Miód - płynne złoto
Miód jest zdrowy. Wiemy o tym wszyscy, ponieważ już babcie powtarzały nam to od najmłodszych lat. Dorośli twierdzą, że miód jest smaczny. Dlaczego więc zdarzają się dzieci, które za tym pszczelim przysmakiem na przepadają? Czy miód może uczulić? Miód jest naturalnym antybiotykiem. Rozcieńczony w szklance zimnej przegotowanej wody ma działanie przeciwbiegunkowe. Taki sam napój, nieco bardziej stężony i podany na ciepło, pomaga w zwalczaniu zaparć. Poprawia apetyt, wzmacnia organizm, wycisza wewnętrzny niepokój, ułatwia zasypianie. Spożywanie tego słodkiego złota zaleca się dzieciom i dorosłym, a zwłaszcza osobom cierpiącym na dolegliwości ze strony układu pokarmowego i trawiennego. Miód ma właściwości przeciwbakteryjne, ponieważ zawiera nadtlenek wodoru, który jest głównym składnikiem wody utlenionej. Wybór w rodzajach miodów jest ogromny. Polski Związek Pszczelarski wyróżnia: wielokwiatowy, rzepakowy, spadziowy, lipowy, akacjowy, mniszkowy, wrzosowy, gryczany, faceliowy, malinowy, nostrzykowy, nawłociowy, koniczynowy oraz leśny. Każdy z wymienionych miodów ma inny smak, zapach, konsystencję. U małych dzieci oraz alergików zaleca się stosowanie miodu lipowego lub akacjowego, które uczulają najrzadziej. Niestety należy zachować szczególną ostrożność podczas podawania miodu maluchom. Reakcja alergiczna może wystąpić do 72 godzin od chwili spożycia. Może pojawić się katar, swędzenie skóry, opuchlizna gardła, wysypka, itp. Pamiętajmy też, że w momencie pierwszego kontaktu z daną substancją organizm decyduje, czy traktować ją jako alergen w przyszłości. Dlatego negatywna reakcja pojawia się dopiero po drugim lub kolejnym podaniu. Miód akacjowy ma wspaniały wpływ na układ pokarmowy i trawienny. Natomiast miód lipowy jest lekiem w trakcie grypy, przeziębienia, a także przy chorobach dróg moczowych. Działa przeciwgorączkowo, napotnie, wykrztuśnie, lekko nasennie. Miód lipowy, w odróżnieniu od akacjowego, odznacza się ogromną aktywnością antybiotyczną. Oba rodzaje miodów są bardzo lubiane przez dzieci, ponieważ mają łagodny smak. Najlepiej spożywać miód w formie rozcieńczonej z przegotowaną wodą. Pamiętajmy, by temperatura wody nie przekraczała 40 st C. Wyższa może spowodować, że miód utraci swoje właściwości. Próbujmy różnych rodzajów miodów. Może okaże się, że ulubionym stanie się miód malinowy lub spadziowy z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Wystrzegajmy się miodów sztucznych. Szukajmy pszczelarzy w okolicy swojego zamieszkania. To pewne źródło zdrowia. Autorka: Matvijewna Grządkowska
Komentarzy: 0