, czyli pierwiastkach śladowych. Aby nasz organizm mógł rozwijać się i funkcjonować prawidłowo, należy właściwie się odzywiać. W tej części pod lupę weźmiemy… Makroelementy!
Wapń (Ca)
Funkcje w organizmie:
- Budulec kości i szkliwa;
- Rola w przewodzeniu impulsów nerwowych i mechanizmie skurczu mięśni;
- Udział w regulacji procesu krzepnięcia krwi, regulacji rytmu serca oraz wchłaniania witaminy B12;
- Wpływ na kontrolę ciśnienia tętniczego;
- Niezbędny do budowy komórek.
Źródła pokarmowe: Sery żółte, sery białe, mleko, rzeżucha, jaja, kapusta, ziemniaki, buraki, rośliny strączkowe, orzechy.
Chlor (Cl)
Funkcje w organizmie:
- Główny składnik wydzielin i wydalin: soki trawienne w przewodzie pokarmowym (sok żołądkowy i ślina);
- Regulacja gospodarki wodnej w organizmie oraz równowagi kwasowo zasadowej.
Źródła pokarmowe: Sól, sery żółte, mleko, produkty pochodzenia morskiego, żywność produkowana z udziałem soli.
Magnez (Mg)
Funkcje w organizmie:
- Synteza i stabilizacja kwasów nukleinowych DNA i RNA;
- Przekaz informacji między mięśniami i nerwami;
- Termoregulacja;
- Przemiana materii;
- Metabolizm lipidów;
- Hamuje krzepnięcie krwi (ochrona przed zakrzepami naczyń, serca - zawałem).
Źródła pokarmowe: Mąka sojowa, kasza jęczmienna, orzechy, kasza gryczana, czekolada, kakao, pestki dyni, fasola, groch, kukurydza, soczewica, szpinak, mąka pełnoziarnista.
Fosfor (P)
Funkcje w organizmie:
- Budulec kości i zębów;
- Składnik RNA I DNA;
- Utrzymanie prawidłowego pH;
- Przenośnik energii ATP (adenozynotrójfosforan – niemagazynowany związek, tworzony na bieżąco, niezbędny do otrzymania energii potrzebnej do życia oraz wszelkich jego przejawów);
- Prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
Źródła pokarmowe: Produkty mleczne, jaja, sery żółte, groch, pestki dyni, fasola, ziemniaki, pełnoziarniste produkty zbożowe, marchew.
Potas (K)
Funkcje w organizmie:
- Udział w przewodzeniu impulsów nerwowych
- Dotlenienie mózgu
- Trawienie
- Równowaga kwasowo – zasadowa
- Prawidłowa gospodarka wodna organizmu
Źródła pokarmowe: Banany, morele, marchew, ziemniaki, brokuły, brukselka, kapusta, awokado, daktyle, orzechy, szpinak.
Sód (Na)
Funkcje w organizmie:
- Podstawowy składnik płynów ustrojowych (soki trawienne, krew, chłonka, płyn śródtkankowy);
- Równowaga kwasowo – zasadowa;
- Bilans wodny w organizmie.
Źródła pokarmowe: Sól, żywność produkowana z udziałem sodu. Autorka: Clementine Zielińska
Komentarzy: 0