Art

Miód - płynne złoto

02.02.2016
Miód - płynne złoto

Miód jest zdrowy. Wiemy o tym wszyscy, ponieważ już babcie powtarzały nam to od najmłodszych lat. Dorośli twierdzą, że miód jest smaczny. Dlaczego więc zdarzają się dzieci, które za tym pszczelim przysmakiem na przepadają? Czy miód może uczulić? Miód jest naturalnym antybiotykiem. Rozcieńczony w szklance zimnej przegotowanej wody ma działanie przeciwbiegunkowe. Taki sam napój, nieco bardziej stężony i podany na ciepło, pomaga w zwalczaniu zaparć. Poprawia apetyt, wzmacnia organizm, wycisza wewnętrzny niepokój, ułatwia zasypianie. Spożywanie tego słodkiego złota zaleca się dzieciom i dorosłym, a zwłaszcza osobom cierpiącym na dolegliwości ze strony układu pokarmowego i trawiennego. Miód ma właściwości przeciwbakteryjne, ponieważ zawiera nadtlenek wodoru, który jest głównym składnikiem wody utlenionej. Wybór w rodzajach miodów jest ogromny. Polski Związek Pszczelarski wyróżnia: wielokwiatowy, rzepakowy, spadziowy, lipowy, akacjowy, mniszkowy,  wrzosowy, gryczany, faceliowy, malinowy, nostrzykowy, nawłociowy, koniczynowy oraz leśny. Każdy z wymienionych miodów ma inny smak, zapach, konsystencję. U małych dzieci oraz alergików zaleca się stosowanie miodu lipowego lub akacjowego, które uczulają najrzadziej. Niestety należy zachować szczególną ostrożność podczas podawania miodu maluchom. Reakcja alergiczna może wystąpić do 72 godzin od chwili spożycia. Może pojawić się katar, swędzenie skóry, opuchlizna gardła, wysypka, itp. Pamiętajmy też, że w momencie pierwszego kontaktu z daną substancją organizm decyduje, czy traktować ją jako alergen w przyszłości. Dlatego negatywna reakcja pojawia się dopiero po drugim lub kolejnym podaniu. Miód akacjowy ma wspaniały wpływ  na układ pokarmowy i trawienny. Natomiast miód lipowy jest lekiem w trakcie grypy, przeziębienia, a także przy chorobach dróg moczowych. Działa przeciwgorączkowo, napotnie, wykrztuśnie, lekko nasennie. Miód lipowy, w odróżnieniu od akacjowego,  odznacza się ogromną aktywnością antybiotyczną. Oba rodzaje miodów są bardzo lubiane przez dzieci, ponieważ mają łagodny smak. Najlepiej spożywać miód w formie rozcieńczonej z przegotowaną wodą. Pamiętajmy, by temperatura wody nie przekraczała 40 st C. Wyższa może spowodować, że miód utraci swoje właściwości. Próbujmy różnych rodzajów miodów. Może okaże się, że ulubionym stanie się miód malinowy lub spadziowy z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Wystrzegajmy się miodów sztucznych. Szukajmy pszczelarzy w okolicy swojego zamieszkania. To pewne źródło zdrowia.   Autorka: Matvijewna Grządkowska

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Dzika róża

02.02.2016
Dzika róża

Zimą cytrusy zajmują czołowe miejsce wśród owoców, są uznawane za najlepsze źródło witaminy C. Nie jest to jednak prawda, mamy nasz rodzimy owoc, który ma jej o wiele więcej.

Dzika róża występuje w Polsce w wielu odmianach, jej owoce i kwiaty są bardzo cennym źródłem witamin i minerałów. Zawierają zdecydowanie najwięcej witaminy C, około 40 razy więcej niż cytrusy. Są także cennym źródłem witamin A, B1,B2,C oraz K, a także karotenoidów, kwasu foliowego, kwasów organicznych, flawonoidów i pektyn. Szczególnie zalecana jest w okresie wzmożonego narażanie na choroby i przeziębienia. Działa wzmacniająco na organizm, a także przeciwzapalnie, jest zalecana w chorobach układu krążenia. Płatki i owoce dzikiej róży można suszyć samodzielnie, najlepszy czas na to przypada od sierpnia do października. Można także kupić gotowy susz w skalpach zielarskich. Można przygotować na ich bazie herbatę, lub w postaci zmielonej dodawać do pitej wody czy koktajli. W przemyśle kosmetycznym olejek z owoców róży jest jednym z najcenniejszych. Uzyskiwany ze świeżych płatków, jest bardzo drogi i chętnie dodawany do kremów, mydeł czy perfum. Ten ekskluzywny składnik bardzo podnosi jakość kosmetyków. Woda różana powstała w procesie destylacji to bardzo dobry tonik do twarzy. Róża jest odpowiednia do każdego rodzaju skóry, na właściwości kojce, nawilżające i normalizujące skórę. Warto przekonać się o jej działaniu. Olej z dzikiej róży jest świetnym kosmetykiem pielęgnacyjnym do ciała i twarzy.

Sposoby na dziką różę

Cukier różany

Świeże płatki róż można utrzeć z cukrem, otrzymany cukier różany świetnie nadaje się do ciast, deserów, ale też do herbaty. Jest bardzo aromatyczny i pięknie pachnie.

Nalewka z owoców dzikiej róży

Można przygotować ją z około 500 gram suszonych owoców, zapytujemy je szklanką cukru i dodajemy około 750 ml czystej wódki. Po około dwóch tygodniach w ciepłym miejscu należy odcedzić nalewkę i przechowywać w lodówce w szklanej butelce lub słoiku. Ma ona działanie wzmacniające, poprawiające trawienie, a także wzmagające apatyt.  

 

Daria Występek  

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Jagody acai

01.02.2016
Jagody acai

Jagody Acai pochodzą z lasów Amazonii, tamtejsza ludność co dziennie je świeże owoce, które zapewniają im zdrowie i witalność. Wierzą, że chronią ich przed chorobami. Owoce acai są małe i mają nielewe miąższu. W naszym klimacie nie można ich spróbować. Do Europy jagody acai docierają w postaci soku, suszonych owoców, albo sproszkowanych owoców. Każda z tych form jest dobrze przyswajana i ma korzystny wpływ na organizm. Wchłaniają się o wiele lepiej niż suplementy.

Dlaczego warto jeść acai?

Wyróżniają się bardzo wysokim stężeniem antyoksydantów. Są również źródłem witaminy E, która hamuje procesy starzenia, a także witamin A, B1, B2,B3 oraz C. Jagody Acai zawierają flawonoidy działające korzystnie na pracę serca. Są bogate w wapń.

Acai działają odtruwająco i oczyszczająco na organizm. Nie bez powodu jagody acai stały się tak popularne. Są promowane jako owoce młodości, środek na odchudzanie, poprawę witalności.

Acai chronią nasze komórki spowalniając proces utleniania i starzenia się organizmu. Naturalizują wolne rodniki i pomagają uniknąć wielu chorób, między innymi zapobiegają nowotworom i chorobom układu krążenia.

Jagody zaliczane są do grupy superfoods, czyli żywność najbardziej naturalna i wartościowa, z różnych zakątków świata. Warto sięgać po takie produkty, zawierają one wiele witamin, pierwiastków, antyoksydantów, protein, enzymów a także dobrych tłuszczów niezbędnych do zachowania zdrowia. Wszystkie składniki są w nich zawarte w stężeniu ponadprzeciętnym. Jedzenie ich codziennie w niewielkich ilościach pozwoli zapewnić naszemu ciału wszystko co najlepsze. Jedzenie super żywności da nam o wiele lepszy efekt niż sztucznie wytwarzane witaminy. Wiele osób przyznaje, że dzięki takiemu pożywieniu wyleczyli cukrzycę, choroby układu krążenia, alergie a nawet nowotwory.

Jesień i zima to czas kiedy mamy niewiele sezonowych owoców i warzyw, warto wspomagać się naturalnymi produktami, które mają dobry wpływ na zdrowie. To dobre uzupełnienie odpowiednio zbilansowanej diety. Acai można dodać do owocowych koktajli, soków, deserów, np. budyniu z kaszy jaglanej.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się